Iznācis žurnāla „Domuzīme” trešais numurs • IR.lv

Iznācis žurnāla „Domuzīme” trešais numurs

26
Žurnāla "Domuzīme" vāks.

Nākamais „Domuzīmes” numurs iznāks šāgada decembrī

Klajā laists literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla „Domuzīme” trešais numurs. Rakstnieks Osvalds Zebris intervējis prozisti Noru Ikstenu 17 gadus pēc viņas pirmās grāmatas iznākšanas un neilgi pirms jaunākā romāna “Mātes piens” publicēšanas. Maimas Grīnbergas tulkojumā lasāms satriecošs somu rakstnieces Katjas Ketu stāsts.

Vēsturnieki sarunā “Sabiedrības viedoklis: negribīgi un neērti?” diskutē par padomju perioda pētniecības iespējām un par to, vai Latvijas sabiedrība vispār vēlas šo pagātnes posmu analizēt, savukārt mediju pētniece Anda Rožukalne savā rakstā, kura pamatā ir pētījums, kas veikts Igaunijā, Latvijā un Lietuvām, iepazīstina ar mūsdienu Baltijas valstu žurnālistikā pastāvošajām pretrunām.

Latviešu oriģinālprozas sadaļā šajā numurā lasāmi Andra Zeibota, Valda Felsberga un jaunā autora Laura Vanaga īsie stāsti, un mūsdienās maz zināmā latviešu literatūras klasiķa Knuta Lesiņa novele. Literatūras pazinēji novērtēs arī Šveices rakstnieka Alēna Froidigera noveli, ko no franču valodas tulkojusi Astra Skrābane. Prozas darbus ilustrējuši mākslinieki Ernests Kļaviņš, Reinis Pētersons, Tronds Jakobsens un Pēteris Buks.

Dzejas sadaļā var iepazīties ar Rutas Štelmaheres, Ivetas Ratinīkas, Sintijas Kampānes un Kristiāna Zeļģa dzejas kopām, bet Annas Glazovas un Leonīda Švaba darbus atdzejojuši Arvis Viguls, Ivars Šteinbergs un Māris Salējs.

Jaunās grāmatas recenzējušas literatūrzinātnieki Anda Baklāne, Līvija Baumane, Pauls Daija, Anda Kubuliņa un Ieva Kalniņa, kā arī vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs.

Literatūrzinātnieks Ingus Barovskis rakstījis par dzejnieci Velgu Krili (1945-1991). Vēsturnieks Jānis Šiliņš apskatījis latviešu strēlnieku bataljonu izveides procesa kontekstu pirms simts gadiem. Par dziesmu vārdiem domās dalījies muzikologs Orests Silabriedis.

Žurnālam “Domuzīme” ir 72 lappuses, tirāža 2000 eks. Satura redaktori – Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Mārtiņš Mintaurs, Osvalds Zebris, māksliniece – Sarmīte Māliņa. Tā administratīvo vadību nodrošina a/s „Cits medijs”. Žurnāls iznāk reizi trīs mēnešos kopš 2015. gada un tiek izdots par Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu.

“Domuzīme” iegādājama J.Rozes grāmatnīcās un preses tirdzniecības vietās. Elektroniskā versija pieejama vietnē las.am

Nākamo „Domuzīmes” numuru plānots izdot šāgada decembrī.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu