Saeimas deputātiem gaidāms algas pielikums • IR.lv

Saeimas deputātiem gaidāms algas pielikums

26
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Foto: Edijs Pālens, LETA

Deputātu amatalga nākamgad būs 2448 eiro, papildus tam tiek izmaksātas arī dažādas kompensācijas un piemaksas

Saeimas deputātiem gaidāms algas pielikums – atlīdzībai nākamad plānots tērēt par 708 000 eiro vairāk, atsaucoties uz Saeimas budžeta projektu, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Kad Saeimas vadība pirmo reizi vērtēja parlamenta nākamā gada budžeta projektu, tas tika noraidīts. Saeimas priekšsēdetāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) par nepieņemamu atzina pārāk lielo pieaugumumu atlīdzībai un lika izdevumus apcirpt.

Tas tika izdarīts, un, salīdzinot ar pirmo variantu, ietaupīti ir 20 000 eiro. Pēc Mūrnieces teiktā jāsecina, ka viņa samazinājumu uzskata par pietiekamu. “Mēs uzsveram to, ka arī atlīdzības budžets Saeimā ir samazināts. Un Saeimas Prezidija locekļi bija atraduši savas sarkanās pildspalvas, lai samazinātu tēriņus Saeimas budžetā,” skaidroja Mūrniece. Vaicāta, vai samazinājums bijis pietiekams, viņa piebilda: “Es gribu uzsvērt, ka mēs ļoti cītīgi strādājām, lai samazinātu Saeimas budžetu.”

Kopumā no aptuveni 20 miljonu eiro lielā Saeimas budžeta atlīdzībai tiek tērēts visvairāk naudas. Nākamgad šim mērķim paredzēts atvēlēt gandrīz 15 miljonus eiro. Salīdzot ar šo gadu, deputāti pelnīs par aptuveni 160 eiro mēnesī vairāk. Viņu amatalga nākamgad būs 2448 eiro. Taču papildus tam tiek izmaksātas arī dažādas kompensācijas un piemaksas.

Finansējuma palielināšanu atlīdzībai atbalsta arī Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V), norādot, ka deputātu alga ir piesaistīta vidējam algas pieaugumam valstī. To paredz likums, un šoreiz neesot pamata atteikties no algas pieauguma kā ekonomiskās krīzes laikā.

“Katram cilvēkam personīga izvēle ir, vai kandidēt vai nekandidēt vēlēšanās. Nosakiet minimālo algu valstī Saeimas deputātiem un jūs dabūsiet tikai bezdarbniekus,” norādīja Šadurskis.

Savukārt opozīcijas deputāti uzskata, ka atlīdzības piegums Saeimā nav pieļaujums vai arī neko nav dzirdējuši par šādu plānu.

“Pagājušajā gadā, budžetu pieņemot, komisijās Saeimas budžets vispār netika skatīts. Un es ceru, ka šogad mēs skatīsim un tad mēs varēsim vērtēt visus šos jautājumus, par kuriem jūs runājat,” raidījumam atzina Latvijas Reģionu apvienības deputāts Mārtiņš Bondars.

Savukārt “No sirds Latvijai” pārstāve Silvija Šimfa par priekšlikumu ir skeptiska: “Ņemot vērā to finanšu nepieciešamību, kas trūkst veselības aprūpē, mani ļoti uztrauc veselības aprūpe, tas, ka cilvēku maksājumi veselības aprūpē arvien palielinās un tagad jau ir pāri par pusi no visa veselības aprūpes budžeta. Un cilvēku ienākumi tikpat strauji nepalielinās. Es domāju, ka mēs nedrīkstētu tādu atbalstīt.”

Atlīdzības finansējums tiek palielināts ne vien tāpēc, lai uz nodokļu maksātāju rēķina deputāti saņemtu algas pielikumu, bet arī tāpēc, ka tiek palielināts parlamenta darbinieku skaits. Amatu saglabās četri cilvēki, kuri darbā tika pieņemti uz Eiropas Savienības prezidentūras laiku, un darbā tiks pieņemti vēl vairāki cilvēki, jo nākamgad ekspluatācijā plānots nodot jaunu Saeimas ēku. Nepieciešamība viņus algot tiek pamatota ar to, ka palielināsies komisiju sēžu skaits un parlaments gatavoja rīkot vairāk pasākumu.

Saeimas budžeta pieprasījumu tagad vērtē Finanšu ministrija, taču galavārds jebkurā gadījumā pieder pašiem deputātiem, jo valsts budžetu apstiprina Saeima.

 

Komentāri (26)

J.Biotops 20.09.2015. 12.12

Cik nu dzirdēts, pieklājīgi parlamenti lemj par algām, kādas būs jaunajiem un izdzīvojušajiem deputātiem pēc nākošajām vēlēšanām, nevis par savām. (Prasība par pieklājīgumu uz mūsu Saeima laikam skaitītos drauds demokrātijai)

Pie tam augsto likumdevēju alga saistāma ar vidējo PRIVĀTAJĀ sektorā, nevis sabiedriskajā, kur šie paši lēmēji jau saregulējuši algas atkarībā no politiskā vēja virziena un savām cerībām uzpirkt elektorātu. Turpretī alga privātajā sektorā vairāk vai mazāk precīzi atspoguļo parlamenta darba reālos sasniegumus.

+10
0
Atbildēt

1

ierados 20.09.2015. 11.27

Vai ir gaidāms arī kvalitātes pieaugums? Loģiski būtu, ja pielikums seko pēc nopelniem. Tepat jau dažas dienas atpakaļ gudrinieki no komisijas, vietā lai risinātu sāpīgu jautājumu, šļuc pa diegu.

+9
0
Atbildēt

1

    Normunds > ierados 20.09.2015. 12.22

    Kad strādnieki prasa lielākas algas, tad sāk murgot par darba ražību. Neesmu manījis, ka deputātiem būtu pieaugusi darba ražība.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 20.09.2015. 12.04

Ārkārtigi nekaunīgi un ciniski.

Izņemot Krieviju, nezinu tādu valsti, kur parlamenta deputāti saņemtu turpat 10 reizes lielāku algu, kā minimalā, un 3-4 reizes lielāku, kā vidējā.

Tai ir jābūt atkarīgai no minimalās vai vidējās algas, pareizinātu ar kādu koeficientu, ne pārāk lielu, nu, tas ir normāslās valstīs ar normālu parlamentu, nevis muļķuzemē, kur “tautas kalpi” var paši noteikt sev algu, absolūti neņemot vērā sava darba rezultātus.

+9
-1
Atbildēt

9

    aivars15 > dzeris49 20.09.2015. 15.56

    Pārbaudi savus pārrēķinus no kronām. Un pēc tam, kad esi iemācījies rēķināt, vabūt sāc domāt.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    aivars15 > dzeris49 20.09.2015. 17.39

    -> Dzeris

    Vienkārši motivēju Tevi nevis ‘kaut kur lasīju’, bet uzzināt korektu informāciju un tikai tad izdarīt secinājumus.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > dzeris49 20.09.2015. 21.33

    sū… pardon , štrunts par rezultaatiem ,nedriikst deputaatiņi vilkt uz augšu nabago algas , jāatbalsta melnaa ekonomika , jo tajaa nav jaamaksaa nodokļi , bagaatais paliek bagaataaks un nabagais nabagaaks…ražiigums tiek dziits peklee , bet skandina pa visu jevropu , ka latvieši sliimesti , darba ražiigums zem katras kritikas, nesaprotama taa noteikšana.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > dzeris49 20.09.2015. 18.19

    aivars15 …Vienkārši motivēju Tevi…

    ————————

    MUtivātors;)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Eriks > dzeris49 20.09.2015. 16.31

    alvars15 Apšaubu tavas rēķināšanas prasmes, gudrs cilvēks nav nekaunīgs, šmurguli!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aivars15 > dzeris49 20.09.2015. 14.16

    Vispār jau deputātu algas ir atkarīgas no vidējās algas, ar koeficientu 3,2.

    Ir arī papildus piemaksas, piemēram par komiteju sēdēm. Mani tiešām interesē, vai tie NA un ZZP deputāti, kuri apmeklēja sēdi par migrantiem, bet aizlaidās no balsošanas, arī dabūs piemaksu par darbu komisijā?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.09.2015. 16.39

    aivars 15 – vai tad uzreiz jākļūst rupjam, pat, ja es esmu kaut kur kļūdījies?

    Nedod mieru CH.H. “popularitāte”?

    Nebūtu vienkāršāk pierādīt man pretējo ar faktiem un atsaucēm?

    Spriežot pēc tavas absolūti neadekvātas reakcijas, vai nu tu esi ieinteresēta persona, kura stipri emocionāli uztver šo te problēmu, vai nu nepareizas audzināšanas sekas ar neadekvātu pašnovērtējumu un neadekvātu reakcija rezultātā ( rupjība) uz absolūti neitrālu komentāru.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.09.2015. 15.00

    It kā jau tā ir, kaut, ja pierēķina visas piemaksas, manuprāt, sanāk daudz vairāk.

    Un, ja Zviedrijā, kā lasīju, parlamentāriešu alga ir kaut kur pie 4000 eiro, pārrēķinot no kronām, un Latvijā, ar piemaksām, teiksim, 2,5 tūkstoši, kas, tomēr, ir salīdzināmi lielumi, tad vidējās algas abās valstīs ir nesalīdzināmas, nerunājot par minimālo algu, kuru, vispār, saņem ļoti daudzi Latvijā, nez vai to var nosaukt par sociālo taisnīgumu.

    Nu, kā tās mūsu Saeimas deputāti uzvedas, tas vispār atsevišķs stāsts, ja par to, ka nāk uz komisijām, pie algas piemaksā, tad tiem, kas nenāk un izvairas no baslsošanas loģiski būtu nevis nepiemaksāt, bet, no algas atvilkt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu