Kas saņem termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā? • IR.lv

Kas saņem termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā?

17
NULL
Sabīne Bērziņa

Šogad aprit pieci gadi kopš Latvijā sākās termiņuzturēšanās atļauju „tirgošana”

Pagājuši pieci gadi kopš Latvijā parlaments deva iespēju pret investīcijām nekustamajos īpašumos, kapitālsabiedrībās un pakārtotām saistībām ar kredītiestādi (sniedzot aizdevumu kredītiestādei) iegūt termiņuzturēšanās atļauju (TUA). Skatoties piecu gadu griezumā, visaktīvāk ārzemnieki investē nekustamajā īpašumā:

Pagājušā gada septembrī nosacījumi par TUA iegūšanu pret nekustamā īpašuma iegādi mainījās – nu īpašumam jābūt vismaz 250 000 eiro vērtam, neskatoties uz tā atrašanās vietu, nevis vismaz 142 300 eiro vērtam Rīgā plānošanas reģionā vai vismaz 71 150 eiro vērtam ārpus Rīgas plānošanas reģiona, kā tas bija pirms grozījumiem likumā. Agrāk arī bija iespējams iegadāties vairāk nekā vienu īpašumu, lai savāktu attiecīgo naudas summu. Pēc nosacījumu mainīšanās TUA kārotāju skaits krietni samazinājies. Nekustamo īpašumu iegādājušies:

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Laiva Ir.lv komentē: “Kopējais pieteikumu kritums kopš 2014. gada 1.septembra ir diezgan liels. Mēs gan vēl saņemam arī pieteikumus par termiņuzturēšanās atļaujām, kur personas ir reģistrējušas īpašumu zemesgrāmatā līdz pagājušā gada 1.septembrim, tādejādi viņi var saņemt TUA, balstoties uz iepriekšējiem TUA nosacījumiem (nekustamo īpašumu summām).”

Kopumā piecu gadu laikā lielākie investētāji ne tikai nekustamajā īpašumā, bet arī kapitālsabiedrībās un kredītiestādēs (detalizētāku informāciju PMLP nesniedz) nāk no Krievijas Federācijas – 11 150 personas, Ķīnas – 1300 personas, Ukrainas – 1229 personas, Uzbekistānas – 666 personas, Kazahstānas – 580 personas. Mazāk nekā 500 TUA saņēmušas personas no Baltkrievijas un Azerbaidžānas, bet mazāk nekā 100 – no Izraēlas, ASV, Gruzijas, Kirgizstānas, Ēģiptes, Armēnijas, Sīrijas, Libānas, Turkmenistānas, Indijas, Vjetnamas, Turcijas, Irānas, Irākas un Pakistānas. Citu valstu pilsoņi piecu gadu laikā nav ieguvuši vairāk par 15 TUA.

118 iesniedzēju pilsonība, kas TUA pieteikušies šā gada pirmajos piecos mēnešos pēc jaunās likuma redakcijas pieņemšanas, proti, iegādājušies īpašumu par vismaz 250 000 eiro (118 cilvēki iesnieguši pieteikumus, bet termiņuzturēšanās atļaujas saņēmuši arī ģimenes locekļi, tādēļ kopējais atļauju saņēmēju skaits ir 415):

Visaktīvāk piecu gadu periodā ārzemnieki vienmēr pirkuši īpašumus Rīgā un Jūrmalā, arī Ozolnieku un Cēsu novadā.

Tomēr, kopš TUA ieguvēju skaits samazinājies, vēl vairāk krities to ārzemnieku skaits, kas iegādājas īpašumus ārpus Rīgas un Jūrmalas. Saulkrastu novadā, piemēram, neviens TUA kārotājs šogad nav iegādājies īpašumu, bet pagājušajā gadā tika iegādāti 40 īpašumi. Ozolnieku novadā nopirkti tikai tikai īpašumi, pagājušajā gadā – 111.

Kādēļ tie, kas vēlas iegūt TUA, agrāk aktīvi iegādājās īpašumus, piemēram, Ozolnieku novadā, bet vairs to nedara?

Laura Laiva sniedz atbildi, ka “tāda situācija izvērtās, jo laika periodā no 2010.gada līdz 2014.gada 1.septembrim, kad, iegādājoties nekustamo īpašumu un saņemot TUA, nepieciešamā pirkuma un kadastrālās vērtības cena īpašumam pilsētās un rajonos atšķīrās, liela daļa iegādājās īpašumus Ozolniekos, Cēsu novadā u.tml., kur pirkuma summai bija jābūt mazākai nekā lielpilsētās”. Kad pērnā gada 1.septembrī stājās spēkā izmaiņas likumā, kas noteica, ka minimālā pirkuma summa ir 250 000 eiro, lielākā daļa pirkumu notiek Rīgā un Jūrmalā, jo reģionos ir diezgan pagrūti atrast īpašumus ar tik lielu vērtību, norāda Laiva.

Nosacījumi par uzturēšanās atļauju iegūšanu arī prasa – ja ārzemnieks piecus gadus pēc TUA iegūšanas ārpus Latvijas nav uzturējies vairāk par gadu, pārzina latviešu valodu vismaz A2 līmenī un personai ir stabili ienākumi vismaz minimālās algas apmērā, kā arī dzīvesvieta Latvijā, cilvēks var iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Pirmās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas šādā veidā saņēmušas četras personas, tajā skaitā viens bērns. 2010.gadā termiņuzturēšanās atļaujas ieguva un līdz ar to uz pastāvīgo uzturēšanās atļauju potenciāli var pretendēt 127 cilvēki, bet nākamgad – jau 836 cilvēki.

 

Komentāri (17)

rinķī apkārt 03.08.2015. 16.14

..Visaktīvāk piecu gadu periodā ārzemnieki vienmēr pirkuši īpašumus Rīgā un Jūrmalā, arī Ozolnieku un Cēsu novadā…+++ Kas gan nu tie par ārzemniekiem :) Savējie. Vēl vairāk – 82 % no visiem TUA īpašniekiem ir putinisma pretinieki :)

Latvijas radio klausījos interviju ar tūrisma biznesa pārstāvjiem. Viens no jautājumiem bija – kā tūrisma tirgu ietekmē politiskā situācija, kura šobrīd saasinās starp Latviju un Krieviju. Atbilde bija, krievu tūristu plūsma apsīkst, bet viņu vietā Latvijā ienāk tūristi no Rietumvalstīm. Ar tiem, kuri Latvijā ir nopirkuši īpašumus, diemžēl, bet nekas tāds nenotiks. Viņi Latvijā ir uz palikšanu, lai gan viņu vietā varēja ienākt pavisam citi ļaudis no latviešu mentalitātei saprotamākas pasaules.

TUA ir tāds posts Latvijai, kuru var salīdzināt varbūt ar gudrona dīķiem, vai Staburaga apludināšanu

+20
-1
Atbildēt

4

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.08.2015. 08.06

    “Tauta ir gudrāka par politiķiem”

    ——————

    Stipri apšaubāms apgalvojums.

    Tauta ir dažāda.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rinķī apkārt 03.08.2015. 19.58

    rinķī apkārt

    Putinisma pretiniekiem ne DP ne SAB neatļautu saņemt uzturēšanās atļaujas, gan jau 101 iemesls atrastos, un viņi paši arī nemaz negribētu pie Putina draugiem.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 04.08.2015. 13.37

    RA, gudrona dīķi ir tikai nozagta nauda! To nopelnīsim, bet visādus smerdeļus ārā nedabūt…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > rinķī apkārt 03.08.2015. 23.12

    Pirms katrām Saeimas vēlēšanām ir jāpublicē to deputātu vārdi, kas ir balsojuši par Uzturēšanās atļauju tirgošanu.

    Lai neviens no viņiem vairs nekad pat tuvumā nerādītos Saeimai.

    Vispār, imigrācijas jautājumi ir jāizņem no Saeimas kompetences un jānodod tautas kompetencē. Tauta ir gudrāka par politiķiem.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

Edite Gornova 03.08.2015. 20.51

Domā ko dari! Divi traģiski un iznīcinoši stulbumi ko neredz valdība – Latvijā izglītība jauniešiem jāiegūst par maksu un tirgot īpašumus Krievijas pilsoņiem. Latvijas labākie un spējīgākie jaunieši pārceļas uz dzīvi Kopenhāgenā, Stokholmā, Londonā uc. jo tur nav jāmaksā par mācībām augstskolā. Te paliek pensionāri.Latvijā pārceļas uz dzīvi par lētu naudu nedraudzīgas valsts pilsoņi ar visam ģimenēm un labākie īpašumi kļūst neadekvāti dārgi Latvijas pilsoņiem.

+14
0
Atbildēt

0

Fikseris 03.08.2015. 17.01

Labs kritiens no 5300 līdz, cerams, ~800, gada laikā. Lai krievi vienreiz savu atpalikušo valsti sakārto, nebūs jāmūk uz citām.

Vajag vēl ieviest politisko filtru un filtrēt putinistus. Lai brauc uz Venecuēlu.

+14
-1
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > Fikseris 03.08.2015. 20.50

    Fikseris

    Kritiens? Ko tad gaidīji, vēl 10 miljardus krievu? Visi bandīti un čekisti, kuriem vajadzēja, sen jau Latvijā laipni uzņemti un iekārtoti.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu