Šķērsojot ES robežu, jādeklarē skaidra nauda 10 000 eiro vai vairāk apmērā • IR.lv

Šķērsojot ES robežu, jādeklarē skaidra nauda 10 000 eiro vai vairāk apmērā

27
Publicitātes foto.

Latvijas robežas šķērsošanas vietās ir pieejamas deklarācijas veidlapas trīs valodās – latviešu, angļu vai krievu valodā

Jebkurai personai, kuras rīcībā Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas šķērsošanas brīdī ir skaidras naudas līdzekļi, kas ir ekvivalenti vai pārsniedz 10 000 eiro, tie ir jādeklarē, aizpildot skaidras naudas deklarācijas veidlapu, norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Skaidra nauda ir ne vien banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, bet arī čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi, ceļojuma čeki, kā arī neaizpildīti čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un citi finanšu instrumenti, kuri dod tiesības saņemt naudu, ja tie ir parakstīti, ziņo LETA.

Tas nozīmē, ka personai ir jādodas pa “sarkano koridoru” (lidostas muitas kontroles punktā (MKP)) vai jāvēršas pie muitas amatpersonas (tajos MKP, kas atrodas uz autoceļiem un uz dzelzceļa) un jāaizpilda deklarācijas veidlapa skaidras naudas deklarēšanai.

Latvijas robežas šķērsošanas vietās ir pieejamas deklarācijas veidlapas trīs valodās – latviešu, angļu vai krievu valodā. Deklarāciju, iespējams, arī pirms tam izdrukāt no VID mājaslapas, aizpildīt un robežas šķērsošanas brīdī iesniegt VID muitas amatpersonai. Ja robežšķērsošanas vieta, caur kuru persona iebrauc ES vai izbrauc no tās, nav MKP, deklarācija jāiesniedz Valsts robežsardzes amatpersonai.

Deklarācijā ir jānorāda ziņas par deklarētāju, skaidras naudas īpašnieku, paredzēto naudas saņēmēju, naudas summu un veidu, kā arī tās izcelsmi, izlietošanas mērķi, maršrutu (valsti, no kuras izceļo, un galamērķa valsti), transporta veidu un robežas šķērsošanas vietu. VID vērš uzmanību, ka skaidras naudas deklarēšanas pienākums attiecas uz fizisku personu, kas pārvadā skaidru naudu neatkarīgi no tā, vai minētā persona ir naudas īpašnieks.

VID vērš uzmanību, ka fiziskām personām, kuras ceļo grupā (piemēram, ģimene), 10 000 eiro ierobežojums attiecas uz katru personu atsevišķi. Deklarēšanas pienākums attiecas arī uz nepilngadīgām personām, un tas īstenojams ar viņu vecāku vai likumīgo aizbildņu starpniecību.

Gadījumos, kad fiziskas personas rīcībā ir kādas citas valsts valūta, tās vērtība tiek pārrēķināta eiro, piemērojot grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā robežas šķērsošanas dienas sākumā.

Ja muitas amatpersonai rodas šaubas par deklarācijā norādītajām ziņām, tai ir tiesības lūgt personai uzrādīt skaidro naudu, lai veiktu naudas faktisko salīdzināšanu ar deklarācijā norādītajām ziņām. Fizisko personu kontrole tiek veikta, gan pamatojoties uz risku analīzi, gan arī nejaušās izlases kārtībā.

VID muitas amatpersona pieņem no fiziskās personas aizpildītu un parakstītu veidlapu. Pēc muitas atzīmju veikšanas aizpildītās deklarācijas veidlapas kopija paliek fiziskās personas īpašumā.

Latvijā kompetentā iestāde, kas nodrošina kontroli attiecībā uz skaidras naudas pārvietošanu, ceļotājiem šķērsojot ES ārējo robežu, ir VID muitas struktūrvienības. Latvijas robežas šķērsošanas vietās, kurās nav izveidoti MKP, kompetentās iestādes funkcijas pilda Valsts robežsardze.

 

Komentāri (27)

kristaps_freimanis 31.08.2015. 15.45

Kura kantora relīze pārkopēta?

+1
0
Atbildēt

0

Charlie Hebdo 31.08.2015. 15.38

Baigais jaunums. Arī ES robežās nevar naudu brīvi vadāt. Reiz uz Luksemburgas – Vācijas robežas bija apvienotais policijas – muitas reids, kas meklēja pie tās šķērsotājiem finansu līdzekļus, lielākus par 10 tūkstošiem.

0
-1
Atbildēt

0

haralds 31.08.2015. 15.29

Latvijas robežas šķērsošanas vietās ir pieejamas deklarācijas veidlapas ne trīs un ne trīsās valodās, bet trijās valodās – latviešu, angļu un krievu valodā. tās var aizpildīt latviešu, angļu vai krievu valodā.

+1
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu