Pasludina «Latvijas piena» īpašnieces «Trikāta KS» maksātnespēju • IR.lv

Pasludina «Latvijas piena» īpašnieces «Trikāta KS» maksātnespēju

30
Foto: Raitis Plauks, F64

Kooperatīva vadītājs sola turpināt darbu un atmaksāt parādus zemniekiem

Valmieras rajona tiesa ceturtdien pasludināja Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcas “Latvijas piens” lielākā akcionāra piensaimniecības kooperatīva “Trikāta KS” maksātnespējas procesu, informē tiesas pārstāve Nora Liepiņa. Par maksātnespējas procesa administratori iecelta Rudīte Klikuča, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas likumīgā spēkā ar tā pasludināšanas brīdi. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 2015.gada 11.augustā.

“Trikāta KS” sabiedrisko attiecību konsultante Inese Mauriņa paziņojusi – neraugoties uz tiesas sēdes iznākumu, kooperatīva vadība ir gatava strādāt, lai atjaunotu darbību ar tiesiskās aizsardzības procesu (TAP).

“Kopš gada sākuma esam saņēmuši vairākus maksātnespējas brīdinājumus, jo zemnieki nevarēja ilgāk gaidīt samaksu par pienu, kas nodots “Latvijas Pienam”. Kavētās piena naudas izmaksāšana tikai tiem zemniekiem, kuri ir atsūtījuši maksātnespējas brīdinājumus, nebūtu godīga attiecībā pret pārējiem biedriem. Tādēļ pieņēmām lēmumu piena naudu izmaksāt zemniekiem proporcionāli. Atsevišķi biedri šai kārtībai nepiekrita, un rezultātā ir sākts maksātnespējas process,” skaidroja “Trikāta KS” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

“Trikāta KS” vadība tomēr aicina zemniekus turpināt nodot pienu kooperatīvam, apliecinot vēlmi saglabāt to un atjaunot maksātspēju. “Vēlos kliedēt bažas, ka šādā situācijā zemnieki nesaņemtu naudu par pienu – atbilstīgi likumam administratoram ir pienākums norēķināties ar zemniekiem par pienu, kas pārdots pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas,” sacīja Krievārs.

Viņš skaidro, ka patlaban sākto maksātnespējas procesu ir iespējams turpināt ar TAP vai ar likvidāciju. “Aicinu “Trikāta KS” kreditorus vēlreiz apdomāt iespēju dot laiku “Latvijas Pienam” parādu atmaksai. Ja kreditori piekristu parāda atmaksas termiņa pagarinājumam un “Latvijas Piens” piekristu norēķināties ar zemniekiem divu gadu laikā, pastāv iespēja izstrādāt TAP plānu un atjaunot kooperatīva maksātspēju,” skaidroja Krievārs.

Līdz ar maksātnespējas procesa atjaunošanu lemtspēju ir zaudējusi “Trikāta KS” valde un biedru pilnsapulce. Šā iemesla dēļ iepriekš sasauktā biedru pilnsapulce 10.augustā nenotiks. Kooperatīvas vadības rokās vairs nav arī iespējamās sarunas par tam piederošo ”Latvijas piena” daļu pārdošanu, bet ar tām var rīkoties administratore.

Jau vēstīts, ka Valmieras rajona tiesa 23.jūlijā izbeidza “Trikāta KS” TAP lietu, jo kooperatīvs nebija iesniedzis ar kreditoriem saskaņotu TAP pasākumu plānu. Tādējādi tika atjaunota “Trikāta KS” maksātnespējas lieta. Vilpulkas pagasta zemnieku saimniecība “Kalnbrindas” maija vidū tiesā bija iesniegusi “Trikata KS” maksātnespējas pieteikumu. Tās īpašnieks Aigars Paukšens iepriekš pastāstīja, ka “Trikāta KS” par piegādāto produkciju nav norēķinājusies aptuveni trīs mēnešus – pēdējais maksājums no “Trikāta KS” saņemts par janvāra pirmo pusi. Dažas dienas pēc “Kalnbrindas” iesnieguma “Trikāta KS” parādu atmaksāja. Savukārt Valmieras rajona tiesa “Trikāta KS” maksātnespējas lietā tiesvedību apturēja līdz nolēmuma pieņemšanai kooperatīva TAP lietā.

“Trikāta KS” finansiālās problēmas saistītas arī ar tam daļēji piederošo Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcu “Latvijas piens”, kas vairākus mēnešus kooperatīvam nemaksāja par piegādāto pienu. “Latvijas piens”, kur kooperatīvam pieder vairāk nekā puse kapitāldaļu, “Trikāta KS” ir parādā trīs miljonus eiro. Tādēļ “Trikāta KS” bija nolēmis pārdod sev piederošās kapitāldaļas Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcā “Latvijas piens”.

“Trikāta KS” konsolidētais apgrozījums 2013.gadā bija 27,541 miljoni eiro, savukārt zaudējumi bija 6,3 tūkstoši eiro. Kooperatīva 2014.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti. Kooperatīvs dibināts 2003.gadā, apvienojoties 11 lielākām un mazākām Valmieras rajona zemnieku – piena ražotāju saimniecībām.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu