Septiņas valstis atbalsta Igaunijas ieceri par starptautisku tiesu komunisma noziegumiem • IR.lv

Septiņas valstis atbalsta Igaunijas ieceri par starptautisku tiesu komunisma noziegumiem

13
Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu. Foto: AFP/LETA

Komunistisko režīmu noziegumi mūsdienās neietilpst nevienas starptautiskās tiesas kompetencē

Septiņas valstis atbalstījušas Igaunijas Tieslietu ministrijas ieceri par starptautiskas tiesas izveidošanu, lai izmeklētu komunisma noziegumus, ziņo mediji.

Igaunijā svētdien atzīmēja Eiropas dienu staļinisma un nacisma upuru piemiņai. Tallinā notika konference „The Criminal Legacy of Communism and Nazizm”, kurā piedalījās valdības pārstāvji, politiķi, eksperti un sabiedriskie darbinieki no vairākām Eiropas valstīm.

Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Gruzijas pārstāvji vienojās kopīgā paziņojumā par nepieciešamību izmeklēt komunisma noziegumus un izveidot tam īpašu starptautisku tiesu. Lai šo jautājumu apspriestu detalizētāk, nolemts izveidot ekspertu grupu.

Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu 22.augustā, uzstājoties ar šādas tiesas izveides ideju, teica: „Mums komunistu režīma noziegumiem jādod starptautisks novērtējums un kopīgi tie jānosoda. Komunistisko režīmu noziegumi mūsdienās neietilpst nevienas starptautiskās tiesas kompetencē.”

Pēc Reinsalu teiktā, šādu novērtējumu prasa ne tikai šo režīmu upuru piemiņa, bet arī Eiropas jaunā paaudze, kura vēlas, lai komunisma noziegumi tiktu nosodīti.

 

Komentāri (13)

lno 24.08.2015. 12.47

Vai tiešām ledus sakustējies?

+5
0
Atbildēt

2

traductrice 24.08.2015. 11.44

Ļoti pareizi! Komunisma noziegumus nemaz nedrīkst skatīt izolēti. Skatot tos kopumā, veidojas pilnīgi cita mēroga bilde.

+4
0
Atbildēt

2

aivarsk 24.08.2015. 11.39

Sen jau vajadzēja!

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu