Āboltiņa neizslēdz "Vienotības" šķelšanos • IR.lv

Āboltiņa neizslēdz “Vienotības” šķelšanos

60
Solvita Āboltiņa. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Lai viens otru neapkarotu, viņa liberālāk noskaņotajiem iesaka veidot savu partiju

Ņemot vērā viedokļu dažādību, nākotnē nav izslēgta partijas “Vienotība” šķelšanās, intervijā aģentūrai LETA atzīst šīs partijas ilggadējā līdere Solvita Āboltiņa.

“Ņemot vērā pašreizējās tendences, es uzskatu, ka tas ir iespējams, un negribētu, lai no tā tiktu taisīta liela traģēdija,” sacīja politiķe.

Viņa norāda, ka partijā dažādi domājošās grupas jau ilgstoši konfliktē, tomēr esot jāspēj saņemties un strādāt kopā. “Līdz nākamajām vēlēšanām mēs varam atrast veidu, kā strādāt kopā – arī nosacīti liberālāk domājošs grupējums,” pauda Āboltiņa.

Pēc viņas teiktā, nākotnē dažādi domājošās grupas varētu sadarboties vairs ne kā viens politiskais spēks. “Ja mēs varam atrast veidu, kā sadarboties, tad, iespējams, atsevišķi politiķi, kuriem ir pieredze un liberālāks noskaņojums, varētu veidot savu partiju, un mēs viens otru neapkarotu,” skaidroja “Vienotības” līdere.

Objektīvi skatoties, šis nav labākais brīdis “Vienotībai”, atzīst partijas vadītāja. Lai politisko ritējumu pagrieztu pretējā virzienā, partijas līderi ir apņēmušies aktivizēties un izstrādā piedāvājumu par prioritāri risināmiem jautājumiem un veicamajiem darbiem Latvijā.

Pēc Āboltiņas teiktā, lielu kaitējumu partijai nodara arī nemitīgā iekšējā rīvēšanās, kuru politiķiem vajadzētu pārtraukt un saprast, ka partijai nav garantēta automātiska iekļūšana nākamajā Saeimā.

“Jā, mums vēl ir pietiekami spēcīgs zīmols, mums ir sabiedrības uzticība virs 5%, bet tas nav nekāds pamats domāt, ka mēs varam automātiski iekļūt nākamajā Saeimā. Es nedomāju, ka par cienījamu rezultātu varētu uzskatīt situāciju, ja nākamajā Saeimā “Vienotība” būs tā partija, kas saņems 7 vai 8 vietas. Un par tām arī vēl būs jāpacīnās, jo pašlaik publiskajā telpā ir tikai iekšējie strīdi, iekšējie konflikti, dažādi skaļi paziņojumi un mazāk runas par darbiem,” klāstīja Āboltiņa.

“Analizējot situāciju – ir aizvadīti 6,5 gadi pie varas, vadītas valdības, novērsta krīze, ieviests eiro, bet pašlaik “Vienotības” viedokli par valstij būtiskām lietam īsti nedzird. Mēs esam apņēmības pilni pieteikt savus uzstādījumus nozarēs, kurās redzam problēmas,” pauda politiķe. Viņa arī pastāstīja, ka kopā ar ekspertiem ir izstrādāts piedāvājums, kas piedāvāts partijas valdei. Tas vēl jāakceptē, un tad šis piedāvājums tiks prezentēts partijas domei.

“Tas ir piedāvājums par to, ko Latvijā varētu izdarīt, sagaidot simtgadi. Tie ir darbi, ko reāli var paveikt trīs gados. Mēs diskutējam arī par lielo vīziju,” stāstīja Āboltiņa. Kā piemēru viņa minēja jautājumus par tiesiskumu, tiesu sistēmas efektivitāti, investīciju vidi, cīņu ar korupciju. “Vēl viens būtisks jautājums ir reģionālā reforma. Partijas valdē viedokļi gan ir dažādi, vai par to tagad var runāt, jo līdz pašvaldību vēlēšanām ir palicis pusotrs gads,” teica “Vienotības” līdere.

Vienlaikus Āboltiņa uzsver, ka nekur nepazudīs jau līdz šim definētās prioritātes, piemēram, drošība, tomēr partija vēlas piedāvāt savu redzējumu arī par jomām, kur “Vienotības” viedoklis līdz šim nebija tik skaļi dzirdams.

Runājot par “Vienotības” piedāvājumu, nosauktajās jomās ir arī tās, kas pašreizējā valdībā ir koalīcijas partneru, nevis “Vienotības” pārziņā. Tomēr Āboltiņa uzsver, ka par šīm jomām ir runāts arī valdības deklarācijā, un tur nav nekā ekstrēmi jauna. “Politiķim jāspēj runāt ne tikai par savas jomas populārām lietām, bet arī prasīt kaut ko no partneriem. Valdība ir kolektīvs darbs, un katrai partijai ir jābūt savam viedoklim un redzējumam par dažādām jomām. Nevar būt tāda lēņu muižu sacensība, kāda mums joprojām ir. Veidojot budžetu, lēņu muižu sacensība izpaužas ļoti spilgti. Tomēr jāuzsver, ka mēs neplānojam pašreizējā, strādājošā valdībā atņemt kādam ministrijas,” norādīja politiķe.

 

 

Komentāri (60)

lno 09.09.2015. 09.28

Pārfrāzēšu cita sacīto: Punduri met garas ēnas, tātad ja nedzīvojam valsts norieta, tad noteikti V vakara stundā…

+10
-2
Atbildēt

0

Svešinieks 09.09.2015. 10.37

Vienotības ideālus nodevusi Āboltiņa, bet esot jāaiziet tiem, kas tos joprojām ievēro. Viegli saprast viņas nodomus. Bet ja liberālī neatkāpsies, viņu trieks ārā «pietuvinātie» lai saglabātu iespējas palikt spēlē. Vienotībai ir izredzes kļūst par pirmo Latvijas partiju, kurai izdevās notīrīties pašai, kas palielinās tās popularitāti. Bet Āboltiņa kļūs par paraugu tiem, kas sapņo paspēlēties ar tautas uzticību.

+7
-1
Atbildēt

3

    Charlie Hebdo > Svešinieks 09.09.2015. 13.43

    Krotow

    Nosauc vienu no tās varzas, kurš pelnījis žēlastību!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Svešinieks 09.09.2015. 10.53

    Svešinieks

    “Vienotībai ir izredzes kļūst par pirmo Latvijas partiju, kurai izdevās notīrīties pašai, kas palielinās tās popularitāti.”

    Vēl nav par vēlu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > Svešinieks 09.09.2015. 13.35

    Vienotībai ir steidzami jāattīra partiju no to kompromitējošām personām (pirmkārt Āboltiņa un Zaķis) un jāatgriežas pie saviem mērķiem, kurus tā sludināja par galvenajiem, kad partiju izveidoja. Pretējā gadījumā nākamās vēlēšanas tā var arī nepārdzīvot.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

lno 09.09.2015. 09.13

Kam tagad nav saprotams, ka V tika dibināta tikai varas iegūšanai bez skaidra mērķa, tādēļ 2010. gadā jau nākošajā rītā pēc vēlēšanām lielai daļai vēlētāju bija negaidīta vilšanās, jo V vairs nebija vajadzīga solītā vecā koalīcija un pēkšņi bija pazudis draudošais pagrieziens uz austrumiem:)

Kad TB/LNNK kopā ar citām partijām uzdāvināja Lembergam LK, nozvērējos par viņiem vairs nekad, realitāte piespieda atgriezties, jo izrādījās, ka V var būt vēl ciniskāka…

+11
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu