Arhitekti Ausmu Skujiņu pavada pēdējā gaitā • IR.lv

Arhitekti Ausmu Skujiņu pavada pēdējā gaitā

40
Ausma Skujiņa. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Lejnieks: mūžībā aizgājusi ”profesijas sirdsapziņa”

Šodien no Krematorijas Lielās zāles pēdējā gaitā pavadījaa pagājušajā nedēļā 84 gadu vecumā mūžībā aizgājušo arhitekti Ausmu Skujiņu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz arhitektūras portālā “A4D” izplatīto informāciju. Skujiņa bija augsti vērtēta nozares eksperte, kura pārzināja kā profesijas saknes, tā jaunākās tendences pasaules mērogā.

Kā norāda Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis Jānis Lejnieks, Skujiņa bija arhitekte, kura darbojās kā profesijas sirdsapziņa – dažbrīd latviski skarba, bet dziļi ieinteresēta, vērtējot gan savus, gan kolēģu darbus ar ciešu ētiskās atbildības mērauklu.

Pirmās Skujiņas ēkas pēc Latvijas Valsts universitātes Inženierceltniecības fakultātes Arhitektūras nodaļas absolvēšanas 1957.gadā tapa institūtos “Centrsojuzprojekt” un “Kurortprojekt” internacionālā modernisma garā. “Pilsētprojektā” no 1968. līdz 1979.gadam arhitekte atgriezās “pie saknēm”, sniedzot “Laumas” dzīvojamo kvartālu iemītniekiem Liepājā “sava” mājokļa sajūtu, ko vairoja viņas organizētās pagalmu labiekārtošanas akcijas.

Nākamais solis bija “Kolhozprojekts” no 1979. līdz 1983.gadam, kurā tapa dzīvojamās mājas Mārupē. Pilnībā laukiem Skujiņa sevi veltīja, strādājot par kolhoza “Alauksts” arhitekti no 1983. līdz 1990.gadam. Atjaunotā Vecpiebalgas baznīca 1997.gadā bija lielākais ieguldījums novada kultūrā.

Pēc Skujiņas projektiem ir uzceltas baznīcas Aizputē, Vangažos un Liepājā – mūsdienīgās formās, taču lietojot tradicionālos materiālus un amatnieku prasmes. Skujiņas darbs tika novērtēts ar Latvijas PSR Ministru padomes un valsts prēmijām, Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieces pakāpi.

Ausma Skujiņa dzimusi 1931.gada 17.jūlijā un mūžībā aizgāja šī gada 13.augustā.

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu