Mūžībā aizgājis pazīstamais Latgales keramiķis Antons Ušpelis • IR.lv

Mūžībā aizgājis pazīstamais Latgales keramiķis Antons Ušpelis

22
Keramiķis Antons Ušpelis. Publicitātes foto

Viņš pazīstams kā vāžu un svečturu meistars

Pēc smagas slimības trešdienas rītā mūžībā aizgājis pieredzes bagātais, pazīstamais Latgales keramiķis Antons Ušpelis, aģentūra LETA noskaidroja Rēzeknes novada pašvaldībā.

Tikai aptuveni pirms mēneša Ušpelis par mūža ieguldījumu Latgales keramikas tradīciju saglabāšanā un attīstībā tika apbalvots ar Ministru prezidentes Pateicības rakstu. Šo apbalvojumu Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) keramiķim pasniedza starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2015” dižkoncertā 18.jūlijā.

“Antona Ušpeļa mālā ir Latgales sirds, tur ir Latgales sīkstums un Latgales prieks,” sacīja Straujuma, sveicot mākslinieku.

Antons Ušpelis bija pieredzes bagātākais un vecākais Ušpeļu dzimtas un Silajāņu keramikas tradīcijas pārstāvis. Viņš pazīstams kā vāžu un svečturu meistars.

Izstādēs keramiķis piedalās kopš 1964.gada, tādu viņa dzīvē bijis pāri simtam. 1968.gadā Ušpelim piešķirta tautas daiļamata meistara kvalifikācija, bet 1972.gadā viņš uzņemts Latvijas Mākslinieku savienībā.

Ušpeļu dzimta jau piecās paaudzēs turpina Latgales keramikas tradīcijas. Ušpeļa dēls Aivars un viņa sieva Vēsma ar zīmolu “Malny vylki” darina reducētās keramikas traukus un citus sadzīvē noderīgus un skaistus priekšmetus. Arī viņu dēls Jumis ir iemēģinājis roku māla darbos.

Rēzeknes novada pašvaldībā atzina, ka Ušpeļa aiziešana ir liels zaudējums Latgales keramikai kopumā, kā arī pauda visdziļāko līdzjūtību aizgājēja ģimenei.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu