Latvijai ir plāns, kā slēgt robežu lielas bēgļu plūsmas gadījumā • IR.lv

Latvijai ir plāns, kā slēgt robežu lielas bēgļu plūsmas gadījumā

12
Valsts robežsargi uz robežas. Foto: LETA/Valsts robežsardze

Plāns ārkārtas robežkontroles ieviešanai paredz arī zemessardzes iesaistīšanu

Latvijas valdībai ir gatavs plāns, kā slēgt robežu, ja bēgļu straumes pavēršas mūsu valsts virzienā, šovakar ziņo raidījums “Nekā Personīga”.

Plāns ārkārtas robežkontroles ieviešanai paredz arī zemessardzes iesaistīšanu. Ieviešot ārkārtas robežkontroli, Igaunijas pierobežā būs trīs, Lietuvas pierobežā – septiņi kontrolpunkti. Zemessardzes uzdevums būs vairāku ceļu bloķēšana.

Viens no bēgļu galamērķiem ir Skandināvijas valstis. Pagaidām viņi tur nonāk caur Vāciju un Dāniju. Bet, ja bēgļu plūsmas pavērsīsies Latvijas virzienā, Latvijai var nākties lemt uz laiku atjaunot robežkontroli.

“Polija viennozīmīgi ir buferzona šai plūsmai, kā viņi varētu līdz Latvijai un tālāk nonākt līdz Skandināvijai. Bet skaidrs, ka lielākās plūsmas joprojām vēl ir pie Balkāniem. Runāt par to, ka šī plūsma varētu tūkstošos pavērsties caur Poliju, tālāk caur Baltijas valstīm, uz Skandināviju – pagaidām tādas prognozes neredzam,” skaidro Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Par ārkārtas robežkontroles ieviešanu jālemj valdībai. Bet, ja jārīkojas strauji un notiekošais apdraud valsts drošību, robežu sargāšanu vienpersoniski var ieviest iekšlietu ministrs.

“Tā ir situācija, kad valsts netiek galā ar masveida pieplūdumu, kas tagad bija arī Vācijā, kur atjaunoja robežkontroli,” klāsta iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). “Ir mehānisms, kas paredz ārkārtas situācijā līdz diviem mēnešiem valstī šādu situāciju veidot. Bet es pašlaik neredzu nepieciešamību to darīt. Bet līdzīgu situāciju ir iespējams modelēt, ja Ukrainā notiek kaut kas līdzīgs un kad ir masveida pieplūdums uz Eiropas Savienību – tad šādu mehānismu izslēgt nevarētu.”

Problēmas var radīt cilvēku trūkums, kam robežas būtu jāsargā. Pēc Latvijas iestāšanās Šengenas zonā robežkontroles punkti Lietuvas un Igaunijas pierobežā palika tukši, darbinieki aizrotēti vai darbu pametuši. Lai robu aizlāpītu, ir plāns piesaistīt zemessardzi.

“Ir definēts, ka zemessardzei būtu jānobloķē kādi 13 ceļi uz Lietuvas un septiņi astoņi ceļi uz Igaunijas robežas,” stāsta Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. “Plānojam atjaunot robežpārbaudes septiņās vietās uz Lietuvas robežas un trīs vietās uz Igaunijas robežas. Tas ir maksimālais skaitlis, ko spējam nodrošināt ar esošo personālu.”

Uz pierobežām pārcels robežsargus no Rīgas un Ventspils nodaļām. Mobilās vienības piesaistīs no austrumu robežas, kurām ir tehnika, ar ko pārbaudīt dokumentus.

Jau rakstīts, ka Eiropu un Skandināviju pārpludinājuši nelegālie imigranti.

 

Komentāri (12)

J.Biotops 21.09.2015. 11.50

„Igaunijas pierobežā būs trīs, Lietuvas pierobežā – septiņi kontrolpunkti” ? Krievijas robežā nekādi kontrolpunkti nebūs?!

Eiropas dienvidu juceklī skaidrības maz, bet mūsu pusē Latvijai jātaisa nevis robežas ar Lietuvu un Igauniju, bet visām kopā jāveido nopietna Eiropas ārējā robeža ar mums tik draudzīgo Rietumāzijas lielvalsti. Ar žogu, dzeloņdrātīm, piešaudes joslām un ceļiem.

Godīgi būtu, ja šajā ziņā mums palīdzētu tās Eiropas valstis, kuru robežas nav apdraudētas, bet diez vai daudz ko sagaidīsim. Tur galvaspilsētās ik pa brīžam darbaļaudis plivina tītarus kaitinošas krāsas lupatas ar dzeltenu sirpāmura ķeburu. Un politiķi bļauj par draudzīgu Eiropu līdz Kuriļiem.

+5
0
Atbildēt

0

students-4 21.09.2015. 06.45

Dienas joks:

Saūda Arābija piedāvājusi Vācijā priekš bēgļiem uzbūvēt 200 mošejas par viņu līdzekļiem… :D

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3242354/Saudi-offer-build-200-mosques-Germany-Syrian-migrants-slammed-cynical-Kingdom-not-offered-refugees-themselves.html

+4
-1
Atbildēt

2

    Dolārs > 21.09.2015. 15.16

    Nekā smieklīga. Pie sevis viņi bēgļus uzņemt nevar*, tad vismaz nodrošinās viņiem komfortu jaunajās mītnes zemēs.

    ———————–

    * Sauda Arābijā viņus vienkārši nomētātu ar akmeņiem. Sauda Arābijā ir sunnīti, bet bēgļi lielākoties ir šiīti un alavīti, kā arī- neliela daļa- kristieši. Tieši tāpēc arī viņi ir bēgļi, jo sunnīti ir agresīvi noskaņoti pret reformām vairāk atvērtajiem šiītiem, nemaz nerunājot par alavītiem un kristiešiem, kas vispār ir nolādēti kāfiri.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    students-4 > 21.09.2015. 23.39

    Jāsmejas(vai jāslīcina kā dzīvi neredzējušus kucēnus un jāraud) arī par tevi – liela daļa no migrantiem ir sunnīti. Sakarā ar sačakarēto ANO loģiku šiītiem vienkārši nav iemesla bēgt, jo Assads ir pie vaŗas un bēgļi kas plūst uz ES no bēgļu nometnēm Turcijā, Jordānijā, Libānā ir sunnīti. Ja kas, tad arī pašā Sīrijā bēgļi, kas dodas uz mierīgākiem valsts rietumiem ir sunnīti. Arī Libānā cilvēki ir neapmierināti, jo viņi uzskata, ka pie viņiem bēgļu veidā ir atnācis IS – starp citu, Libānā viņi ir sagrābuši teritorijas.

    Iesaku sakārtot savus faktus atbilstoši realitātei. Nav tā, ka nav šiītu bēgļi, bet viņu ir ļoti maz – aizmuka tikai tie, kas vairāk bīstas un parasti šajā un citās Tuvo Austrumu traģēdijās visi genocīda upuri gaida savus slaktētājus līdz pēdējam brīdim, pirms mukt prom. Parādi kaut vienu kristieti, jezīdu, kurdu vai alavītu starp tiem pūļiem, kas šturmē Ungārijas robežas… :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

sniega_roze 20.09.2015. 23.38

Par ko īsti ir raksts?

Latvijā taču ir daudziem simtiem reižu vairāk TUA saņēmēju nekā bēgļu.

Par bēgļu daudzumam desmitkārtojoties, TUA iebraucēju joprojām būtu simtiem reižu vairāk.

Vai tad TUA laiž iekšā bez pārbaudēm?

+3
-1
Atbildēt

2

    Dolārs > sniega_roze 21.09.2015. 15.18

    Ja viņi tiks Krievijā, tad ir bezjēdzīgi vēl līst Latvijā un/vai Igaunijā, jo Krievijai ir tiešā robeža ar Somiju, nevis vēl viena robeža un jūŗa.

    P.S. Latviski tautības neraksta ar lielo burtu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > sniega_roze 21.09.2015. 08.08

    Tua ierodas caur officialiem robežšķērsošanas punktiem.

    Šeit iet runa par iespējamu patvēruma meklētāju un/vai ekonomisko migrantu masveida kustību Somijas virzienā caur Poliju-Lietuvu-Latviju-Igauniju – ar lidzīgu bardaku, kāds notiek Griekija, Serbijā, Horvātijā, Ungārijā, Austrijā, Vācijā – kur ierodas lieli bari ar šiem migrantiem un atsakās pakļauties varasiestāžu prasībām.

    Manuprāt gan šī situācija gan tiešām nav diezcik reāla – jo šos jau vispirms Poļi un Lietuvieši izķers.

    Bīstamāka šķiet versija, ka Sīrieši un Irākieši var atrast kādus ceļus kā iekļūt Krievijā – un tad pa taisno pār mūsu robežu, kā līdz šim populārie Vjetnamieši.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu