Šleseram "oligarhu lietā" noteikts aizdomās turētā statuss • IR.lv

Šleseram “oligarhu lietā” noteikts aizdomās turētā statuss

8
Ainārs Šlesers. Foto: Gatis Gierts, F64

Politiķis draud ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu; KNAB pagaidām nekomentē

Politiķim Aināram Šleseram tā dēvētajā oligarhu lietā 5.augustā ir noteikts aizdomās turētā statuss, vēsta aģentūra LETA. Preses konferenci par oligarhu lietu šodien bija sasaucis pats Šlesers. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA vakar atteicās sniegt komentārus par oligarhu lietu.

Šlesers uzsvēra, ka lietas izmeklēšana kopumā izgāzusies – “skaļie” Krimināllikuma panti esot pazuduši, bet aizdomās turētā statuss viņam noteikts saistībā ar “mazākiem” iespējamiem pārkāpumiem. Šlesers norādīja, ka beidzot saņēmis informāciju par to, kas viņam tiek pārmests. Viņam neesot tiesību izpaust detalizētas ziņas, taču secinājis, ka “lieta ir baltiem diegiem šūta” un “oligarhu lieta ir beigusies”.

Lietā, kurā viņam ir aizdomās turētā statuss, neesot minēti panti par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošana vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, par ko sākta oligarhu lieta. Tajā nav norādīts uz kādiem zaudējumiem valstij, apgalvoja politiķis. Šleseram ”kontekstā ar visu situāciju” vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā – prasību formulēs juristi, taču tā varētu būt saistīta ar ierobežotajām iespējām strādāt politikā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks februārī žurnālistiem paziņoja, ka oligarhu lietu prokuratūrai varētu nodot šī gada pirmajā pusē. Tobrīd lēmumi par aizdomās turētajiem vēl nebija pieņemti. Žurnāls ”Ir” aprīlī pieļāva, ka KNAB nav izdevies savākt dzelžainus pierādījumus tā sauktajā oligarhu lietā.

Oligarhu lieta tika ierosināta 2011.gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Sākotnēji lietā bija iesaistītas un tiesiskais statuss piemērots 11 personām. KNAB sarīkojis kratīšanu vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos – Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA “Uzņēmumu vadība un konsultācijas” (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Kratīšanas notikušas arī laikraksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” izdevēja SIA “Mediju nams” telpās, kā arī toreizējā AS “Diena” kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola kabinetā. KNAB lūdza Saeimai atļaut kratīšanu toreizējā deputāta Šlesera dzīvesvietā, tomēr deputāti balsoja pret. Ciniskais lēmums kļuva par pēdējo pilienu toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumam Nr.2, ar kuru viņš ierosināja 10.Saeimas atlaišanu.

Komentāri (8)

Kristaps Ķēdis 11.08.2015. 18.21

Nabadziņš. Ko, nu, tālāk? :)

+2
0
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 11.08.2015. 12.59

Iepret oligarhu lietas izgāzienam — bēgošs Magonis ar puscitronu līdzsvaram??

+3
-1
Atbildēt

0

KRUSTTEVS 11.08.2015. 18.12

Ķīnaa š šlesers būtu jau nošauts trīs reizes …ar tiesas spriedumu

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu