KNAB Ētikas komisija aicina Jurašam izteikt brīdinājumu par interviju žurnālā “Ir” • IR.lv

KNAB Ētikas komisija aicina Jurašam izteikt brīdinājumu par interviju žurnālā “Ir”

32
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Lēmums pieņemts bez paskaidrojumu pieņemšanas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Ētikas komisija konstatējusi pārkāpumus biroja Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka Jura Juraša rīcībā, sniedzot interviju žurnālam “Ir”, un ieteikusi biroja vadītājam Jaroslavam Streļčenokam izteikt brīdinājumu Jurašam.

Par to “Ir” informēja Jurašs. KNAB joprojām atsakās sniegt jebkādus komentārus par šo lietu.

Ētikas komisija lietu par Juraša pārkāpumiem skatījusi pēc Streļčenoka aicinājuma un lēmums pieņemts, nesaņemot skaidrojumus no paša Juraša. “Esmu lielā neziņā, ko esmu pārkāpis un no kā man nākotnē vajadzētu atturēties,” sacīja Jurašs.

Pēc viņa teiktā, Ētikas komisija, izvērtējot lietas apstākļus, lūgusi Streļčenokam izteikt brīdinājumu Jurašam.

Jau vēstīts, KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks 13.augustā intervijā žurnālam “Ir” atklāja personisko viedokli par KNAB darbu, tajā skaitā Streļčenokam neglaimojošus apstākļus.

Jurašs uzskata, ka ētikas pārkāpumu lietas ierosināšana par šo interviju ir veids, kā mēģināt ietekmēt darbiniekus, ņemot vērā ” to kontekstu, kādā šī Ētikas komisija veidota – nevis pēc demokrātiskiem principiem, brīvi ievēlot no darbinieku vidus [kā bija agrāk], bet vienpersoniski Streļčenoka noteikts sastāvs”. Komisijas vadībā ir drošības nodaļas darbinieks, kura vārds netiek atklāts.

Pēc Juraša domām, tas notiek tāpēc, ka Streļčenokam “ir ļoti nepatīkami dzirdēt par sevi patiesību, vēl jo vairāk, ja tā patiesība nav glaimojoša”.

 

Komentāri (32)

dzeris49 19.09.2015. 13.35

Jurašs ir parakstījis kādu papīru, kau apsolas ievērot t.s. korporatīvo solidaritāti un atturētioes no jebkādiem komentāriem par iestādi?

Ja nav – uz kāda pamata brīdinājums?

Varbūt, KNAB patreizējā vadība jau atcēlusi Satversmi, kas garantē vārda brīvību?

Saprotams, ka valstīs, kurā tiesībsarg. sistēma atrodas labākā situācijā, reti kad darbinieki presē atļaujas kritizēt savu tiešo priekšnieku, bet, Latvijā visa TSS un arī KNAB atrodas kritiskā situācijā, politiķus tur notiekošais, izskatās, apmierina, jo iestādē notiek nevis cīņa ar korupciju, bet gan nemitīgas “reformas” Streļčenoka varas nostiprināšanai, kuras aiziet līdz absurdam, tāpēc Jurašam ir pilnas tiesības griezties pie sabiedrības.

Kaut, sabiedrību, diemžēl, tas arī sevišķi neintersē, sabiedrība nespēj saprast, ka no korupcijas līmeņa un KNAB un TSS darba tieši atkarīgs arī katra maciņa biezums, jo tas, īstenībā, ir viena no nedaudzām lietām, kas sabiedrību interesē.

+2
-1
Atbildēt

0

dzeris49 20.09.2015. 07.33

Un neviena komentāra, cits nekas, izņemot bēgļus, šai valstī vairs nevienu neinteresē.

0
-1
Atbildēt

8

    lno > dzeris49 20.09.2015. 09.01

    …nu, ko darīsi – tāda auditorija slavenajam IRsim vien palikusi…rupjības un naida runa komentāros – kļuvusi par portāla ir.lv vizītkarti…

    ____________________

    Nu tu būtu pēdējā, kurai vajadzētu pārmest rupjību un naidu:):):)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 20.09.2015. 08.22

    ….ir divi iemesli, kāpēc zem šādiem rakstiem komentāri neparādās –

    1. tas pilsonīti konkrēti neskar – gadiem notiek muļļāšanās ap KNAB, nekādu izmaiņu, pierasta lieta….bla, bla, bla un braucam tālāk, cilvēks “parastais” neko ietekmēt nevar un ko pa tukšo mēli kulstīt, tāpat nekas nemainās….gluži, kā ar SC korupcijas gadījumiem Rīgas domē….tie jau viņi – svešie, ko tur lieki enerģiju tērēt, būtu par latviskajām partijām rakstīts, nu-ū, tad gan = ar pilnu krūti un tā, lai zāle pēc tam neaug ….bēgļi – tā cita lieta…katrs īstlatvietis to uztver kā apdraudējumu personīgi, jo musulmanis noteikti ieradīsies konkrēti pie viņa, turot duncīti aiz muguras un uzglūnēs viņam, liekot mesties ceļos un pielūgt viņa Dievu…lūk, tā ir tēma, kur prātu nevajag – pietiek ar rakstītprasmi…

    2. ir tēmas zem kurām vispār nav neviena komentāra – tas parāda auditorijas interešu loku vai…atkal jāsaka – prāta spējas, lai kaut ko rakstītu, par to ir jābūt kaut kādai nojausmai, kaut kādai sajēgai…lai gan, te mums ir “profesionāļi”, kas uz karstām pēdām metīsies mainīt diskusiju tēmu neatkarīgi no raksta satura….

    …nu, ko darīsi – tāda auditorija slavenajam IRsim vien palikusi…rupjības un naida runa komentāros – kļuvusi par portāla ir.lv vizītkarti…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 20.09.2015. 09.22

    …paldies par atziņu!…tad jau viss kārtībā – pēdējam vienmēr rezultāts vissliktākais…līdz pirmajam trijniekam man vēl augt un augt….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 20.09.2015. 10.19

    Dzeri – Tu te bieži piemini valsts nozagšanas shēmas :) Pagajušonedēļ sanāca parunāt ar vienu no kādreiz nopietniem spēlētājiem degvielas tirgu , tad nu viņš visa starpā pieminēja gadījumu par Mažeiķu naftas pārdošanas peripētijām un klasisko pasākumu kā savulaik Williams uzmeta Lietuvu . Viņš personīgi pazina Williams džekus un pastāstīja tuvāk par kompāniju . Man tas nedaudz ieinteresēja un parakājos nedaudz par Mažeiķu naftas privatizāciju un tās tālāko īpašnieku gaitu … Tur lec ārā fantastiski cipari , sākot ar to , ka par 26.85% akcijām , kas bija jāpērk par 150 miljoniem USD Williams pamanījās Lietuvai nesamaksāt ne centa , jo 75 miljonus ieskaitīja pašam koncernam t.i. sev, 75 miljonus , kas bija vekseļa formā norastīja no uzņēmuma zaudējumiem :) , tad nu rezultātā sanāca , ka vēl papildus Williams nopelnīja 70 miljonus no Lietuvas par labu uzņēmuma pārvaldību , 10 miljonus no daļu pārdošanas Jukosam un 20 miljonus par aizdevumiem … jeb vienkāršāk – nopelnīja 100 miljonus , kaut uzņēmums nesa zaudējumus 217 miljonus .

    Salīdzinājumam 2006. gadā Orlen iegādājās Mažeiķu akcijas no Jukos – 53.7% par 1.4 miljardiem USD … tātad tai skaitā principā Lietuvas uzdāvinātās akcijas Williamsam , kas uz papīra maksāja 150 miljonus tika pārdotas Orlenam par 700 miljoniem USD . Vai nav skaista shēma valsts nozagšanai … vienkārši perfekta :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 20.09.2015. 11.23

    Dzeri – es te vēl parakājos par Mažeiķiem … tātad Jukos par saviem 53.7% akciju kopā samaksāja 2001.gadā 75 milj. USD un 2002.gadā 85 milj. USD , bet rezultātā 2006. gadā Orlen to visu nopirka par 1.4 miljardiem USD … klasika lietuviešu izpildījumā kā pareizi pārdot valstij piederošus uzņēmumus :) Un naudiņa skaisti aizplūda no Lietuvas …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 20.09.2015. 19.00

    dzeris – tas tikai netieši pierāda cik maz mēs zinām ,kas patiesībā notiek kaimiņos :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 20.09.2015. 09.47

    dzeri – un ko tad gribētu dzirdēt komentāros ? Es personiski arī uzskatu , ka nav pieļaujama netīrās veļas mazgāšana šādā veidā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.09.2015. 15.08

    Par to M. naftu biju kādreiz dzirdējis, bet, sīkumos nezināju.

    Nu, lietuvieši, šinī ziņā, arī diezgan talantīgi.

    zanE – jā, ja salīdzina Diena, Citadienu, un tad IR pašā sākumā, līmenis kritis pabriesmīgi, kur palikuši vairums normālu un sakarīgu komentētāju, nevar saprast..

    Kaut, kādreiz pašam ar parādās vēlme beigt muļķoties, bet, ieradums, sevišķi, kad katrs otrais komentārs no ģenerāļa CH.H., kurš, kā paskatos, saņem arvien vairāk to plusiņu, kas liecina par auditoriju.

    Vispār, man nav skaidrs, kāpēc IR viņu nebano, kuram patīk tās viņa jēlības, kuras vispār balansē uz naida kurināšanas robežas?

    Tā ir tāda radikalā vārda brīvības izpratne, ko tas dod tam IR, vienīgais, dzen projām normālus komentātorus, portālam taču jābūt kādiem noteikumiem un kādām robežām.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu