ASV: Krievija Sīrijai piegādā ieročus • IR.lv

ASV: Krievija Sīrijai piegādā ieročus

24
Kopskatā redzama bijusī Sīrijas armijas militāro lidmašīnu bāze pie Abu Duhūras, kas bija pēdējais Bašara al Asada režīma atbalsta punkts ziemeļrietumu Idlibas provincē. "Al-Qaeda" kaujinieki to ieņēma 9.septembrī. Foto: AFP/LETA

NATO ģenerālsekretārs, tāpat kā ASV amatpersonas, pauž bažas par Krievijas armijas iesaistīšanos Sīrijas karā

Krievija, pēc ASV valdības pārstāvju datiem, turpina palielināt savu militāro klātbūtni Sīrijā. Pēdējās dienās Sīrijā, kur jau vairāk nekā četrus gadus plosās pilsoņkarš, tika ievesti bruņutransportieri, ziņo AFP, atsaucoties uz augstu amatpersonu, kas vēlējās palikt anonīma.

Līdztekus ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam savas bažas par notiekošo Sīrijā un Krievijas karavīru ierašanos šajā valstī paudis arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Trešdien Prāgā viņš paziņojis, ka ziņojumi par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanos Sīrijā raisa bažas.

Pēc Stoltenberga teiktā, tāda rīcība nevar noregulēt krīzi valstī. „Runa ir par to, lai tiktu izmantotas visas iespējas, meklējot krīzes politisku noregulējumu,” teica Stoltenbergs.

Tikmēr aģentūra „Reuters” publiskojusi kāda Libānas neatkarīga avota izteikumus, ka Krievijas karavīri piedalās kaujās Sīrijā. „Krievi sāka ar nelielu karavīru skaitu, liels karaspēka kontingents nav iesaistīts,” teicis šis avots. Tai pašā laikā cits aģentūras avots ziņojis, ka Krievijas karavīru rīcība nepārkāpjot misijas padomnieku uzdevumu rāmjus.

Aģentūra „Reuters” ziņo, ka jūras spēku bāzē Tartusā ieradušies divi desantkuģi, kas var pārvest tankus un jūras kājniekus. Kā norāda ASV amatpersonas, desmitiem bruņutransportieri un vairāki desmiti karavīru atrodas Latākijas lidostā. Tomēr, pēc aģentūras AFP avota ziņām, šie karavīri nav domāti kaujas darbībām. Viņu esot „mazāk par 50″, paziņojis Pentagona pārstāvis, un šo karavīru pienākumos, visticamāk, būs militāro kravu apsardze.

Tai pašā laikā Krievijas avīze „Kommersant” atklājusi dažas detaļas par Krievijas valdības vienošanos ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par ieroču piegādēm. Izdevuma avoti Krievijas militārajā kompleksā stāstījuši, ka „patlaban notiek vai ir tuvu noslēgumam strēlnieku ieroču, granātmetēju, bruņutransportieru BTR-82A, militāro kravas automašīnu „Ural”un cita militārā aprīkojuma, kas nepieciešams lokālai karadarbībai un Sīrijas armijas karavīru pārdislocēšanai, kravu piegādes Sīrijai”.

Turklāt tiek apgalvots, ka visas šīs piegādes notiek „saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, ievērojot visas formalitātes un esošos kontraktus”, kas noslēgti starp Krieviju un Sīriju.

 

Komentāri (24)

haralds 10.09.2015. 08.53

nefirmīgi tā Kapu†lerlande ved sevi!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu