Latvijas Atmodas līderis Dainis Īvāns saņems EP apbalvojumu • IR.lv

Latvijas Atmodas līderis Dainis Īvāns saņems EP apbalvojumu

19
Dainis Īvāns. Foto: Ieva Lūka, LETA

Kūdenhova-Kalerdži vārdā nosauktā balva tiek piešķirta kopš 2002.gada

Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma trešdien apmeklēs Minsteri, kur Eiropas Parlamenta (EP) viceprezidents Rainers Vīlands pasniegs Kūdenhova-Kalerdži apbalvojumu Baltijas valstu Atmodas kustību līderiem, šādi godinot ”Baltijas ceļa” lomu Berlīnes mūra krišanas un Vācijas atkalapvienošanas procesā.

Klātesot trīs Baltijas valstu vēstniekiem, apbalvojumu Latvijas vārdā saņems kādreizējais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs un Atmodas kustības līderis Dainis Īvāns, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. Lietuvas vārdā balvu saņems lietuviešu Atmodas kustības līderis Vītauts Landsberģis, savukārt Igauniju pārstāvēs neatkarības aktīvists un bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Trivimi Velliste.

Pasākumā ar uzrunām uzstāsies Minsteres pilsētas mērs Markuss Lēve, apgabala valdības prezidents Rainhards Klenke un EP deputāts Markuss Pīpers. Pasākumā piedalīsies arī Minsteres latviešu organizāciju pārstāvji un Vācijas latvieši, ar muzikālu priekšnesumu uzstāsies Minsteres latviešu muzikālais ansamblis, tiks demonstrēta arī Lietuvā uzņemtā dokumentālā filma par Baltijas dziesmoto revolūciju.

Apbalvojums nosaukts grāfa Kaunta Ričarda Kūdenhova-Kalerdži vārdā, kurš bijis viens no pirmajiem Eiropas integrācijas idejas popularizētājiem un tiek uzskatīts par vienu no Eiropas kustības dibinātājiem. Viņa pagājušā gadsimta 20.gados izdotā grāmata “Paneiropa” savulaik tulkota arī latviski. Apbalvojumu, kurš tiek piešķirts kopš 2002.gada, saņēmušas vairākas ievērojamas personības, tajā skaitā arī pašreizējais Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

”Baltijas ceļa” loma Eiropas un Vācijas atkalapvienošanā pēdējo gadu laikā tikusi godināta vairākkārt. 2014.gada septembrī Vācijas Bundestāgā tika izstādīta Ārlietu ministrijas ”Baltijas ceļa” fotoizstāde, kuru atklāja Bundestāga prezidents Norberts Lammerts, kurš kā goda viesis ar uzrunu uzstājās arī ”Baltijas ceļa” 25.gadskārtai rīkotajā konferencē Rīgā. Šā gada jūnijā Vācu biedrības nama Eiropas zālē Berlīnē tika izrādīta informatīva ”Baltijas ceļa” izstāde, kuras atklāšanā piedalījās EP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Elmārs Broks.

 

Komentāri (19)

Skumjais Bruņinieks 02.09.2015. 12.31

Atceros, kā D.Īvāns sociāldemokrātu kampaņā pret Jauno laiku, kas bija pieteikusi karu Lembergam un viņa oligarhsistēmai, dēvēja JL par “ļauno laiku”.

Ar savu vārdu D.Īvāns atbalstīja korumpēto Bojāra partiju, kas zaga Rīgas pašvaldībā uz nebēdu.

+3
-1
Atbildēt

3

ierados 02.09.2015. 09.57

“Baltijas ceļš” ir slavena vēsture. Pasaulslavens simbols. Baltijas ceļš bija jāturpina, to nedrīkstēja pamest aizaugšanai. Nav labi, ka baltijas valstis klumpačo katra pa sevi antifašistu aplenkumā.

+2
0
Atbildēt

2

DD1 02.09.2015. 12.01

“apbalvojumu Latvijas vārdā saņems kādreizējais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs un Atmodas kustības līderis Dainis Īvāns”

Liels prieks par pelnīto apbalvojumu. Žēl, ka Īvāns atteicies no politikas. Ja vairāk tādu cilvēku kā viņš būtu politikā, tā būtu daudz tīrāka.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu