Rīdziniekiem par ēku apsaimniekošanu mazāku rēķinu jau oktobrī • IR.lv

Rīdziniekiem par ēku apsaimniekošanu mazāku rēķinu jau oktobrī

9
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Nils Josts

Vai varam ērti atlaisties dīvānā un gaidīt audita un prokuratūras izmeklēšanas rezultātus par izsaimniekošanu “Rīgas namu pārvaldniekā”?

“Rīgas namu pārvaldniekam” (RNP) nekavējoties ir jāsamazina maksa par ēku apsaimniekošanu vismaz par 10 – 15%. Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumi apliecina, ka iedzīvotājiem pieprasītajā maksājumā Rīgā lielākais ēku apsaimniekotājs ir pamanījies iekļaut arī tādus izdevumus, kuriem ar apsaimniekošanu nav nekāda sakara.

Rīdzinieku maksātā nauda, kā atklāja VK, netiek uzglabāta atsevišķā apsaimniekošanai, remonta darbiem un citiem līdzīgiem mērķiem izveidotā kontā, bet nonāk kopējā katlā, no kura var pasmelties visdažādākajiem mērķiem. Neviens „nesit pa pirkstiem”, ja nauda tiek ņemta ar apsaimniekošanu nesaistītām vajadzībām.

VK jau ir atklājusi dažādus iespējamos pārkāpumus – uzņēmuma degvielas pildīšanu personiskos spēkratos, 13 fiktīvās štata vietas, kurās, kā informē mediji, iekārtota gan domes deputāte no “Saskaņas”, gan vairāku “Saskaņas” deputātu dzīvesbiedres un citi domes vadībai pietuvinātie. 2014. un 2015.gadā šīm personām atlīdzībā iztērēti 190 000 eiro no tā paša kopējā katla, kurā nonāk iedzīvotāju maksājumi.

Revīzijas laikā ar steigu RNP valde lēma izbeigt darba tiesiskās attiecības ar, iespējams, fiktīvajiem darbiniekiem, tomēr šoreiz „visi gali nav ūdenī”. Arī RNP uzliktās soda naudas, apšaubāmas lietderības biznesa pusdienu un reprezentācijas preču rēķini bijis jāapmaksā rīdziniekiem.

Rīgas domes, RNP vadība un citi līdzšinējās kārtības advokāti visdrīzāk norādīs, ka Ģenerālprokuratūra ir jau sākusi kriminālprocesu par atsevišķiem iespējamajiem RNP pārkāpumiem. Pēc medijos „noplūdušā” sarunas ieraksta, kurā izskan, ka autopacēlāju nomas iepirkums varētu tikt pieskaņots konkrētam uzņēmumam, bija spiests sarosīties arī Rīgas mērs un uzdot Audita un revīzijas pārvaldei veikt RNP finansiāli saimnieciskās darbības revīziju.

Tātad var ērti atlaisties dīvānā un gaidīt rezultātus, kurus pārvalde iesniegs pēc trim mēnešiem, prokuratūras izmeklēšanai, protams, nav termiņa, bet rīdzinieki turpinās „uzsaukt” biznesa pusdienas un degvielu.

VK ir neatkarīga un kompetenta institūcija, kuras darbinieku veiktās revīzijas secinājumiem var uzticēties. Ar šiem secinājumiem ir pietiekami, lai, negaidot citus atzinumus, samazinātu iedzīvotājiem maksājumus par apsaimniekošanu. VK ir atzinusi, ka dzīvokļu īpašnieki, maksājot par sava īpašuma pārvaldīšanu, ir seguši gandrīz visus ar māju pārvaldīšanu nesaistītos izdevumus, tādēļ iedzīvotājiem ir jāredz mazāks rēķins par apsaimniekošanu jau oktobrī.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (9)

Absints 16.09.2015. 12.26

Tas ir sarkasms?

Kā zināms tiesu tempi Latvijā ir tik rekordgari, ka var uzskatīt, ka tiesu nav. Formāli pēc gadiem 10 gan jau izskatīs. Un pēc Latvijā šeit ievērotā nevainības prezumpcijas principa līdz tiesas spriedumam neviens nav vainīgs. A tad jau droši vien būs noilgums. Latvijā par šādiem noziegumiem reāli nesoda tak.

Apsūdzētie slimi neierodas, advokātam iesnas, mainīs tiešus, jo tiesnesim radinieks ir klasesbiedrs apsūdzētā kaimiņam…. un tad jau ir noilgums būs. Digitālgeitā, piemēram, no nozieguma izdarīšanas brīža lidz tiesai pagāja kādi gadi 10. Un nu jau esam tik tālu, ka sodi ir piespriesti- BET process turpinās, un neviens joprojām sodīts nav. Tāpat būs te. Vai nanoūdens skandāls – viesiem skaidrs, ka te ir liela mēra blēdība. Bet viss ir noklusināts tak. Vai TP piespriestais miljons latu par “pozitīvismu”. Ir iekasēts? Tiesa ir noteikusi veidu, kā to izdarīt?

Neticu, ka deputāts ir tik naivs. Drīzāk tas ir sarkasms..

+2
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 16.09.2015. 20.28

boļševiku laikos par šaadiem nodariijumiem vareeja traapiit pat liidz 10 gadiem stingrajaa ar mantas konfiskaaciju , patreiz likumus pieskaņo noziedznieku attaisnošana, novilcinot tiesvediibu liidz bezgaliibai , tas izriet no taa ka partijaam ir saimnieki vai iipašnieki ar kriminaalu piesitienu , par zeezeeesu nerunaasim taa ir noziedznieka kabataspartija, muusdienaas par ekonomiskajiem noziegumiem augstas amatpersonas nevar aiz rtesteem iemest , jo ir muužiigais alibi , proti politiskais pasuutiijums. sekas

+1
0
Atbildēt

1

    Drosma > 17.09.2015. 10.22

    Es saprotu tā,ka šai ziņā nekas nemainīsies.

    Rēķini pats – tā ir perfekta LIKUMĪGA zagšana.

    Kāpēc to atbalsta politiķi – jo – apsaimniekotāji ir vieni no lielākajiem ziedotājiem.

    Lūk, apsaimniekotājs 2 ls vietā no manis iekasēja 20 ls par zemes nomas maksu.

    Manā majā ir 55 dzīvokļi – rēķini.

    Apsaimniekotājam tālāk jāpārskaita 2 ls, 18 ls paliek peļņa. No 55 dzīvokļiem 18 x 55 = 990 ls Un tā ir viena māja, mans apsaimniekotājs viens pats apsaimnieko 140 mājas – varbūt tagad situācija ir mainījusies un ir jau vairāk māju.

    Un tā ir viena pozīcija. Bet tādu taču katrā mēnesī ir desmitiem.

    Esot jāiet tiesāties. Kur cilvēki dzīvo ar 200 eur pensijām un 500 eur algām, par kādu tiesāšanos var būt runa?

    Tāpēc es saku – sūda valsts. Tāpēc tautieši negrib braukt uz Latviju, jo tā valsts atbalstītā zagšana ir ciniskāka un prastāka kā padlaikos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

eltae 16.09.2015. 15.23

Toties pensionāriem (galvenajie balsotājiem) par Ameriku un Ušakovu tramvajs par brīvu!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu