"airBaltic" pilotam un stjuartēm Norvēģijā piespriež cietumsodu • IR.lv

“airBaltic” pilotam un stjuartēm Norvēģijā piespriež cietumsodu

34
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Par komandu atbildīgā lidmašīnas kapteiņa tiesa Norvēģijā vēl gaidāma

Norvēģijas tiesa piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu Latvijas nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” otrajam pilotam, kas 8.augustā tika aizturēts Oslo lidostā kopā ar vēl trim apkalpes locekļiem, kad atklājās, ka viņiem pirms došanās reisā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz pieļaujamo līmeni – 0,2 promiles, vēsta aģentūras LETA-EURONEWS.

No visiem aizturētajiem otrajam pilotam alkohola koncentrācija bija visaugstākā – 1,35 promiles, kas atbilst vidējam alkohola reibumam. Tiesas sēdē viņš atzinis, ka apkalpe lietojusi alkoholu nepilnas astoņas stundas pirms izlidošanas. Ņemot vērā, ka otrais pilots savu vainu atzinis, viņam pēc četru mēnešu ieslodzījuma ir cerības uz nosacītu atbrīvošanu pirms termiņa. Spriedums ir pārsūdzams.

Aizturētajām lidsabiedrības stjuartēm tiesa piespriedusi 60 un 45 dienu ieslodzījumu. Lidmašīnas kapteinis piekritis palikt apcietinājumā līdz 17.septembrim, kad paredzēta viņa prāva. Kapteinim, kura asinīs konstatētas 0,54 promiles alkohola, izvirzītas visnopietnākās apsūdzības, jo viņš atbildīgs par visu apkalpi. Saskaņā ar Norvēģijas likumiem viņam var tikt piespriests ieslodzījums līdz diviem gadiem, kā arī prāvs naudassods.

Policijas prokurore tika pieprasījusi septiņu mēnešu cietumsodu otrajam pilotam un 75 dienu ieslodzījumu vienai no stjuartēm, norādot, ka situācija ir ārkārtīgi nopietna un briesmām varēja tikt pakļautas daudzu cilvēku dzīvības.

Kā tiesas sēdē ar tulka starpniecību teicis otrais pilots, patiesībā ir labi, ka policija apkalpi aizturējusi. Viņš atzinis, ka apkalpe, kam sestdien plkst.5.45 no rīta bija jādodas reisā, sākusi lietot alkoholu iepriekšējā dienā ap plkst.15. Sākumā viņi tikai izgājuši pie viesnīcas nedaudz patērzēt, taču kādā brīdī “zaudējuši kontroli” pār izdzertā alkohola daudzumu. “Jums ir zināms, kā tas beidzās,” viņš piebildis.

Viņaprāt, apkalpe kopumā izdzērusi divas pudeles viskija, bet viņam esot grūtības sīkāk atsaukt atmiņā tā vakara notikumus. Pēc otrā pilota teiktā, ap plkst.20 viņi nolēmuši iedzeršanu beigt un pēc tam viņš dzēris tikai alu. Viņš nav varējis pateikt, cikos beidzis dzert, bet norādījis, ka policijai bijusi fotogrāfija, kurā viņš fiksēts bārā brīdī, kad pircis pudeli, un tā esot uzņemta tikai četras stundas pirms paredzamā reisa.

Kad lidostas policijas alkohola kontrolē viņi apturēti, viņš nodomājis, ka vienkārši ir noguris, jo gulējis pārāk maz, vēsta raidorganizācija NRK. Viņš arī norādījis uz garajām saspringta darba stundām, miega trūkumu un to, cik grūti mēdz būt agrie rīta reisi.

Mediji vēsta, ka lidostas administrācija informāciju par iereibušajiem lidsabiedrības darbiniekiem saņēmusi no viesnīcas, kur viņi bija apmetušies. Kā ziņots, apkalpei bija paredzēts vadīt lidmašīnu “Boeing 737” ar 109 pasažieriem ceļojumu kompānijas “Star Tour” čārterreisā, lai nogādātu norvēģu tūristus Krētā. Norvēģijas pilotu asociācijas vadītājs sacījis, ka šī ir tikai trešā reize 30 gadu laikā, kad pilots nav izturējis alkohola testu Norvēģijas lidostā.

Kā aģentūrai LETA sacīja lidsabiedrības “airBaltic” pārstāvis Jānis Vanags, kamēr lidsabiedrība nav saņēmusi oficiālu informāciju un dokumentus no Oslo, tā nevar tiesas lēmumus komentēt. “airBaltic” respektējot tiesu, taču “svarīgākais šajā situācijā ir nodrošināt drošības pasākumus tiem 15 000 pasažieru, kas ik dienu izmanto lidsabiedrības pakalpojumus”. Līdz ar to lidsabiedrības uzmanības centrā patlaban esot drošības garantēšana. Vanags apliecināja, ka pieķertie piloti “airBaltic” vairs nevarēs strādāt. Formalitāšu kārtošana esot procesā.

Komentāri (34)

ierados 18.08.2015. 10.58

Norvēģu cietums nav sliktāks par *** viesnīcu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu