Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk nekā plānots • IR.lv

Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk nekā plānots

77
Laimdota Straujuma. Foto: Evija Trifanova, LETA

Straujuma saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri

Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk nekā plānots – līdz 22.septembrim, nevis 8.oktobrim, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Minsitru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Vakar vēlu vakarā Straujuma saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri. Līdz ar to līdz šim brīdim ir jābūt pieņemtai Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā.

Līdz 22.septembrim ir jānotiek koalīcijas sēdei, valdība sēdei un jāsanāk arī Saeimas Eiropas lietu komisijai, norādīja Straujuma.

Premjere uzsvēra, ka neatkarīgi no Latvijas pozīcijas, visticamāk, notiks balsojums un Latvijai papildu bēgļu uzņemšana būs obligāts pasākums. Vaicāta, kāds mērķis tādā gadījumā ir valdības balsojumam, premjere skaidroja, ka tā ir attieksmes parādīšana.

Straujuma izteicās, ka Latvija nevar sēdēt pie viena galda ar pārējām ES valstīm, izvēlēties garšīgākos ēdienus un lūgt, piemēram, itāļu nodokļu maksātajiem atbalstu, nesniedzot neko pretī. Premjere uzsvēra, ka, viņasprāt, Latvija nevar palikt vienīgā valsts, kas atsaka atbalstu patvēruma meklētāju “pārpludinātajām” valstīm.

Ministru prezidente arī norādīja, ka valstīs tiks izvietoti tikai kara bēgļi.

Arī pēc diskusijām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Saeimā pārstāvētie politiskie spēki būtiski savu nostāju bēgļu jautājumā nav mainījuši, un vienošanās par iespējamo kompromisu vēl nav panākta.

Prezidents savu viedokli pēc sarunām ar partijām vēl nav paudis, un viņš to plānojot darīt šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti. Trešdien par bēgļu uzņemšanu plānots spriest arī Nacionālās drošības padomes sēdē.

Ministru prezidente vakar valdības sēdē paziņoja, ka valdība Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā pieņems 29.septembra sēdē. Viņa uzsvēra, ka šis jautājums darba kārtībā tiks iekļauts neatkarīgi no tā, ko būs lēmušas partijas, jo gala lēmums tomēr ir jāpieņem valdībai. Tāpat premjere pauda pārliecību, ka valdības lēmums būs pozitīvs.

Iekšlietu ministrija 29.septembrī arī bija plānojusi informēt valdību par to, kā bēgļu uzņemšanas gadījumā strādās pašvaldības, PMLP, Nodarbinātības valsts aģentūra u.c. iestādes.

Pēc valdības par Latvijas nacionālo pozīciju lems arī Saeimas Eiropas lietu komisija.

Ņemot vērā, ka 8.oktobrī paredzētā ES iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri, arī minētā valdības sēde būs jāpārceļ.

 

Komentāri (77)

LoveLove 16.09.2015. 09.04

Sagaidu, ka Latvijas valdība spēs sabiedrībai argumentēti un saprotami izskaidrot bēgļu krīzes situāciju: to, ka nošķirami patvēruma meklētāji un ekonomiskie migranti. To, kā Latvijas likumdošana atbilstoši starptautiskiem nolīgumiem regulē patvēruma meklētāju situāciju un to, ka Latvijas robežsargiem un tiesām šajā ziņā ir pietiekama pieredze. To, ka Latvijas tiesas spēj pamatoti argumentēt patvēruma meklētāja statusa atteikumu, veicot detalizētu izpēti katrā konkrētajā lietā, vai tiešām patvēruma meklētājam pastāv draudi viņa izcelsmes valstī. Latvijas valdības nostāja, komunicējot ar sabiedrību, šķiet nepārliecinoša un neskaidra, un galu galā tiek paziņots, ka sabiedrība ir kaut ko pārpratusi. Krīzes situācijā saziņai ar sabiedrību jābūt īpaši skaidrai un saprotamai.

+11
-4
Atbildēt

2

    Bet > LoveLove 16.09.2015. 13.14

    Jā, pat Muceniekos savu statusu gaidošais Ahmets skaidri pateica, ka viņš nopircis viltotus dokumentus par 15 tūkst $! Interesanti, vai šāds cilvēks dabūs bēgļa statusu pie mums! Noskaidro nuviņa personību. Jautājums, kā interesanti?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > LoveLove 16.09.2015. 09.43

    LoveLove….izskaidrot bēgļu krīzes situāciju: to, ka nošķirami patvēruma meklētāji un ekonomiskie migranti.

    ______________________

    Vai tad Jums vēl nav pietiekoši sakarināti makaroni uz ausīm?:)

    1. Jebkurš, kurš no Āfrikas vai Āzijas bēgļu nometnes sēžas laivā, lai dotos uz ES, pārkvalificējas par migrantu.

    2. Mūsu drošības dienestiem nav ne pieredzes, ne kapacitātes noskaidrot ieceļotāju izcelsmi, vai tad nelasat, cik maksā Sīrijas pase Turcijā?

    3. Ko var izskaidrot mūsu valdība, ja nekāda skaidrība vēl nav pat ES komisijai, ir tikai viena vēlēšanās izmētāt migrantus pa ES valstīm, pēc tam, kad Vācija būs izvēlējusies sev piemēroto darbaspēku.

    4. Vakar 1:1 ar profesoru Taivānu. Imigrācija stimulēs vietējo iedzīvotāju emigrāciju…http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/15.09.2015-11-gundars-reders–leons-taivans.id56147/?utm_source=twitter&utm_campaign=news&utm_medium=like_button

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

MChuzzlewit 16.09.2015. 09.24

Ja reiz bēgļu un solidaritātes problēma tagad tiek saistīta ar ES fondiem, bēgļi būtu jāizmitina “Kājiņās B” un citos ES fondu naudu saņēmušajos “lauku tūrisma centros”, kas savu darbību “sarežğītās ekonomiskās situācijas dēļ” nav uzsākuši.

+12
-9
Atbildēt

1

    LoveLove > MChuzzlewit 16.09.2015. 13.01

    Šis ir reāli labs un ekonomiski pamatots priekšlikums.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

fretka 16.09.2015. 09.33

Vienotība ir gatava nomainīt Latvijas iedzīvotāju sastāvu, padzīt emigrācijā tagadējos un ievest jaunus – ka tik sponsoriem nauda nāk!

+13
-11
Atbildēt

6

    Ēriks > fretka 16.09.2015. 13.22

    1.Mums nav iespēju uzņemt svešas,tālas,agresīvas kultūras cilvēkus,neapdraudot latviešu tautas tālāku pastāvēšanu,jo mums jau šeit ir krievu migranti ar kolonistu domāšanu.

    2.Mes rūpīgi pārbaudītus,no ekonomiskajiem bēgļiem atšķirotus kara bēgļus varētu uzņemt uz laiku,ja Eiropas bagātās valstis par viņu uzturēšanu samaksā,palīdz izveidot darba vietas, un garantē atpakaļsūtīšanu pēc stāvokļa normalizēšanas bēgļu dzimtenē.Turklāt ir jābūt skaidram plānam,kā normalizēt stāvokli bēgļu izcelsmes vietās.

    Bet Taivāns stāstīja,ka ”bēgļu” migrācijai ir vairāk ekonomisks iemesls,jo tajos tuksnešos cilvēki nenormāli vairojas un tā zeme tik daudzus cilvēkus vienkārši uzturēt nespēj,tā kā migrantu invāzijai galu saskatīt nevar,tāpēc migrantu straume ir jāaptur,ja mēs kā tauta vēl gribam pastāvēt.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 16.09.2015. 11.22

    Cik musulmaņu migrantu vajadzētu ievest Latvijā, lai tu aizbēgtu? :)

    500?

    5000?

    50 000?

    500 000?

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 16.09.2015. 13.38

    > 909

    Eiropā vienīgie kara bēgļi ir no Ukrainas.

    Citur Eiropā kara nav.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Bet > fretka 16.09.2015. 13.18

    Vai tad no Pakistāna sun Mauritānija sun Afganistānas un Irākas patvēruma meklētāji visi ir bēgļi, kuri te līp pie ES robežām.

    Palasi vien rakstus šepat portālā! Tie ir cilvēki, kuru leila daļa meklē DARBU!!!!

    Vai Latvija var viņiem nodrošināt darbu, ja to nevar saviem pilsoņiem 100 000!

    Un nesaki, ka visi tie negrib strādāt! Apskaties cik Latvijā pašvaldībās strādā nabaga simtlatnieki tagad vai maz saņem tos 140 EUR!

    Bet, lūk mēs laikam taisāmies nodrošināt migrantus ar darbu?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > fretka 16.09.2015. 12.41

    tu uzskati ka kara bēgļus nevajag uzņemt?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > fretka 16.09.2015. 11.11

    “nomainīt Latvijas iedzīvotāju sastāvu”

    ===

    Ko nu muldies? Kāds grasās uzņemt visus visus tikai un vienīgi LV?

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu