Ne lustrāciju, bet starptautisku tiesu • IR.lv

Ne lustrāciju, bet starptautisku tiesu

17
Fragments no Stūras mājas ekspozīcijas. Foto: Edijs Pālens, LETA
Austra Vija France

Starptautiskā tiesā jāvēršas pret PSRS Kriminālkodeksa 58.pantu un Krieviju kā PSRS mantinieci

Jau ilgi tiek rakstīts un runāts par čekas maisiem, par stukačiem un par lustrāciju, bet nekur netiek pieminēts PSRS Kriminālkodeksa (KK) 58.pants, kura 13 necilvēcīgos punktos ir saskatāma, izprotama un daudzkārt attaisnojama normāla cilvēka nokļūšana stukača lomā.

Šis briesmīgais, viltīgais, Ļeņina paša sacerētais pants gādā, lai ikkatrā cilvēka rīcībā, vārdos vai pat domās varētu atrasties kāds pret PSRS un tās varas izpildītājiem attiecīgi sodāms noziegums.

Par šādu, sveša vai pazīstama, īstu vai iespējamu noziegumu, attiecīgai iestādei neziņojot, tāpat varēja kļūt par noziedznieku pret PSRS un tās darba tautu un tāpat saņemt smagu sodu.

Tā šis 58.pants piespieda svešam nodot svešu, kaimiņam kaimiņu, radam radu. Lustrācija to būtu apstiprinājusi, bet tagad pārāk daudzu, kurus šie notikumi skāra, šai saulē vairs nav. Tramdīt tos – vēl dzīvus palikušos – neprasītu lielu drosmi.

Lielāku drosmi prasītu starptautiskā tiesā celt apsūdzību pret PSRS KK 58.pantu, kas piedalījās katrā nodevībā, un pret panta īpašnieci, PSRS mantinieci Krieviju. Tad daudz nozīmīgāks arī varetu būt galaiznākums.

Starptautiskai tiesai pētot PSRS KK 58.pantu, būtu jāieklausās arī 1941., 1948. un 1956.gada deportāto stāstos, kā arī jāpēta jebkurā citā gadā politiski represētā vai psihiatriskajā slimnīcā “pārmācītā” likteni.

Ir pēdējais laiks pasaules acīm dot ieskatīties latviešu tautas vēsturē. PSRS KK 58.pants neskāra Latviju vien – to pantu izmantoja pret visu trīs Baltijas valstu iedzīvotājiem, kā arī pret ikkatru jebkuras citas valsts pilsoni, kurš kautkā nokļuva PSRS teritorijā. Tos visus sodīja ar PSRS KK 58.panta kādu piemērotu punktu.

Tādā gadījumā beidzot PSRS mantiniecei būtu jāatbild par PSRS grēkiem, ne tik vien lepni jāsvin tās uzvaru. Tā uzvara ar katru gadu kļūst varenāka un arvien dziļāk apēno PSRS milzīgos noziegumus pret cilvēkiem un tautām.

Ja cietušie vēl ilgāk klusēs, pasaules vēstures grāmatās viņu stāsts nekad neparādīsies.

Autore ir žurnāla „Ir” lasītāja Rīgā

 

Komentāri (17)

andrejs 11.09.2015. 12.21

labs!

Jābeidz “pētīt”, jāsāk tiesāt.

+9
0
Atbildēt

1

Charlie Hebdo 11.09.2015. 21.05

Krievu pasaulei pietiks ar vienu tiesas spriedumu “vainīga” masu slepkavībās, cilvēkēšanā, marodierismā, kapu un pieminekļu apgānīšanā un vecenīšu un zīdaiņu izvarošanā.

+6
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 12.09.2015. 09.09

Piekrītu autorei. PSRS laikā dzīvojošo paaudze pamazām aiziet, sevišķi, ja runa ir par tiem, kuri bija jau pieauguši laikā no 1940 līdz 1960 gadam.”

“Vilkt pie kāša” kādu no šī laika cilvēkiem, tam ir maza jēga, bet nodot starptautiskai izvērtēšanai konkrētu pantu uz kura pamatojoties tika izdarīti šie kremlinu noziegumi, tas būtu ļoti efektīvs solis, jo Rietumos vēl joprojām maz ko zin par PSRS. Šis vārdos neformulējamais ļaunums, ideoloģija rietumu ļaudīm šķiet pat kaut kas eksotisks, kaut kas labs, bet pārprasts un tādā garā.

Šad tad redzu pilsētā ,kurā dzīvoju uz lielas T kreklā ģērbtus jauniešus ar CCCP uz krūtīm. Reiz neizturēju un tādam pajautāju, vai viņš saprot, ko viņš īsti neēsā uz krūtīm? Tas puika tā arī nespēja atbildēt.

Vai otrs piemērs, reiz iegāju savas priekšnieces kabinetā un ieraudzīju uz viņas galda nelielu finierī izzāģētu sirpi un āmuru. Kad pajautāju, kādām vajadzībām tas, viņa atbildēja, ka likšot to uz darbarīku skapja durvīm. Tas esot kaut kas “interesantāks” :) par vnk uzrakstu. Tad es viņai ieteicu uzlikt labāk nacistu kārša krustu, kas vāciešiem būs saprotamāks un arī lozungs piemērots – Arbeit macht frei :). Priekšniece iebāza savu ideju atvilknē, bet tomēr piebilda, ka tik krasi uz šīm lietām skatoties tikai bijušajās Austrumbloka valstīs :)

Ja Latvija tiešām īstenotu autores ideju, tas būtu viens lielisks darbiņš, kas prasa drosmi, tā kā – diez vai no tā visa kas sanāks. Arī par 9. maiju viss pareizi. 9. maiju nevajadzētu sagaidīt zem ” tolerances zīmes” klusējot, bet skaļi sākt runāt par to, ka visas čekistu zvērības Latvijā bija iespējamas tikai tādēļ, ka šai noziedzīgajai iestādei vienmēr pa rokai bija armija, kuru vēl joprojām Latvijā godina kā ” atbrīvotājus”. “Atbrīvotājus” no kā? No mājām, no tuviniekiem, no paša dzīves?

Nelietīgākus un zaimojošākus ” svētkus” par 9. maiju nespēju iedomāties.

+6
0
Atbildēt

2

    andrejs > rinķī apkārt 12.09.2015. 09.51

    Šad tad redzu pilsētā ,kurā dzīvoju uz lielas T kreklā ģērbtus jauniešus ar CCCP uz krūtīm. Reiz neizturēju un tādam pajautāju, vai viņš saprot, ko viņš īsti neēsā uz krūtīm? Tas puika tā arī nespēja atbildēt.

    —————

    gan jau saprot, tikai nesaka.

    Un tu nopietni ceri, ka šāds abstrakts tiesas process izmainīs “viņu” domāšanu? :))))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 13.09.2015. 08.28

    rinķī apkārt

    Nelietīgākus un zaimojošākus ” svētkus” par 9. maiju nespēju iedomāties.

    Un tomēr esi gatavs balsot par pēdējiem kropļiem, kolorādo lenteņiem, Vienotību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu