Krievijas tiesa ukraiņu režisoram Sencovam piespriež 20 gadus cietumā • IR.lv

Krievijas tiesa ukraiņu režisoram Sencovam piespriež 20 gadus cietumā

18
Ukrainas kinorežisors Oļegs Sencovs tiesas zālē. Foto: AFP/LETA

Otram apsūdzētajam Krimas iedzīvotājam tiesa piespriedusi 10 gadus cietumsoda

Krievijas Ziemeļkaukāza kara tiesa Rostovā otrdien piesprieda cietumsodus Krimas iedzīvotājiem kinorežisoram Oļegam Sencovam un Aleksandram Koļčenko. Abi atzīti par vainīgiem – Sencovam piespriesti 20 gadi cietumā, Koļčenko – 10 gadi, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

39 gadus vecā Ukrainas režisora Sencova lietas izskatīšana Rostovā sākās 21.jūlijā. Tiesas spriedumu apsūdzētie vēl var pārsūdzēt.

Gan Sencovs, gan Koļčenko tiesas spriedumu sagaidīja, dziedot Ukrainas valsts himnu. “Slava Ukrainai,” sauca abi apsūdzētie. Daži no zālē sēdošajiem viņiem atbildēja: “Varoņiem slava.” Sencova lieta starptautiski ieguvusi tikpat lielu atpazīstamību kā Krievijas specdienestu sagūstītās lidotājas Nadeždas Savčenko lieta, kuru arī tagad izskata Rostovas tiesa.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International” pagājušajā mēnesī atzina – pastāv nopietnas bažas par abu vīriešu tiesībām uz taisnīgu tiesu pārmērīgo apsūdzību un iespējamās spīdzināšanas dēļ.

Krievijas izmeklētāji Sencovu apsūdzēja par to, ka viņš esot Krimā izveidojis teroristisku organizāciju, kas bijusi Ukrainas “Labējā sektora” struktūrvienība. To Sencovs darījis, lai Krievijas pērn anektētā Ukrainas pussala tiktu atkal pievienota Ukrainai. Sencovs šīs apsūdzības noliedz.

Šajā lietā tika arestēts arī Aleksandrs Koļčenko, kā arī Genādijs Afanasjevs un Aleksejs Čirnijs. Pēdējie divi sāka sadarboties ar izmeklētājiem un viņiem piesprieda katram septiņus gadus cietumsoda. Pēc izmeklētāju pieprasījuma abiem aizdomās turētajiem tiesā bija jāliecina pret Sencovu un Koļčenko.

Tomēr tiesā Afanasjevs atteicās liecināt pret Sencovu, paziņojot, ka iepriekš režisoru ir apmelojis.

6.augustā Sencovs uzstājās tiesā, kur pastāstīja, kā viņu nolaupīja un spīdzināja. “Mani sāka spert kājām, sist rokām, ar stekiem, guļot un sēžot. Kad atteicos runāt, mani sāka žņaugt. Mani žņaudza ar paketēm. Žņaudza četras reizes,” stāstīja Sencovs.

“Esmu Ukrainas pilsonis, kuru jūsu [Krievijas] specdienesti nelikumīgi nolaupīja,” teica režisors.

Tiesā viņš teica, ka piedalījies pērnā gada Maidana notikumos Ukrainas galvaspilsētā Kijevā un tas bijis galvenais viņa dzīves notikums. Pēc tam, kad Krievija okupēja Krimu, viņš atgriezies Krimā. “Es biju Maidanā, un tas ir galvenais manas dzīves notikums. Mēs protestējām pret [Ukrainas] preizdentu noziedznieku,” teica Sencovs.

Viņš apgalvoja, ka Krimā darbojies kā brīvprātīgais. “Pēc tam, kad jūsu valsts okupēja manu dzimteni, mēs turpinājām brīvprātīgo darbu. Bet es neaicināju uz vardarbību. Es nodarbojos ar palīdzību žurnālistiem, kuri atspoguļoja notikumus Krimā, palīdzēju tulkiem, organizēju preses konferences,” stāstīja Sencovs.

Oļega Sencova pēdējais vārds tiesā – skatieties šeit.

Komentāri (18)

Pelēkais Vilks 25.08.2015. 15.32

Nāk prātā Gunāra Astras pēdējais vārds krievokupantu “tiesā” pirms ~30+ gadiem.

Brīvību Sencovam! Starptautisku tribunālu masu slepkavam Putinam!

Vēl viena saite priekš “acu atvēršanas” vietējiem kolaboracionistiem/miermīļiem:

http://www.svoboda.org/content/article/27203003.html

“В душе я всегда знал, что Россия нападет”

+5
0
Atbildēt

1

lno 25.08.2015. 18.04

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu