“Lāčplēša” komiksa autors bēgļu krīzē kļuvis par tulku • IR.lv

“Lāčplēša” komiksa autors bēgļu krīzē kļuvis par tulku

9
Kao Viets Ngujens. Foto: Gatis Gierts, F64

Par nelikumīgu robežas šķērsošanu nule atkal aizturēti 11 Vjetnamas pilsoņi un trīs viņu pārvietotāji

Vjetnamieša Kao Vieta Ngujena dzīve pēdējā laikā pārvērtusies – mākslinieka, kurš pārsteidza latviešus, uzzīmējot komiksu par Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” varoni, dzīve tagad paiet, sagatavojot lūgumus pēc patvēruma Latvijā un tiesas sēdēs. 

Kao nemitīgi pārvietojas starp Rīgu un Latvijas – Krievijas robežu, pildot tulka pienākumus, lai palīdzētu saviem tautiešiem sazināties ar Latvijas roebžsargiem, raksta Dw.de. 

Kā otrdien raksta “Deutsche Welle”, Kao ir viens no nedaudzajiem Latvijā, kurš zina vjetnamiešu valodu. Viņa valodas zināšanas ir pieprasītas tieši pēdējā laikā, kad Latvijā no Krievijas puses masveidā sāka ieplūst kontrabandistu pārvadātie Vjetnamas migranti.

Šogad vien Latvijā aizturēti aptuveni 300 nelegālie imigranti no Vjetnamas. Lai arī tas ir niecīgs skaitlis, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, kur robežas šķērso tūkstoši migrantu, Latvijai tas ir daudz. Turklāt Vjetnama tiek uzskatīta par drošu valsti, tāpēc visi vjetnamiešu lūgumi pēc patvēruma Latvijā tiek noraidīti, bet viņi paši – deportēti no valsts.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) iepriekš paziņoja, ka vjetnamieši Latvijā ienāk pāri robežai no Krievijas, “kur viņi savulaik strādāja gan nelegālos, gan legālos darbos”. Sliktā Krievijas ekonomiskā situācija spiež vjetnamiešus pārcelties no šīs valsts uz Eiropas Savienību. Turklāt Latvijā ieplūst arī tādi, kuri tieši pārceļas no Vjetnamas. Tā vjetnamieši tagad kļuvuši par Latvijas iekšpolitisku problēmu, rezumē Dw.de.

Galvenie migrantu ceļi parasti apgāja Baltijas valstis, vēl pirms dažiem gadiem Latvijā nebija Vjetnamas migrantu, medijam stāsta Latvijas robežsardzes pārstāvis Mareks Petrušins. Viņš norāda, ka vjetnamiešus pāri robežai nogādā organizētās noziedzības pārstāvji – gan Krievijas, gan Latvijas pilsoņi.

Kao Viets Ngujens stāsta, ka Latvija viņa tautiešiem ir tikai tranzīta valsts. Vjetnamiešu maršruts ved tālāk – uz Poliju vai Vāciju, kur jau ir lielas vjetnamiešu kopienas.

Vairākums migrantu nākot no lauku rajoniem, šiem cilvēkiem trūkst izglītības. Lai samaksātu cilvēku kontrabandistiem, viņi aizņēmušies naudu no bankām, ieķīlājot savus īpašumus. Migrantu mērķis esot saņemt patvērumu Eiropas Savienībā, tomēr patiesībā viņi nebēgot no kara, bet gan cerot uzlabot savus dzīves apstākļus Eiropā, stāsta Kao, kurš tulko patvēruma meklētāju stāstus.

Jaunākās ziņas liecina, ka Valsts robežsardze par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu divu dienu laikā aizturējusi 11 Vjetnamas pilsoņus un trīs personu pārvietotājus, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē. Minētās personas pārvietotas trīs grupās un aizturētas 20. un 21.septembrī Preiļu un Daugavpils novados. Pārvietotāji bijuši divi Tadžikistānas un viens Krievijas pilsonis.

Robežsardzē skaidro, ka naktī no svētdienas uz pirmdienu, veicot robežas apsekošanu, par Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu Salienas pagastā robežsargi aizturēja četrus Vjetnamas pilsoņus un pēc nesekmīga bēgšanas mēģinājuma personu pārvietotāju – 1972.gadā dzimušo Krievijas pilsoni.

Savukārt svētdienas vakarā un pirmdienas rītā Preiļu apkaimē tika aizturētas vēl divas Vjetnamas pilsoņu grupas, vienu no tām pavadīja divi Tadžikistānas pilsoņi.

Par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu un par liela personu skaita nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai uzsākti kriminālprocesi. Vjetnamas un Tadžikistānas pilsoņi izmitināti aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā “Daugavpils”, savukārt Krievijas pilsonis ievietots Valsts policijas Īslaicīgas aizturēšanas vietā.

 

Komentāri (9)

Fikseris 22.09.2015. 16.13

Labāk šitos nekā arābus. Šitie parasti ir kārtīgi, centīgi strādās, mācīsies valodu un nekādas sociālas problēmas neizraisīs.

+9
-2
Atbildēt

1

    west > Fikseris 22.09.2015. 19.02

    Nekādus nelegāļus pieņemt nav “labāk”. Robežai ir jabūt slēgtai un kontrolētai. Cilvēkus, kuri to nespēj nodrošināt ir jāpatriec no darba. Tas attiecas uz visu ES. Jeb jāizdzenā visas robežsardzes un jānodrošina arābu, aziātu un āfrikāņu pārvākšanās uz Eiropu neierobežotā daudzumā. Ja šī civilizācija ir nolēmusi sevi iznīcināt, tad nevajag traucēt.

    Tiem junkeristu neliešiem, kuri to tagad veicina, naudas pietiks līdz nāvei, bet pēc tam jau vienalga.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

morgenstern 22.09.2015. 17.27

ja saliidzina beegljus no vjetnamas nabadziibas un futbola trenerus ar jihada karogu facebook profilaa, tad labaak lai ir pirmie

+6
-2
Atbildēt

0

andreis 22.09.2015. 15.41

Un cik gadi tiem cilvēku kontrobandistiem draud?

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu