EK sadala 500 miljonus piensaimnieku un cūkkopju atbalstam • IR.lv

EK sadala 500 miljonus piensaimnieku un cūkkopju atbalstam

37
Govs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Latvijai tiek 8,5 miljoni eiro

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē Luksemburgā Eiropas Komisija (EK) piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,5 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Kā norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kurš piedalās sanāksmē, aprēķinus komisija veica visām ES 28 dalībvalstīm, izmantojot objektīvus ekonomiskos kritērijus.

“Šis priekšlikums demonstrē zināmu solidaritāti un izpratni par Krievijas sankciju rezultātā visvairāk ietekmētajām valstīm,” norādīja Dūklavs.

Kopējais finansējums tirgus krīzes risināšanai ir 500 miljoni eiro, no tā 420 miljoni eiro tiek sadalīti dalībvalstu starpā, par pamatu ņemot dalībvalstu piena apjomu pēdējā – 2014./2015. – kvotas gadā, piena cenas starpību, salīdzinot ar ES vidējo, Krievijas embargo un sausuma ietekmi un cūkgaļas cenas samazinājumu.

Tāpat 80 miljoni eiro tiek novirzīti vairākiem piedāvātajiem tirgus regulēšanas instrumentiem – privātās uzglabāšanas shēmu, produktu veicināšanas un jutīgo sabiedrības grupu vajadzības (bēgļi, trūcīgās personas) projektu attīstībai.

No kopējā tirgus krīzes finanšu apjoma Latvijai tiek piešķirti 8,5 miljoni eiro mērķēta atbalsta, kura sadalē dalībvalstij tiek dota maksimāla elastība. Tas ir vislielākais procentuālais atbalsta apjoma uz tonnu pieaugums starp ES dalībvalstīm, salīdzinot ar 2009.gada piena krīzes piešķirto atbalstu, norāda Dūklavs.

Latvijai piešķirtā finanšu apjoma aprēķina vērtētie kritēriji bija – Krievijas embargo ietekme, piena cenas un cūkgaļas cenas samazinājums.

Papildus finanšu atbalstam EK dos iespēju ES dalībvalstīm izmaksāt platību un saistītos maksājumus uzreiz pēc tam, kad pabeigtas administratīvās kontroles.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu