Ķīna ietekmē Eiropas biržu indeksus • IR.lv

Ķīna ietekmē Eiropas biržu indeksus

35
Ķīnas biržā. Foto: AFP/LETA

Naftas cenas nokritušās jau gandrīz līdz 40 dolāriem par barelu

Eiropas biržu indeksi pirmdien, 24.augustā, piedzīvojuši kritumu, reaģējot uz nestabilo situāciju Ķīnas finanšu tirgos, vēsta portāls Lsm.lv.

Analītiķi šādas svārstības saista ar bažām par Ķīnas ekonomiskās izaugsmes turpmāku palēnināšanos.

Akciju vērtība Eiropas lielākajās fondu biržās pirmdien rīta tirdzniecības sesijā piedzīvojusi strauju kritumu saistībā ar bažām par Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, ziņo LETA/AFP. Londonas akciju biržas indekss “FTSE 100” samazinājies par 2,62%, Frankfurtes “DAX 30” indekss sarucis par 3,15%, bet Parīzes “CAC 40” – par 3,57%.

Tas varētu ietekmēt arī energoresursu un izejvielu cenas gan Āzijas reģionā, gan visā pasaulē. Vienlaicīgi naftas cenas pašlaik nokritušās jau gandrīz līdz 40 dolāriem par barelu.

Mēneša sākumā starptautisko finanšu tirgu satraukumu radīja Ķīnas centrālās bankas lēmums pazemināt nacionālās valūtas juaņas vērtību, tādējādi cenšoties veicināt eksportu un uzlabot valsts ekonomiskos rādītājus. Taču šim lēmumam ir sekojis svārstīguma posms, un kopš jūnija vidus Šanhajas biržas indekss ir krities par 30 procentiem, tostarp 12 procentiem pagājušajā nedēļā vien. Ķīnas oficiālās valdības centieni nomierināt vietējos un ārzemju investorus līdz šim nav nesuši gaidāmos rezultātus. Ne visai veiksmīga ir izrādījusies arī valdības sniegtā atļauja lielākajam pensiju fondam investēt akciju tirgū. 

Pirmdien Londonas biržā “Brent” naftas cenas noslīdēja līdz 43,72 ASV dolāriem par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 2009.gada marta, ziņo BBC.

Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstis, galvenokārt Saūda Arābija un Irāka, pašlaik iegūst vairāk naftas nekā nepieciešams. Arī Amerikas Savienotajās Valstīs naftas rezerves pašlaik par aptuveni 100 miljoniem barelu pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējos sezonālos rādītājus.

Uz šāda lētas naftas cenu fona vājāks kļuvis Krievijas rublis. Ja “Brent” nokritīs līdz 40 dolāriem par barelu, tad dolārs pret rubli kļūs vērtīgāks, norāda eksperti. Pirmdien ASV dolāra vērtība pret Krievijas rubli Maskavas biržā bija 70 rubļu, pietuvojoties šā gada janvārī jau sasniegtajam minimumam, bet par eiro bija 81 jāmaksā rublis.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu