Ķīna otro dienu pēc kārtas pazemina juaņas vērtību • IR.lv

Ķīna otro dienu pēc kārtas pazemina juaņas vērtību

24
Foto: LETA-AFP

Valsts valūtas vērtībai reģistrē lielāko samazinājumu pēdējo 20 gadu laikā

Ķīna trešdien, 12.augustā, otro dienu pēc kārtas samazināja juaņas vērtību pret ASV dolāru, satricinot pasaules finanšu tirgus un liekot domāt, ka valūtas vērtība kritīsies arī turpmāk, vēsta aģentūras LETA-AFP. Kopumā šonedēļ Ķīnas nacionālās valūtas vērtība pazeminājusies par 3,5%, kas ir lielākais samazinājums pēdējo 20 gadu laikā.

Juaņas vērtība pret ASV dolāru trešdien samazināta par 1,62% līdz 6,3306 juaņām. Otrdien kurss bija 6,2298 juaņas par ASV dolāru. Pirmo negaidīto juaņas devalvāciju Ķīna izpildīja otrdien, 11.augustā. Tas lika kristies arī citu reģiona valstu valūtām un nostiprināties ASV dolāram.

Ķīnas Centrālās bankas lēmums devalvēt nacionālo valūtu izsaucis plašu rezonansi globālajos valūtu un aktīvu tirgos. Šis solis var gan nostrādāt par labu Ķīnai un palīdzēt juaņai nokļūt pasaules galveno rezervju valūtu pulciņā, gan izraisīt vispārēju haosu, uzskata starptautiskās tiešsaistes investīciju bankas “Saxo Bank” valūtu stratēģijas vadītājs Džons Hārdijs.

“Lai gan teorētiski šis ir brīvi peldošs valūtas kurss ar svārstību koridoru, tā darbība realitātē mēdz būt pilnīgi atšķirīga. Skatīsimies, cik brīvi Centrālā banka ļaus valūtas kursam svārstīties katru stundu un katru dienu,” vērtē Hārdijs.

“Saxo Bank” valūtu eksperts izceļ divus iemeslus, no kuriem pirmais – Ķīna jau sen strādā pie valūtas kursa politikas liberalizācijas ar mērķi paplašināt juaņas izmantošanu globālajos finanšu darījumos ar tirdzniecības partneriem. Ķīna juaņas iekļaušanu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) starptautiskajā atsauču valūtu grozā uzskata par stūrakmeni turpmākam progresam attiecībā uz plašāku juaņas izmantošanu un papildu finanšu un politisko varu, ko tā varētu nest.

Starptautiskajā atsauču valūtu grozā pašlaik ir četras valūtas – ASV dolārs, eiro, Lielbritānijas mārciņa un Japānas jena. Lēmumu par juaņas iekļaušanu starptautiskajā atsauču valūtu grozā SVF plāno pieņemt šogad, kad reizi piecgadē pārskatīs valūtu grozu.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu