Tiesībsargs: Par daudz imigrantu var apdraudēt arī Latvijas iedzīvotāju cilvēktiesības • IR.lv

Tiesībsargs: Par daudz imigrantu var apdraudēt arī Latvijas iedzīvotāju cilvēktiesības

18
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts prezidentu neapmierina, kā strādā valdība ar bēgļu jautājumu

Ja Latvijā ieradīsies daudz imigrantu, nespēsim nodrošināt cilvēktiesības ne pašiem bēgļiem, ne Latvijas iedzīvotājiem, otrdien LNT raidījumā „900 sekundes” teica Latvijas tiesībsargs Juris Jansons. Neapmierināts ar valdības darbu migrantu uzņemšanas jautājumā ir arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Haoss – tā Latvijas politiķu pašreizējo rīcību bēgļu jautājumā raksturo tiesībsargs. Viņš Latvijas politiķu nespēju nosaukt precīzu bēgļu skaitu, kas jāuzņem Latvijai, dēvē par bezatbildību.

Viņš akcentēja, ka, solidarizējoties ar Cilvēktiesību doktorīnu, Latvijai ir jāsniedz palīdzība, kuri nonākuši briesmās. Vienlaikus nepieciešams domāt par to, kādai tieši palīdzībai jābūt.

Arī Valsts prezidents Vējonis raidījumā „900 sekundes” teica: „Mani neapmierina, kā strādā valdība par atbildi saistībā ar bēgļu jautājumu. Darba grupai jāsniedz precīza informācija.”

Prezidents norādīja – ja bēgļu plūsma pieaugs Eiropā, tās būs nopietnas problēmas visām valstīm. Viņš atgādināja, ka skaidrības par bēgļu skaitu Latvijā patlaban nav, bet trešdien gaidāms Eiropas Komisijas ziņojums par šo jautājumu. „Skatīsimies, ko Junkers paziņos. Valdībai jāstrādā ātrāk,” teica Vējonis.

Bēgļu jautājums var apdraudēt valdības stabilitāti, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” netieši atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kā teica valdības vadītāja, ir visai reāli, ka Latvijai būs jāuzņem vairāk bēgļu nekā līdz šim plānotie 250. Taču, lai runātu par lielāku bēgļu skaitu, viņai būšot nepieciešams koalīcijas mandāts. Ņemot vērā, ka Nacionālā apvienība stingri paudusi nostāju, ka nepiekritīs uzņemamo bēgļu skaita palielināšanai, iespējams, būs nepieciešams Saeimas lēmums.

Ja nebūs arī Saeimas mandāta, būšot nepieciešama cita rīcība, teica Straujuma, netieši norādot uz valdības stabilitātes apdraudējumu. Valdības vadītāja gan kategoriski atteicās skaidri atbildēt uz LTV žurnālistu jautājumiem par to, vai valdība var krist.

Viņa uzsvēra, ka nevarēs piedalīties Eiropas Savienības struktūru sanāksmēs un pateikt, ka Latvija neuzņems bēgļus. “Es nevaru braukt uz Eiropas Savienību un pateikt nē,” kategoriski norādīja Straujuma.

Viņa skaidroja, ka Baltijas valstis varētu vienoties par kopīgu nostāju bēgļu jautājumos. Piemēram, tās varētu uzstāt par brīvprātības principa saglabāšanu. Taču esot skaidrs, ka no solidaritātes žesta, uzņemot bēgļus, Latvija nevarēs izvairīties.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers gatavojas šonedēļ nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm. Junkera projekts paredzot uz citām dalībvalstīm pārvietot 160 000 patvēruma meklētāju, kas šobrīd ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā. Iepriekš ES valstu un valdību vadītāji vienojās, ka dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu.

Informācija par Junkera plāniem nāca klajā aizvadītajā nedēļā, kad daļa koalīcijas politiķu aģentūrai LETA neizslēdza iespēju, ka plāns paredzēs aicinājumu Latvijai uzņemt lielāku bēgļu skaitu par līdz šim plānotajiem 250 cilvēkiem.

 

Komentāri (18)

nomale 08.09.2015. 09.38

…”Es nevaru braukt uz Eiropas Savienību un pateikt nē,” kategoriski norādīja Straujuma….

———————————————-

Bēgļu jautājums būs pēdējā nagla Vienotības zārkā! Un ne jau tāpēc, ka nevarēs pateikt nē! Un ne jau tāpēc, ka uzņems tos dažus simtus bēgļu! Tāpēc, ka tajā vairs nav atlicis absolūti nekādas iniciatīvas. Vienotība nespēj NEKO risināt, tik peld pa straumi, kā kaka.

Kur ir kādi piedāvājumi Eiropai no Latvijas valdības puses?

Kāds ir skatījums bēgļu krīzes IEMESLU risināšanai?

Kā Junkers piespiedīs bēgli doties uz izzagto Latviju bagātās Vācijas vietā?

Kā bēgļi tiks integrēti?

Kāpēc viņiem tiks mācīta krievu valoda nevis latviešu?

Kur atbildes uz jautājumiem?

+10
-1
Atbildēt

5

    Normunds > 08.09.2015. 12.58

    Nē viņa var pateikt tikai latviešu pensionāriem un ģimenēm ar bērniem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > 08.09.2015. 12.46

    Man gan labi, jo es tādam Junkeram mierīgi varētu pateikt: Vecīt, nē un vēlreiz nē! latvija nav tik bagāta k

    a Vācija un Latvija var pateikt tiem arābiem : Nē, te jūs nesaņemsiet pabalstus kā Vācijā!

    Smieklīgi, ka vakar TV viens tēlnieks Streipa propoganda sraidījumā par bēgļiem, teica, ka varot uzņemt vienu ģimeni un ta svīrs varēšot cirsts krūmus viņa saimniecībā!

    ha ha ha ha! kāds naivums tiem propogandistiem par arābu vēlmi cirst krūmus. Nu neticu un vēlreiz neticu, ka viņi gribēs strādāt fizisku darbu!

    ko tad mums propgandē: ka viens Somijā somālis lūk vada radio raidījumu, cita juriste no Šveices priecājas, ka arābs spēlē uz ielām vai laukumos Holandē! Kūk to viņi spēj darīt, bet vai mūsu valstī to vajag! paši kā redzams, to spējam!

    Lai parāda tādu arābu, ka sfiziski strādā uz šoseju asfaltēšanu vai tiltu būvi! bet tādu laikam maz, ja jau eitrejieši mūk no savas valsts, jo lūk viņus liek strādāt uz ceļu un tiltu būvēm!

    Šitie propogandisti man tā noriebušies, ka nespēju noskatīties viņu propogandas raidījumus līdz galam! griba skraut pa ģimi!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > 08.09.2015. 12.58

    Straujuma īsta komjauniete – es nevaru braukt uz Maskavu un pateikt nē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > 08.09.2015. 09.52

    Kur atbildes uz jautājumiem?

    —–

    Daudzas atbildes ir šeit:

    http://m.la.lv/eiropa-bez-robezam/

    Bet tās nav Vienotības atbildes.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > 08.09.2015. 11.58

    nomale. ulfs árgalis ‏@uargalis 2h2 hours ago

    Omīte: nevaru pateik nē Junkeram,viņš taču Rīgā man dupsī ieknieba.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

lno 08.09.2015. 09.52

Diemžēl Vienotība bijusi tikai tāds direktoriņš rīkotājs, kurš darbojies SVF un ES komisijas uzraudzībā. Tikko uzraugi aizbraukuši, tā V uzvedās kā skolēni starpbrīdī. Šī valdība atgādina iluzionista Gaiļa valdību:)

+8
-2
Atbildēt

1

rinķī apkārt 08.09.2015. 12.57

Bēgļu jautājums var apdraudēt valdības stabilitāti..+++ bēgļu jautājums jau kopš paša sākuma bija jānodod Saeimai. Tad būtu daudz mazāk neskaidrību un šitā bla,bka …

Bēgļu jautājums, tas ir politiskas un nevis saimnieciskas dabas jautājums.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu