Pāvests vienkāršo katoļu laulību anulēšanas procedūras • IR.lv

Pāvests vienkāršo katoļu laulību anulēšanas procedūras

40
Pāvests Francisks. Foto: EPA/LETA

Laulības tiks atzītas par spēkā neesošām pēc tam, kad par to būs pieņemts viens baznīcas tribunāla lēmums

Pāvests Francisks otrdien paziņoja par vērienīgām reformām katoļu laulību anulēšanas procedūrā, kas ļauj katoļiem otrreiz apprecēties, nepārkāpjot baznīcas mācības, ziņo LETA/DPA.

Gaidītās reformas tika izsludinātas pirms oktobra sinodes – pasaules bīskapu samita -, kurā bija paredzēts apspriest Vatikāna samierināšanos ar mūsdienu dzīves stilu. Tas varētu nozīmēt arī mērenāku nostāju attiecībā uz homoseksuāļiem un šķirteņiem, kas apprecējušies vēlreiz.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem laulības tiks atzītas par spēkā neesošām pēc tam, kad par to būs pieņemts viens baznīcas tribunāla lēmums. Parasti tribunālu vada vietējais bīskaps. Pēc vecās sistēmas šos lēmumus vēl bija jāapstiprina apelācijas tiesai.

Francisks arī sacīja, ka anulēšanas tribunāliem būtu jābūt par brīvu, “cik vien tas ir iespējams”, atzīstot, ka tiesas amatpersonām pienākas “taisnīga un cienījama” samaksa. Viņš ir arī ierosinājis paātrinātas procedūras mazāk sarežģītās lietās.

Katoļu laulības var tikt anulētas vairāku iemeslu dēļ, piemēram, ja viens no laulātajiem nav vēlējies bērnus, ja laulība izmantota, lai apietu imigrācijas likumus, vai līgava, vai līgavainis piespiests tajā doties.

Monsinjors Pio Vito Pinto, kurš vada augstāko apelācijas instanci laulību anulēšanas lietās, atzina, ka šīs ir plašākās reformas kopš pāvesta Benedikta XIV, kurš valdīja 18.gadsimtā.

 

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu