ES nosoda Minskas vienošanās pārkāpumus Austrumukrainā • IR.lv

ES nosoda Minskas vienošanās pārkāpumus Austrumukrainā

20
Foto: AFP-LETA

Mogerīni pieprasa jaunas EDSO sarunas ar Krieviju un Ukrainu

Eiropas Savienība (ES) asi nosodījusi pamiera pārkāpšanu Austrumukrainā, paziņojot, ka prokremlisko kaujinieku nesenie uzbrukumi Ukrainas drošības spēku kontrolētajiem apgabaliem pārkāpj Minskas vienošanās nosacījumus, vēsta aģentūras LETA-DPA.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni runāja par uzbrukumiem, kas pirmdienas naktī un otrdien notika Ukrainas valdības kontrolētajā Starognativkas apgabalā. Mogerīni nenāca klajā ar konkrētiem ierosinājumiem, bet pieprasīja jaunas sarunas starp Krievijas, Ukrainas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvjiem.

Mogerīni paziņojumā norādīts, ka visi nesenie incidenti, kas bijuši vērsti pret EDSO novērotājiem, apdraud viņu svarīgo lomu Minskas vienošanās īstenošanas novērošanā. “Minskas vienošanās jāīsteno, (..) sākot ar pamiera patiesu novērošanu un smago ieroču atvilkšanu,” sacīja Mogerīni. Jau vēstīts, ka Austrumukrainā sadedzinātas EDSO novērotāju automašīnas, mēģinot iebiedēt vai sabotēt viņu misiju.

Jau vēstīts, ka Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, kura ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī tika panākta Minskā, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts, smago ieroču atvilkšanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju pielaišanu pamiera novērošanai. Tomēr vienošanās pilnībā nav ievērota, un epizodiskas sadursmes Ukrainas austrumos turpinās. Rietumi joprojām cer, ka Minskas vienošanās noturēsies.

Kopš konflikta sākuma pagājušā gada aprīlī Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši jau aptuveni 6800 cilvēku un 1,4 miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina ANO aplēses.

Komentāri (20)

lno 12.08.2015. 17.08

Igaunija izdos Ukrainai savu pilsoni, kas Donbasā karojis separātistu pusē http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/201284/igaunija-izdos-ukrainai-savu-pilsoni-kas-karojis-donbasa-separatistu-puse

_____________________

Nu kā tā var, nu kā tā var:):):)

+2
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > lno 12.08.2015. 17.39

    lno

    Gosģepa pakalpiņi, nav kā Latvija, kas visiem spēkiem turējās pie Čalovska.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 12.08.2015. 10.23

lno 12.08.2015. 17.18

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu