Ukraina izsludina vērienīgas sankcijas pret Krimas un Donbasa agresijas atbalstītājiem • IR.lv

Ukraina izsludina vērienīgas sankcijas pret Krimas un Donbasa agresijas atbalstītājiem

18
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Sankciju sarakstā iekļauti arī avīzes “Vesti segodņa” žurnālisti un bijušais Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par jaunu sankciju ieviešanu pret Krievijas un citu valstu fiziskajām un juridiskajām personām, kas “līdzdalīgas Krimas aneksijā un agresijā Donbasā”, ziņo BBC.

Atšķirībā no iepiekš Ukrainas varas iestāžu izsludinātajām sankcijām, kas ierobežoja pārsvarā Krievijas pilsoņu iebraukšanu Ukrainā, jaunajā “melnajā sarakstā” iekļautas gandrīz 400 fiziskās un vairāk nekā 100 juridiskās personas. 

“Šis lēmums (..) pieņemts, stingri koordinējot ar mūsu partneriem Eiropas Savienībā, ASV un citās valstīs, kas īsteno atbilstošu reakciju pēc Krimas aneksijas un agresijas Donbasā,” norādīja Porošenko, Kijevā tiekoties ar ES drošības politikas pārstāvjiem.

Kopumā šajā Ukrainas “melnajā sarakstā” iekļauti 388 cilvēki. Tie ir Krievijas, Ukrainas, Austrumukrainas pašpasludināto republiku, kā arī vairāku Eiropas valstu un Izraēlas pilsoņi.

Šajā sarakstā ir arī četri Latvijas valstspiederīgie – avīzes “Vesti segodņa” žurnālisti Eduards Eļdarovs, Vladimirs Bučeļņikovs, Ērika Rugaļska un bijušais Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs.

Sankcijas paredz, ka šiem cilvēkiem tiek bloķēti banku aktīvi, uz laiku viņi nevarēs izmantot savus īpašumus Ukrainā, nevarēs arī no Ukrainas izvest kapitālu, tāpat noteikti iebraukšanas ierobežojumi.

Šajā sarakstā no Krievijas oficiālajām amatpersonām iekļauti, piemēram, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, Ģenerālštāba komandieris ģenerālis Valērijs Gerasimovs, Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs Sergejs Nariškins, Gaisa desanta spēku komandieris Vladimirs Šamanovs, Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Valērijs Zorkins. 

Sankcijas vērstas arī pret Čečenijas vadītāju Ramzanu Kadirovu, bērnu ombudu Pāvelu Astahovu un virkni Krievijas Valsts domes deputātu. Šajā sarakstā iekļauti arī akadēmiķis Sergejs Glazjevs, dziedātājs Josifs Kobzons, akadēmiķis Viktors Pivovarovs un aktrise Valentīna Teļičkina.

Juridisko personu “melnajā sarakstā” iekļauti 105 uzņēmumi. To vidū ir bankrotējusī Krievijas aviokompānija “Transaero” un lidsabiedrība “Aeroflot”, vairākas gaisa pārvadātāju kompānijas, piemēram, “Severstaļ” meitas firma un “Donavia”.

Sankcijas paredz “ierobežojumus, daļēju vai pilnīgu tranzīta, lidojumu un pārvadājumu pārtraukšanu Ukrainas teritorijā”. Sankciju sarakstā Krievijas militāro kompleksu pārstāv koncerns “Almmaz-Antei”, “Krievijas helikopteri” un citi. Bez visām citām sankcijām šiem uzņēmumiem draud aktīvu bloķēšana, bet “Krievijas helikopteri” būs ierobežotas tirdzniecības operācijas, apturētas vai anulētas darbības licences.

Sankcijas vērstas pret Maskavas banku, banku “Rossija”, Kazaņas banku “AK BARS”, “SMP Bank”, ko kontrolē Krievijas prezidenta draugi Arkādijs un Boriss Rotenbergi un citām kredītiestādēm.

Ukrainas sankciju sarakstā iekļauti arī Krievijas propagandas TV kanāli – NTV, “Pirmais kanāls”, “RTR-Planeta” un “Rossija-24”. Šo sarakstu noslēdz “Kaspersky Lab”. Sankcijas pret TV kanāliem paredz “telekomunikāciju pakalpojumu ierobežošanu vai pārtraukšanu un vispārējas lietošanas telekomunikāciju tīklu izmantošanu”. Ukrainas valsts iestādēm aizliegts izmantot arī uzņēmuma “Kaspersky” produktus.

Sarakstā iekļautas arī sabiedriskas organizācijas, piemēram, “Vseveļikoje voisko Donskoje”, kaujinieku bataljoni “Zarja”, “Kalmius”, “Smertj” un citi, tāpat kā tā saucamā kustība “Novorossija”.

Sankciju sarakstā iekļuvuši Krievijas mediju pārstāvji. Viens no viņiem ir Kremļa propagandas medija “Rossia Today” ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs. Tāpat arī holdinga “Sarkanā zvaigzne” vadītājs Aleksejs Pimanovs, žurnāla “Ekspert” galvenais redaktors Valērijs Fadejevs un virkne Krievijas žurnālistu.

Interesanti, ka Ukrainas “melnajā sarakstā” iekļauti trīs Lielbritānijas raidsabiedrības BBC līdzstrādnieki, kas atspoguļojuši Austrumukrainas konfliktu. BBC starptautisko ziņu nodaļas redaktors Endrjū Rojs jau nosaucis to par “kaunpilnu uzbrukumu mediju vārda brīvībai”. Rojs arī aicina Ukrainas valdību nekavējoties izslēgt no sankciju saraksta šos žurnālistus, kas “bezkaislīgi un objektīvi atspoguļojuši situāciju Ukrainā”.

Jaunākās ziņas liecina, ka Porošenko licis izslēgt no sankciju saraksta BBC darbiniekus.

Visu sankciju sarakstu varat lasīt šeit.

Komentāri (18)

kristaps_freimanis 17.09.2015. 14.37

LV: Vladimirs Bučeļņikovs, Eduards Eldarovs, Nikolajs Kabanovs, Ērika Rugaļska

+1
0
Atbildēt

3

    Krotow > kristaps_freimanis 17.09.2015. 15.07

    Ždanoku un Gapoņenko piemirsi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nepiemirsu, sarakstā nepamanīju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Krotow > kristaps_freimanis 17.09.2015. 19.13

    Ždanokai pēc pagājušā gada uzstāšanās fašistu konferencē Krimā tur bija jāatrodas 100%. Laikam neielika, jo ES deputāte (ko viņa arī nav pelnījusi).

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu