Prezidents nākamā gada sākumā cer sākt darbu renovētajā Rīgas pilī • IR.lv

Prezidents nākamā gada sākumā cer sākt darbu renovētajā Rīgas pilī

33
Prezidents Raimonds Vējonis vizītē Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens, LETA

Lancmanis: darbi norit ļoti augstā profesionālā līmenī

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš trešdien kopā ar Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētāju Rundāles pils muzeja direktoru Imantu Lancmani apmeklēja Rīgas pili, pauda cerību, ka ar nākamā gada sākumu varēs pārvākties uz jauno darba vietu, ziņo LETA.

Vējonis, kurš pirmo reizi jaunajā amatā iepazinies ar Rīgas pilī veicamo darbu gaitu, norādīja, ka 18.novembra balli jaunajā darba vietā nesanāks svinēt. “Objekts jānodod ekspluatācijā. Šajā gadā nesanāks, tas drīzāk uz priekšdienām,” sacīja prezidents. Viņš arī norādīja, ka vēlējies pārliecināties, vai objektu līdz 1.novembrim ir iespējams nodot. “Izskatās pietiekami cerīgi,” uzskata prezidents.

Vējonis uzsvēra, ka tā pils daļa, kas vēl nav remontēta, līdz Latvijas simtgadei ir jāsaved pilnīgā kārtībā, lai “komplekss būtu pilnībā renovēts un atjaunots”. Savukārt, vaicāts, kad prezidents varētu sākt darbu atjaunotajā pilī, Vējonis informēja, ka vēl nepieciešama telpu aprīkošana, līdz ar to pašlaik laiku ir grūti prognozēt. “Ļoti ceru, ka ar nākamā gada sākumu varēs pārcelties,” viņš atzina.

Tikmēr Lancmanis skaidroja, ka darbu temps nav iespaidojis veicamo darbu kvalitāti, jo cilvēki visu dara ar vislielāko rūpību. “Paradokss – ja nebūtu bijis ugunsgrēks, ar tādu rūpību, iedziļināšanos un metodisko pamatīgumu, visticamāk, nebūtu pieiets,” viņš sacīja.

Par piemēru viņš minēja Balto zāli, kas nekad neesot bijusi tik brīnišķīga – ar īstu zeltu, kā arī līdz galam pabeigtu mākslīgo marmoru. “To 1862.gadā pēdējā brīdī pameta un nokrāsoja ar baltu krāsu, kad ieradās cars Aleksandrs II,” norādīja Lancmanis. “Viss ir izdarīts maksimāli. Ne tikai Rundāles pilī, bet arī šeit, kas ir Latvijas ēka numur viens,” viņš uzsvēra.

Lancmanis augusta vidū informēja Vējoni par aktuālo situāciju Valsts prezidenta rezidences renovācijā. Viņš uzsvēra, ka darbi norit ļoti augstā profesionālā līmenī un rezultāts, viņaprāt, būs kvalitatīvs, kā arī aicināja prezidentu vēl remontdarbu laikā apmeklēt Rīgas pili.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu