Būvniecības valsts kontroles birojs apšauba koncertzāles "Palladium" drošību • IR.lv

Būvniecības valsts kontroles birojs apšauba koncertzāles “Palladium” drošību

20
''Palladium'' zāle sarīkojuma laikā. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Cilvēkus varot apdraudēt arī tirdzniecības vieta Lomonosova ielā, Rīgā

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) konstatējis, ka Rīgā ir vēl divas ēkas, kuru ekspluatācija apdraud cilvēku drošību – koncertzāle “Palladium” un tirdzniecības vieta Lomonosova ielā, vēsta aģentūra LETA. Biroja vadītājs Pēteris Druķis paziņojis, ka šajās vietās nav droša konstrukciju nestspēja, kā arī konstatēta patvaļīga būvniecība.

Abu ēku saimniekiem augustā jāiesniedz konkrēti pierādījumi par pasākumiem drošības uzlabošanai. Ja tas netiks darīts, šīs vietas nāksies slēgt, norādīja ekonomikas ministra Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Koncertzāles ”Palladium” direktore Linda Andersone aģentūrai LETA paudusi, ka publiski izskanējusī informācija par ēkas nedrošumu nav pamatota. Viņa stāstīja, ka gadskārtējie plānotie darbi koncertzāles kosmētiskai sakopšanai 15.jūnijā, kad BVKB veica pārbaudi, jau bija sākti. To laikā tiek novērsts ēkas dabiskais nolietojums.

Kā norādīja Andersone, BVKB 3.augusta atzinumā par publiskas ēkas ekspluatācijas pārbaudi norādīts veikt darbus, no kuriem daļa jau bija iekļauti plānoto darbu sarakstā, savukārt pārējie tiks rūpīgi vērtēti un iekļauti turpmākajos darbos. Pirmā tiks veikta koncertzāles ēkas tehniskā izpēte, kurai BVKB devis izpildes termiņu – divi mēneši.

Darbi, kas atzinumā minēti kā neatļauta būvniecība, pēc Andersones teiktā, ir darbi, kas norit pie esošo skatuves konstrukciju papildu nostiprināšanas saskaņā ar izstrādātu tehnisko projektu, lai jaunajā sezonā nodrošinātu augsta līmeņa drošību. Būvniecības atļauja nav tikusi izņemta, ņemot vērā to, ka veicamie darbi ir uzlabojumi, kas neattiecas uz ēkas būvkonstrukcijām.

Pašlaik koncertzāle nav atvērta publiskam apmeklējumam, jo notiek tehniskā apkope, darbus ir paredzēts beigt 1.septembrī. Koncertzāle savu piekto darbības sezonu sāks 18.septembrī. Līdz tam BVKB tiks aicināts pārbaudīt paveiktos darbus un novērtēt to atbilstību prasībām publiskas ēkas drošai ekspluatācijai.

Rīgā, Lomonosova ielā esošā tirdzniecības centra daļa, kurā atrodas veikals “Rimi”, atbilst visām drošības prasībām, aģentūrai LETA norādījaa lielveikalu ķēdes SIA “Rimi Latvia” pārstāve Inga Bite. Uzņēmuma vadība esot nepatīkami pārsteigta par šodien BVKB pausto paziņojumu, ka tirdzniecības centra ēkas ekspluatācija apdraud cilvēku drošību.

“Tūlīt pēc šīs informācijas uzzināšanas sazinājāmies ar BVKB, kurš apstiprināja, ka tā ēkas daļa, kurā atrodas mūsu veikals, atbilst visām drošības prasībām un tā ir droša mūsu apmeklētājiem. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, ēkas īpašnieks ir aktīvi reaģējis un kopā ar BVKB šobrīd izstrādā plānu, kā novērst ēkas nepilnības,” stāsta Bite. “Rimi Latvia” pārvaldītais veikals Lomonosova ielā 6 atvērts 2006.gada jūnijā un darbojās līdz pagājušā gada rudenim, kad notika “Supernetto” veikala pārveide par “Rimi”.

Ēkai Lomonosova ielā nepareizi izbūvēts pagrabs, kas rada šaubas par būves stabilitāti, vēsta TV3 ziņas. Nedrošā pagraba daļa neatrodas zem ”Rimi”. Kopā ar BVKB speciālistiem tiekot meklēti risinājumi, kā būvi padarīt drošu.

Jau vēstīts, ka Rīgas cirka ēkas saimniekiem, kur līdzīgi pārkāpumi tika konstatēti iepriekš, pierādījumi par pasākumiem drošības uzlabošanai jāiesniedz līdz 7.septembrim. Kā ziņots, šā gada aprīlī sabiedrisko ēku pārbaudē biroja speciālisti konstatēja, ka Rīgas cirka ēka – valsts nozīmes kultūras piemineklis – ir ļoti sliktā stāvoklī, tai nekavējoties nepieciešams kapitālais remonts un nesošo konstrukciju stiprināšana.

Kā informēja BVKB, slēdzienā par Rīgas cirka ēkas stāvokli ēkas īpašniekiem tika darīts zināms, ka ēku nedrīkstētu izmantot, norādot, ka īpašnieks uzņemas pilnu atbildību par iespējamām sekām. Jūlijā izsludināts iepirkuma konkurss par Rīgas cirka ēkas Merķeļa ielā 4 tehnisko izpēti.

Visbiežāk sabiedrisko ēku pārbaudēs BVKB konstatēja ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus, ziņo lsm.lv. Tie galvenokārt konstatēti viesnīcās un gandrīz pusē gadījumu – tirdzniecības centros. Otrs biežākais pārkāpumu veids ir ēku nestspējas un vides pieejamības prasību neievērošana.

BVKB šogad plāno pārbaudīt 2000 ēku. Īpaši uzmanība šā gada otrajā pusē tiks pievērsta izglītības iestādēm, viesnīcām un birojiem. Gada pirmajā pusē birojs pārbaudījis 600 publisko ēku un konstatējis, ka tikai 15% no apskatītajām valsts, pašvaldību un privātajām ēkām pilnībā atbilst visām drošības prasībām. Birojs darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu