RS 60 miljonu eiro degvielas iegādes konkursā uzvar kompānija ar dārgāko cenu • IR.lv

RS 60 miljonu eiro degvielas iegādes konkursā uzvar kompānija ar dārgāko cenu

25
Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pie līguma ar RS bez iepirkuma procedūras tika kompānija “Ramockas dzirnavas”

“Rīgas satiksmes” (RS) 60 miljonus eiro vērtajā degvielas iegādes konkursā uzvarējusi kompānija “RDZ Energy”, kas sākotnēji piedāvājusi dārgāko cenu, bet jau pēc piedāvājumu atvēršanas cena mainīta, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Rīgas pašvaldības uzņēmums RS bija izsludinājis konkursu par degvielas piegādi, kurā pieteicās vairāki pretendenti, bet RS nolēma arī turpmākajos piecos gados sadarboties ar līdzšinējo degvielas piegādātāju. Pārējie pretendenti uzskata, ka konkursā pieļauti pārkāpumi un 60 miljonu eiro darījums nevar notikt, ziņo LETA.

2010.gadā pie līguma ar RS bez iepirkuma procedūras tika kompānija “Ramockas dzirnavas”. Raidījums pauda aizdomas, ka RS, pērkot degvielu no “Ramockas dzirnavām”, iespējams, pārmaksā. Līgumam tuvojoties beigām, RS vadītājs Leons Bemhems solīja nākamo degvielas piegādātāju izvēlēties atklātā konkursā.

Konkurss tiešām tika izsludināts, bet jau tā nolikums radījis aizdomas, ka tas ierobežo konkurenci un prasības spēj izpildīt tikai viens piegādātājs. Pēc uzņēmēju sūdzībām RS nolikumu mainīja, bet palika pie nosacījuma, ka piecus gadus sadarbosies tikai ar vienu darījuma partneri, nevis ar vairākiem piegādātājiem.

RS konkursā pieteicās četri pretendenti, arī “Ramockas dzirnavas”, kas 2011.gadā mainījis nosaukumu uz “RDZ Energy”. Šis uzņēmums līdz 2010.gadam bija piederējis Uldim un Jurim Zeizām, bet 2010.gadā pāris reizes mainījis īpašniekus – vispirms nonācis SIA “Prax SA” īpašumā, bet pāris mēnešus vēlāk par tā īpašnieku kļuvis Maltā reģistrēts uzņēmums “BHC Investment”, kam uzņēmums pieder joprojām.

Piedāvājuma atvēršanā “RDZ Energy” nosauktā cena bijusi visaugstākā, līdz ar to tai bijušas vismazākās iespējas uzvarēt konkursā, taču pēc it kā aritmētiskas kļūdas labojuma tai no pēdējās vietas izdevies nokļūt uz pirmo. Iespējas mainīt piedāvājumu, kad tas atvērts, uzņēmējam praktiski nav. Izņēmums ir tad, kad pasūtītājs atklāj, ka pretendents pie saskaitīšanas vai reizināšanas pārrakstījies, ko var pārbaudīt ar aritmētiskām darbībām, atzīmē raidījums.

Pēc RS teiktā, nosakot degvielas gala cenu, “RDZ Energy” nav pārvērtis cenu no tonnām uz litriem. Pašvaldības uzņēmums veicis aprēķinus viņu vietā un tādējādi uz 1000 litriem cena esot sanākusi aptuveni par 100 eiro lētāka nekā zemāko cenu iesniegušajam pretendentam “East West Transit”. Šī kompānija pieļauj, ka pēc rezultātu paziņošanas varētu būt iesniegts cits piedāvājums, bet pierādīt viņi to nevar. Kompāniju pašu no tālākas vērtēšanas konkursā izslēdza nodokļu parādu dēļ.

Arī cits konkursa pretendents “Statoil” savā sūdzībā Iepirkumu uzraudzības birojam norādījis uz aizdomām par prettiesisku iesniegto piedāvājumu samainīšanu. “Diezgan droši varētu apgalvot, ka te nevar runāt par aritmētisko kļūdu, bet gan par piedāvājuma mainīšanu tādā izpratnē, ka piedāvājums nav pareizi iesniegts,” sacījis “Statoil” jurists Jānis Kārkliņš. RS noliedz, ka pašvaldības uzņēmums būtu centies palīdzēt uzvarēt vienam pretendentam.

Iepirkumu komisijas priekšgalā RS vairākus gadus ir Igors Volkinšteins, un arī šo degvielas iepirkumu vadīja viņš. Volkinšteina vārds izskanēja, kad trolejbusu iepirkumā viņš sajauca latus ar eiro, kā dēļ bija jāņem bankā jauns astoņu miljonu eiro kredīts. Volkinšteinu atstādināja no RS valdes, taču pašvaldības uzņēmums viņam turpina uzticēt miljonu iepirkumus, un arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) slavē degvielas iepirkumu par tā caurspīdīgumu un Volkinšteinu par viņa pieredzi.

Tikmēr Iepirkumu uzraudzības birojs nolēma, ka tas piekrīt RS viedoklim, ka bija likumīgi labot “RDZ Energy” piedāvāto cenu, jo tā esot izsekojama. Jaunu līgumu par degvielas piegādi birojs gan aizliedz slēgt, kamēr nav atkārtoti izvērtēta informācija par viena pretendenta nodokļu parādiem.

 

Komentāri (25)

klusais 06.09.2015. 20.29

Īsumā tas ko nepateica , bet par ko rakstīju jau jūlijā :) – konkursu vinnēja “savs” uzņēmums ar 100 EUR dārgāku cenu par metrisko tonnu , bet pēc konkurentu pretenzijām tika atrasta aritmētiska kļūda … , kas tika izlabota ( un visticamāk izlabota zinot konkurentu piedāvājumus :) ) . Īsumā tika piemeklēta vajadzīgā cena , nosakot formāli ilgākos nomaksas termiņus , kas ļāva vinnēt konkursu . Tikai neviens nespēs kontrolēt reālos nomaksas termiņus :)

+11
-2
Atbildēt

9

    klusais > klusais 07.09.2015. 12.49

    andrejs – cik nu man ir saprašana , tad arī pats Māris Āriņš tur ir reālais īpašnieks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.09.2015. 11.29

    tradutrīce – man zināmie teica , ka paši vainīgi ,ka līdz galam neiedziļinajās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > klusais 07.09.2015. 11.44

    nu, ja 60 mio nav pietiekama summma, lai iedziļinātos, tad jau arī ir pelnījuši, lai Bemhens viņus kā kucēnus – ar degunu peļķītē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.09.2015. 12.41

    tradutrīce – tā arī nesaprati ,kur sāls … ne jau noteikumos , bet tajā , ka neviens nezin patiesos ciparus , kas tika iesniegti konkursam , ir zināmi tikai gala cipari , kurus nosauca atverot aploksnes , bet saturu pēc tam varēja nomainīt paziņojot , ka bija kļūda.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 07.09.2015. 11.52

    to klusais

    Kam īsti pieder RDzEnergy, nevari pačukstēt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > klusais 07.09.2015. 11.10

    ja noteikumi samudžināti, pretendentiem bija jānobombardē Pasūtītājs ar jautājumiem, lai tas sniegtu sīkus skaidrojumus. Es pati ne reizi vien esmu palīdzējusi ārvalstu pretendentiem tulkot vienu otru iepirkuma nolikumu, kas ar vai bez nolūka bija uzrakstīts tā, ka viena teikuma daļa bija pretrunā otrai, un šī pretruna bija jāanalizē tīri gramatiskās konstrukcijas līmenī. Tas paver plašu iespēju Pasūtītājam pēc tam (kad viss jau ir noticis) bakstīt ar pirkstu – tu, muļķīti, neesi pareizi sapratis uzdevumu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.09.2015. 08.45

    tradutrīce – formu neredzēju , bet jūlijā redzēju seju džekam ,kas atnāca no konkursa rezultātu paziņošanas … viņš pirmajā brīdī domāja , ka pārklausījies rezultātus. Cik vēlāk izdevās noskaidrot , tad noteikumi bija samudžināti un varēja kļūdīties , jo neskaidri uzrakstīti … zinu , ka ne tikai RDz Energy kļūdijās … cits konkurents arī kļūdijās , bet kļūda bija 2-3 EUR , bet ne 100 EUR :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 07.09.2015. 07.41

    Neliels paskaidrojums par konkrēto konkursu , kas liek apšaubīt stāstu par svara un tilpuma sajaukšanu .

    Tātad atverot aploksnes ar piedāvājumu izrādijās , ka lētākais piedāvājums ir ap 800 EUR , bet dārgākais +100 EUR apmēram 900 EUR . Cena pēc konkursa noteikumiem tika veidota no konkrētā dienā fiksētas Platts cenas plus dažādas izmaksas – transports, glabāšana , blīvuma korekcijas u.t.t. , bija arī dažādas dīzeļa klases atkarībā no gadalaika , kad jāpiegādā . Tad nu nosaucot uzvarētāju tika nosaukta tikai gala cena , nevis pašas cenu veidojošās komponentes . Tas protams ir no sazvērestību teorijas, bet iespējams , ka pēc konkursa rezultātu paziņošanas elementāri bija iespējams piedzīt vajadzīgās cenu veidojošās komponentes un samainīt iesniegtos dokumentus atstājot nepareizo gala cenu . Katrā gadījumā uzreiz galvā iešaujas divi argumenti , kas liek tā domāt :

    1. Pati RDz Energy konkursa rezultātu paziņošanas brīdī nejutās pārsteigta par to , ka vinnējis produkts , kura cena bija mazumtirdzniecības cenā ( 900 EUR + PVN = 1089 EUR jeb 1.089 EUR/l )

    2. Atruna par svara un tilpuma sajaukšanu . To elementāri pārbaudīt – dīzeļdegvielai blīvums rupji runājot ir ap 0.83 , tas nozīmē , ka , ja cena ir 900 EUR / tonnā , tad sajaucot litrus ar kilogramiem cena sanāk 747 EUR / 1000 l . Vai tā ir? Diemžēl nav un reālā cena ir virs 800 EUR . Tas liek secināt ,ka par svara un tilpuma sajaukšanu melo .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > klusais 07.09.2015. 08.17

    Interesanti, kāda izskatījās Finanšu piedāvājuma forma. :) Cik man ir gadījies redzēt, tad parasti tā ir excel tabuliņa, kurā ir skaidri norādītas mērvienības un posteņi. Pretendents ailītē ievada tikai ciparus. Par aritmētisku kļūdu Pasūtītājs drīkstētu runāt tikai tad, ja ailītēs ierakstītās vērtības būtu nepareizi saskaitītas (2+2=5).

    Ja runa ir par tilpuma un svara sajaukšanu, tas nozīmē, ka Pretendents ir ievadījis ailītē nepareizu skaitli, un šāda kļūda ir pretendenta atbildība. Vai ailītes datu korekcija vispār ir Pasūtītāja kompetencē? Šķiet, nē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Jānis 06.09.2015. 22.44

Pastāstiet k-ko jaunu… interesantāk ir, ka KNAB nevienu no viņiem tā arī nekur nav aizvedis.

Bemhens šādi turpinās strādāt līdz pensijai un pensijā saņems savus smukus 5,000 eiro vai cik nu viņam tur pienāksies un to viņam maksās tie, kas pašlaik ir vēl bērni.

par raksta kvalitāti:

Kas ir “LDZ Energy” un “RDZ Energy” ? Divas firmas?

un pats galvenais – kādā veidā cena var būt lēta vai dārga?

Man šķita, ka prece var būt lēta vai dārga un cena var būt zema vai augsta.

Acis tek ārā lasot šādas kvalitātes expozē.

+8
0
Atbildēt

1

    klusais > Jānis 07.09.2015. 07.08

    Un KNAB arī neaizvedīs , jo KNABam ir selektīva attieksme , kas jau cauri gadiem ir redzama attiecībā uz RS un RD struktūrām kopumā. Kādu gariņu paķer , bet lielas un sistemātiskas lietas netiek aiztiktas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 06.09.2015. 20.53

Konkursā par degvielas iepirkumu uz 60 mil. pretendents, kas jau gadiem piegādā degvielu RS pēkšņi apjūk vienīgajā pamat mērvienībā, jāsmejas.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu