Lietuvas armijā iestājas daudz brīvprātīgo • IR.lv

Lietuvas armijā iestājas daudz brīvprātīgo

22
Foto: Edijs Pālens, LETA

Obligātā kārtā Baltijas dienvidu kaimiņi iesauks maz cilvēku

Lietuvas bruņotie spēki ziņo par ievērojamu brīvprātīgo pieplūdumu pirms gaidāmās iesaukšanas armijā šī gada rudenī. Brīvprātīgo pieplūdums liecina, ka ļoti maz būs to iesaucamo, kurus paredzēts iesaukt obligātā kārtībā, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Pēc karadarbības sākšanās Ukrainā Lietuvas valdība lēma atjaunot 2008.gadā atcelto obligāto militāro dienestu ar plānu nodrošināt 3000 papildu karavīrus gadā. Jau sākotnēji tika pausta cerība, ka obligātā kārtībā jauniesaucamos tik daudz nevajadzēs izvēlēties, pateicoties brīvprātīgo pieplūdumam, un šīs cerības izpildījušās ar uzviju.

Šogad nepieciešamo karavīru skaitu daudzos reģionos izdevies nodrošināt gandrīz tikai ar brīvprātīgajiem un līdz ar to pavēstes par iesaukšanu armijā rudenī daudziem, kas to, iespējams, nevēlas, nebūs jālasa. Daļa jauniešu izvēlējušies pievienoties bruņotajiem spēkiem brīvprātīgi, lai apgūtu jaunas iemaņas, citus uzrunājušas dažādās kompensācijas, kuras piedāvājusi valdība, lai motivētu cilvēkus atvēlēt laiku dienestam armijā.

”Es plānoju nākotnē studēt, tāpēc mani uzrunāja solījums kompensēt pusi no studiju maksas. Man nav bail no izaicinājumiem, esmu pietiekami jauns un man ir pietiekami daudz laika vēl visu paspēt arī pēc armijas,” stāsta jauniesauktais Deivids Grublis. Viņu papildina cita jauniesauktā Viktorija Kivliene. ”Es iestājos armijā kā brīvprātīgā, jo esmu Lietuvas patriote un gribu apgūt nepieciešamās iemaņas savas valsts aizstāvēšanai,” uzsver Kivliene.

Jauniešiem dienests ilgs deviņus mēnešus. Kopumā Lietuvā ir aptuveni 15 000 karavīru, kas ir ievērojami mazāk par gandrīz 40 000, kas Lietuvas bruņotos spēkus veidoja, pievienojoties NATO 2004.gadā. Finansējuma samazinājums aizsardzības nozarei nozīmējis, ka Lietuva ir viena no dalībvalstīm, kas netērē aizsardzībai pat 1% no iekšzemes kopprodukta, lai gan NATO rekomendē tai veltīt vismaz 2%

Līdzīgi kā Latvija, Lietuva solījusi šo situāciju tuvāko gadu laikā mainīt, un obligātā militārā dienesta atjaunošana ir viens no veidiem, kā to iecerēts darīt Lietuvā. Jau ziņots, ka 19.martā Lietuvas parlaments atjaunoja daļēju obligāto karadienestu, un tas nozīmē, ka valsts izlozes kārtībā iesauc armijas rindās noteiktu skaitu jauniešu.

Komentāri (22)

aivarsk 13.08.2015. 00.06

Malači lietuvieši! Pareizi dara, laba sistēma, īpaši par izglītības līdzfinansēšanu!!

+4
0
Atbildēt

0

andrejs 13.08.2015. 08.53

Kopumā Lietuvā ir aptuveni 15 000 karavīru, kas ir ievērojami mazāk par gandrīz 40 000, kas Lietuvas bruņotos spēkus veidoja, pievienojoties NATO 2004.gadā

———————————————–

Interesanti, kā Lietuvai 2004. gadā izdevās uzturēt 40 tūkst karavīru, ja valsts tolaik bija daudz nabadzīgāka?

Tas par obligātā dienesta dārdzību…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu