Dimants tiesā apstrīd Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no NEPLP • IR.lv

Dimants tiesā apstrīd Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no NEPLP

15
Ainārs Dimants. Foto: Ieva Lūka, LETA

Viņš pilnībā pārsūdz Saeimas lēmumu kā nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu

Bijušais Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants Administratīvajā rajona tiesā pārsūdzējis Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no amata, liecina Dimanta pieteikums tiesai.

Pieteikumā tiesai Dimants raksta, ka Saeima ir pieņēmusi lēmumu, pārkāpjot vairākas procesuālās tiesību normas.

“Tā rezultātā Saeima ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kurā nav norādīts ne faktu uzskaitījums, ne pamatojums, ne ietvertas citas administratīvā akta obligātās sastāvdaļas,” pieteikumā raksta Dimants, norādot, ka šādā veidā viņa tiesības un tiesiskās intereses ir prettiesiski aizskartas, kas ir pamats pieteikuma iesniegšanai tiesā.

Dimants tiesā pilnībā pārsūdz Saeimas lēmumu kā nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu un lūdz tiesu atcelt Saeimas 8.jūlija lēmumu par viņa atbrīvošanu no amata.

Dimants pieteikumā tiesai raksta, ka saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot NEPLP locekli no amata tad, ja persona atstāj amatu pēc paša vēlēšanās, persona mēneša laikā neattaisnoti nav piedalījusies NEPLP darbā, tajā skaitā nav apmeklējusi vairāk nekā pusi no NEPLP sēdēm vai ilgāk par sešiem mēnešiem pēc kārtas slimības vai citu iemeslu dēļ nespēj pildīt amata pienākumus, kā arī tad, ja ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajai personai būt par NEPLP locekli.

Pieteikumā Dimants norāda, ka likums neparedz iespēju ievēlēt vai atbrīvot no amata NEPLP locekli, pamatojoties uz jebkādiem citiem kritērijiem vai apsvērumiem, tostarp politiskiem apsvērumiem.

“Būtiski ir atzīmēt, ka likumā nav ietverti subjektīvi kritēriji. NEPLP loceklim nav nepieciešama Saeimas uzticība, bet Saeima nedrīkst ievēlēt vai atbrīvot no amata NEPLP locekli, pamatojoties uz iekšējās vai politiskās pārliecības kritērijiem. Saeimas rīcības brīvība šādā nozīmē ir ierobežota. NEPLP loceklim ir jāatbilst likumā noteiktajām prasībām un Saeima var atbrīvot viņu no amata vienīgi likumā noteiktos gadījumos, pamatojoties uz kādu no likuma normām,” pieteikumā raksta Dimants.

Pieteikumā tiesai norādīts, ka Saeimas 8.jūlija lēmums nesatur konkrētu pamatojumu un tajā nav ietverti jebkādi lietderības apsvērumi. Dimants arī norāda, ka Saeimas lēmumā nav ietverts viņa viedoklis, jo Saeima nemaz nav devusi viņam iespēju pienācīgi paust savu viedokli, kā to paredz Administratīvā procesa likums.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2.jūlijā atbalstīja lēmumprojektu par NEPLP vadītāja Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet 8.jūlijā Saeima nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu – Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra – atbrīvošanu no amata.

 

Komentāri (15)

LoveLove 27.07.2015. 11.08

Ja pirms Dimanta atbrīvošanas no amata nav veikts izvērtējums, ļaujot viņam paust savu viedokli, ne arī norādīts atbrīvošanas pamatojums un likumā paredzēts iemesls, tā ir prettiesiska. Un izskatās pēc patvaļīgas atbrīvošanās no amatpersonas, kuras darbība šķiet netīkama publiski nepaustu iemeslu dēļ. Vienlaikus demonstrējot bezspēcību un pārliecības trūkumu, jo, ja pietiktu spēka un pārliecības, tad tiktu izvērtēta arī Streļčenoka darbība.

+7
-3
Atbildēt

6

    Ēriks > LoveLove 27.07.2015. 13.22

    Ja vēl atceramies,ar kādu steigu vajadzēja dabūt jaunus parakstu licējus,lai paspētu pārdot Citadeli…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 27.07.2015. 13.01

    uz tādiem balstās “izmeklēšanas komisijas”, popularitāte.

    ————————————————

    Piedod, vai tas nebija dzeris49, kas tikko vaimanāja par “iedzīvotāju” nekritisko attieksmi pret varu?

    Jābūt absolūtam idiotam, lai uzskatītu, ka histēriskā steigā pirms vēlēšanām veiktais “darījums” ir izdevīgs valstij.

    p.s. Neviens joprojām nav saprotami atbildējis ko Dombrovskis un Zaķis kopā darīja Gruzijas atpūtas brauciena laikā, kuram viņi pat aviobiļetes bija pirkuši par savu naudu… :))))

    Vai Dombrovskis mīl Zaķi vairāk par savu sievu?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > LoveLove 27.07.2015. 12.28

    Izskatās,ka mums te būs daudz tiesvedību,vēl jau Dreimane arī solīja tiesāties.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 27.07.2015. 12.30

    Ceru, ka Dreimane to arī izdarīs. It īpaši pēc tā ko ir noskaidrojusi Saeimas parlametārā izm. komisija par Citadeles atdošanu Gruzijā atlasītam investoram.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > LoveLove 27.07.2015. 12.47

    ….andrej…nu, beidz tak Tu vienreiz muldēt!…ceri, ka Tevi arī uzaicinās pievienoties troļļotājiem un kādu centu papildus nopelnīt pie pensijas?…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > LoveLove 27.07.2015. 12.54

    Andrejs nav trollis, viņš ir “labticīgs” ( lētticīgs) NA elektorāts, uz tādiem balstās SC pēc Kremļa pavēles dibināta “izmeklēšanas komisijas”, popularitāte.

    Viņi nesaprot, ka IK vērsta situācijas destabilizācijai Latvijā, tāpēc tai nekavējoties pievienojas nacionālmuļķīši, kuras elektorāts ir Andrejam līdzīgie, un pārējie populisti.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 27.07.2015. 09.02

Acīs krītoša ir Saeimas nevienlīdzīgā pieeja Dimanta (NEPLP) un Streļčenoka (KNAB) gadījumā. Kamēr pirmā atlaišanas iemesls bija “safabricēts” (reputācijas problēmas u.c.), tad otrajam ir bijušas tik daudzas juridiski nekorektas vēršanās tiesā, kas atceltas ar tām sekojošo zaudējumu segšanu no valsts budžeta, ka iemesla atstādināt būtu vairāk nekā pietiekami, bet kaut kādā veidā Streļčenoks ir neaizskarams.

Šoreiz novēlu veiksmi Dimantam!

+6
-2
Atbildēt

2

    andrejs > DD1 27.07.2015. 12.32

    protams, ka Strelčenoks ir neaizskarams. Ja zem viņa sāks rakt, tad gan jau viņš atradīs veidu kā palaist apritē kompramatus par visiem dombrovskiem, vējoņiem un zaķiem. Tāpēc cerības, ka no viņa varēs viegli tikt vaļā ir diezgan nereālas.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > DD1 27.07.2015. 12.43

    …mūsu Saeima rīkojas saskaņā ar Lielā Ļeņina revolucionārajiem principiem – vispirms jāieņem pasts, telegrāfs un stacijas(?)…mūsdienās tas būtu – sagrābt kontroli pār masu medijiem….

    …šī sasaukuma Saeima un valdība ir katastrofa…tāda likumu ignorēšana un likumu pieņemšana priekš savējiem – bija Kalvīša laikā….un mēs visi zinām, ar ko tas beidzās…diemžēl, ņemot vērā Saeimas sastāvu – katastrofa ieilgs vēl uz 3 gadiem…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 27.07.2015. 08.43

Patīk Dimants, vai nepatīk, bet, Lemberga – Āboltiņas Saeima rīkojusies absolūti prettiesiski.

Ja pat likumdošanas orgāns pats pārkāpj likumus, kurp iet ši valsts, ko gaidīt tālāk, tātad, tāpat vai vēl sliktāk varēs izrīkoties ar jebkuru Lembergam vai Āboltiņai nepatīkamu cilvēku?

Dimants rīkojas absolūti pareizi, un jāiet līdz pat ECT.

+5
-4
Atbildēt

2

    DD1 > dzeris49 27.07.2015. 12.26

    > Ķīps

    “Tik zemas kvalitātes Saeima Latvijai vēl nav bijusi nekad”

    Arī iepriekšējā par spīti rīkojums nr.2 nebija daudz labāka, kas apstiprina, ka valsts apvērsuma jeb revolucionārā ceļā neko nevar uzlabot, jābūt vēlēšanu sistēmas un pašu vēlētāju evolūcijai.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > dzeris49 27.07.2015. 11.29

    Piekrītu. Man Dimants nepatīk, NEPLP līdzšinējo darbību vērtēju negatīvi, bet veids, kā atbrīvoja Dimantu, nebija likumīgs. Ja šādas linča tiesai raksturīgas iezīmes turpināsies un pastiprināsies, tad mums draud diktatoriska sistēma. Tas pat ir kuriozi – Saeimas juristi nespēja šo lieto izdarīt tīri, jeb, faktiski tie, kas to būtu spējuši izdarīt, bija tie deputāti, kas nobalsoja pret.

    Saeima ir tikuši savākti karjeristi un neveiksminieki, kas neveiksmes sadzīvē un biznesā nu mēģina kompensēt ar politisku karjeru, vērpj intrigas,melo, krāpjas, optimizē vai nemaksā nodokļus, pērk balsis, dzer, skandalē krogos… Tik zemas kvalitātes Saeima Latvijai vēl nav bijusi nekad..

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu