Eksperti: ECT lēmums par viendzimuma attiecībām Latviju skar netieši • IR.lv

Eksperti: ECT lēmums par viendzimuma attiecībām Latviju skar netieši

68
Foto: EPA/LETA

ECT lēma, ka Itālija, nereģistrējot viendzimuma pāru attiecības, pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmums par iespējām viendzimuma pāriem Itālijā reģistrēt savas attiecības Latviju skar netieši. Mūsu valstij varētu nākties pieņemt regulējumu, kas ļautu dzimtsarakstu nodaļā attiecības reģistrēt viendzimuma pāriem, ja tiesā nonāktu līdzīga prasība no Latvijas un spriedums būtu līdzīgs, trešdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Saskaņā ar ECT lēmumu tas, ka viendzimuma pāri nevar reģistrēt savas attiecības, pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju. Ja Itālija spriedumu nepārsūdzēs un tas stāsies spēkā, valstij būs pienākums izstrādāt veidu, lai viendzimuma pāri varētu juridiski noformēt attiecības. Eiropas Cilvēktiesību konvencijai ir pievienojusies arī Latvija.

Valdības pārstāve cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce norāda, ka šis spriedums nav automātiski jāizpilda arī Latvijai, taču tas ir spēcīgs signāls arī mūsu valstij.

“Šis ECT spriedums neuzliek tiešu pienākumu Latvijai nekavējoties grozīt esošo regulējumu vai pieņemt jaunu, taču, ja šis spriedums stāsies spēkā pašreizējā redakcijā, tad tas ir ļoti nopietns signāls. Tas būs Latvijai ļoti nopietni jāvērtē,” uzskata Līce.

Ja ECT nonāktu līdzīga prasība arī no Latvijas, tad ir ļoti ticams, ka spriedums būtu līdzīgs un tad arī mūsu valstij varētu nākties pieņemt regulējumu, kas ļautu dzimtsarakstu nodaļā attiecības reģistrēt viendzimuma pāriem.

Tiesību eksperts Edgars Pastars atzīst, ka šāda iespēja pastāv. Tad Latvija pieņemt partnerattiecību likumu vienkārši būtu spiesta.

“Ja tomēr kāds no Latvijas vērstos tiesā, varbūt pat tiktu līdz cilvēktiesību tiesai, varētu būt šīs tiesas secinājumi līdzīgi, lai arī valdībai ir iespēja argumentēt pretējo. Jo konkrētajā gadījumā tika analizēts specifiski Itālijas gadījums,” sprieda Pastars.

ECT spriedumā gan nav runāts par viendzimuma pāru laulību legalizēšanu, bet tikai par šādu pāru kopdzīves juridisku atzīšanu.

Gandarīta par tiesas spriedumu ir scenogrāfe Ieva Kauliņa, kura arī nevar reģistrēt savas attiecības, jo viņas dzīvesbiedre ir sieviete. Kā galveno iemeslu, kāpēc, viņasprāt, jāpieņem partnerattiecību likums, Kauliņa norāda to, ka viendzimuma pāru ģimenēs aug bērni.

“Ja vecāki nevar kaut vai kopīgi paņemt kredītu vai viens no vecākiem nevar bērnu aizvest uz slimnīcu, vai nokārtot mantojuma tiesības. Piemēram, viens vecāks nevar atstāt savam bērnam, kuru viņš ir audzinājis, mantojumu. Ir ļoti daudz jautājumi, kuri ir sāpīgi šādās attiecībās,” norādīja scenogrāfe.

 

Komentāri (68)

Aldis-2 22.07.2015. 22.03

Citāts: “Ja Italija spriedumu nepārsūdzēs un tas stāsies spēkā…”

Kāpēc lai Italija to pārsūdzētu?..

Italijas premjerministrs jau ir paziņojis, ka likums par geju partneŗattiecībām tiks pieņemts līdz gada beigām.

+14
-5
Atbildēt

1

nomale 22.07.2015. 21.50

Nu vot, nelīdzēs ietvert Satversmē atsauci par “ruskij mir”:( Ja gribam saglabāt tikumību jāstājas ārā no tās “gejropas”. Bet tomēr NA davaj sarosās! Kamēr vēl tiks līdz tādam “gejropas” tiesas spriedumam var paspēt pietiekami pietaisīt Satversmi! Jēga nekāda, bet patīkami!

+17
-9
Atbildēt

33

    Krix > 22.07.2015. 22.56

    peder…tijas fani kvēlo…ir LV satversme un visam citam, sevišķi visādiem lēmumiem, kas pasliktina LV normālu ģimeņu stāvokli ir uzspļaut! Eiropa atbalstot visādas perversijas diemžēl strādā pati pret sevi, laikā kad pie tās robežām ir dažādi ienaidnieki – sākot no lielkrievu šovinistiem līdz islama radikāļiem, kas noteikti nekavēsies izmantot degradētas, deģenerējošas sabiedrības vājumu !

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 09.21

    lno – nomale tagad meklē info par smalkumiem, lai nesanāk izgāzties :)

    P.S. Bet principā ir ideja pārejas periodam – nu lai var zivtiņu apēst u.t.t. – vajag izveidot elementāru portālu, kur sapazīties savā starpā pāriem – teiksim geju pāris “jautrie zvārgulīši ” iepazīstas ar lesbiešu pāri “nedilstošais straptons ” un saveido savā starpā kopu , kur fiktīvi saprecas … tad nu geji ziedo spermu lesbietēm , apaugļo tās un bērnus sadala uz pusēm . Audzina katrs pie sevis , bet skaitās ģimenes :)

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.07.2015. 23.13

    nomale,nevis cīnīties pret homoseksuālismu,bet gan homoseksuālismu ārstēt,jācīnās ar tīšiem homoseksuālisma normalitātes un nekaitīguma propagandētājiem.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.07.2015. 22.03

    Kādas problēmas,var tak uztaisīt īpašu reģistrācijas listi cilvēku pāriem ar īpaši īpašām vajadzībām,un Satversme tāpēc nav jāmaina.

    +8
    -14
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 10.12

    lno – par to jau stāsts , ka homoseksuālismu var traktēt dažādi , bet īsti neviens nevar pateikt kā ir pareizi :) Šodien ir spēcīgs homoseksuālistu lobijs un politiski nolemj piemeklējot argumentus , ka tā ir norma, rīt viss nomainās un nolemj ka tā ir novirze … tāds slidens un neizmērams arguments… es kā eksakto pārstāvis pieturos pie loģikas par lietu dabisko ritējumu – ja cilvēce pastāv sevi atražojot , tad citas formas , kas iziet no rāmjiem un nepilda šo dabisko funkciju ir novirze no normas un ir lemtas iznīcībai , jo vienkārši sevi nespēj atražot :) nu tāda kā aklā zarna – ir , bet jēgas nekādas :)

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    klusais > 22.07.2015. 23.56

    nomale – un kur būs medus mēnesis ? :) Noteikti labi sakaramelizets :)

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > 23.07.2015. 09.27

    klusais. Nomale gana varonigs, tomēr no skapja iznākt netaisās – vēl par agru:)

    P.S. Tu esi ļoti gādīgs, bet vai nomale u.c. to novērtēs, ņems gatavu, ko pūlēties:)

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > 23.07.2015. 09.19

    nomale. Kādēļ neatbildi uz jautājumu? Gribi sagādāt dzerim patīkamu pārstreigumu?:)

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 11.42

    dzeris – vai nu tik viennozīmīgi Freids to teoretizēja :)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 09.45

    zane – un kurš ir Tavs pulciņš ? Kādreiz neaizdomājies ? :)

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > 23.07.2015. 09.42

    klusais. Es par normu neuzskatu, bet pret invalīdiem izturos ar līdzjūtību, kamēr viņi nekļūst nekaunīgi.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 09.32

    lno – patiesībā jau visa jautājuma sāls slēpjas apstāklī – ir vai nav homoseksuālisms norma . Nomērīt to kā teiksim ātrumu vai garumu nevar, tad nu cīnās ar abstraktām metodēm pierādot katrs savu taisnību … uzvar tas , kam labāks lobijs attiecīgās organizācijās. Tas līdzīgi kā Krugmans tagad cīnās savā ekonomikas laukā ar teorijām , kuras pierādīt nevar :)

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.07.2015. 23.25

    Kurš apgalvo,ka rietumos viss ir kārtībā?Divas negatīvas lietas iezīmējas ļoti skaidri – stulbā nelegālo bēgļu politika un homoseksuālisma propaganda.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 00.07

    nomale – pastāsti tuvāk , kur redzi informētību attiecību smalkumos ? :)

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.07.2015. 23.29

    Lūk lūk,jau sākas,agresīvi homofīlu uzbrēcieni zinātniskiem faktiem:Nelidot augstāk par vistukūts laktu! vismīļāki domāt par dējamo kaktu! savu perēkli vienumēr turēt siltu! ko nevar ar varu,to pajemt ar viltu!

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 16.24

    dzeris – vokrug , do okolo :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > 23.07.2015. 16.20

    nomale – Ja jau es būtu gejs, tad man jau tas tā kā būtu jāzina.

    ________________________________________________________________

    Nākas atgriezties pie vecā stāsta , ka nekad nevajag taisnoties :) :) :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 24.07.2015. 02.19

    klusais lno – patiesībā jau visa jautājuma sāls slēpjas apstāklī – ir vai nav homoseksuālisms norma . Nomērīt to kā teiksim ātrumu vai garumu nevar, tad nu cīnās ar abstraktām metodēm pierādot katrs savu taisnību

    ============

    Muļķības,pilnīgs sviests,tieši tas ir ļoti viegli izmērāms un nodalāms,homoseksuālās attiecībās nedzimst bērni,bet bērni ir obligāts nosacījums sugas izdzīvošanai.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > 22.07.2015. 23.31

    nomale. Ar ko taisies reģistrēt savas attiecības? Ar dzeri?:)

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > 24.07.2015. 08.36

    Ēriks – redz Tu tā uzskati, es tā uzskatu , citi uzskata, bet ir cilvēki ,kas izvirza citas teorijas, meklē analoģijas dzīvnieku pasaulē un saka , ka bērni nav noteicošais … tad dzimst citas teorijas un pēkšņi izrādās , ka tas ir norma … , bet pierādīt ar neapgāžamiem faktiem nevar , jo pats pierādīšanas process tāds filosofisks :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 26.07.2015. 12.19

    Atkal sviests,ģimene,laulības jau tāpēc ir domātas,lai drošā,stabilā vidē uzaudzinātu pietiekami daudzskaitlīgu un gudru nākamo paaudzi,ja vajadzētu skaitu vien,nekādas ģimenes un laulība nav vajadzīga.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > 22.07.2015. 23.39

    Ino. Vai bunkuri pagrabā jau ierīkoji, gadījumam ja arī Latvijā gejiem ļaus reģistrēt attiecības?:)

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    yopcix > 24.07.2015. 11.37

    klusais – gandrīz visi lielie jautājumi ir filosofiskas dabas. Piemēram, kādēļ ir aizliegti nāvessodi, kādēļ sievietēm ir balsstiesības, kādēļ rasisms ir aizliegts u.t.t. Diez vai var objektīvi pierādīt, ka tas ir vajadzīgs. Bet – sabiedrība attīstās un domāšana mainās. Pie tam – nekad nav bijis tā, ka šīs lietas likumiski tika noregulētas tikai tad, kad absolūtais sabiedrības vairākums tās atbalstīja. Arī ne tad, kad tā bija norma (jo kā gan balsstiesības sievietēm tehniski varēja būt norma, ja līdz tam nevienai tādu nebija?). Pietika ar to, ka vai nu kāds karalis, vietvaldis vai deputātu vairākums to atbalstīja, pat ja tautas vairākums to nemaz neatbalstīja. Un kādu brīdi arī pēc šiem notikumiem vienmēr bijusi liela pretestība un daļas sabiedrības nepatika pret šīm izmaiņām.

    Tāpat arī zinātniski var daudz ko pamatot pret šīm izmaiņām – piemēram, ka sievietes vairāk rīkojas emocionāli (tad kā viņām var ļaut balsot vēlēšanās), vai ka tumšādainie cilvēki nav tik gudri kā baltie (manuprāt, es kaut kur lasīju par šādu pētījumu) – tad kā viņus var uzskatīt par līdzvērtīgiem? u.t.t.

    Ja tu tik ļoti uztraucies par dzimstību, tad vai nav tā, ka daudz lielāks pozitīvais efekts būtu nevis homoseksuālisma izskaušana, bet aizliegums sievietēm strādāt algotu darbu? Plus atļaut precēties no 12 gadu vecuma (un par pedofīliju uzskatīt līdz 12 gadiem). Tad dzimstība būs nenormāli augsta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > 23.07.2015. 12.33

    dzeris. Pēc vakardienas sarunas ar kluso es sapratu, ka ir vēl viena latento grupa – tā, kas iesaistās diskusijās par šādām tēmām, lai reāli uzbudinātos. Ar visādiem mājieniem viņi cenšas iesaistīt gan oponentus, gan sabiedrotos homoseksuālo attiecību intīmo smalkumu iztirzāšanā, lai uzburtu savā slimajā galviņā erotiskas ainas un m….

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > 22.07.2015. 22.35

    Īpašus sarakstus? Izskatās, ka esi iecienījis literatūru ne tikai par homoseksuālisma kaitīgumu, bet arī par veidiem kā ar to cīnīties. Himlers stūrītī pīpē.

    +13
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 23.07.2015. 13.40

    nomale – taisni tāpēc jau ir aizraušanās ar tām intīmajām detaļām, arī pēc Freida, tāds zināms aizvietošanas mehānisms.

    Klusais – ne pilnīgi, bet, lielā mērā tāda saistība ir konstatēta, par to arī veikti zināmi pētījumi.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > 23.07.2015. 00.03

    klusais …nomale – un kur būs medus mēnesis ? :) Noteikti labi sakaramelizets :)…

    ———————————-

    Apbrīnoju tavu, Ērika un Rostina informētību homoseksuālo attiecību smalkumos. Tikai īsti nesaprotu kas ir šīs lielības mērķauditorija?

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    nomale > 22.07.2015. 23.19

    Krix. Ne teikuma bez sviesta;)

    …ir LV satversme…

    ———————

    ECT lēmums nav pretrunā Satversmei pat pēc tās sačakarēšanas!

    …pasliktina LV normālu ģimeņu stāvokli…

    ——————————————-

    Kādā veidā?????????????????????????????????

    …Eiropa atbalstot visādas perversijas diemžēl strādā pati pret sevi, laikā kad pie tās robežām ir dažādi ienaidnieki – sākot no lielkrievu šovinistiem līdz islama radikāļiem, kas noteikti nekavēsies izmantot degradētas, deģenerējošas sabiedrības vājumu !…

    ——————————————-

    Pag, kuri bija tie labie spēki tavā skatījumā? Perversie rietumi vai tikumīgie krievu šovinisti un islama radikāļi? Putrojies vecīt!

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 23.07.2015. 11.29

    Jā, latentie homoseksualisti spēcīgi sarosījušies.

    Viss pēc Freida, pārnesuma mehanisms, ienīst homoseksualās noslieces sevī, bet pārnes šo naidu uz homoseksualistiem, nelaimīgi cilvēki, tādus var tikai pažēlot.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > 22.07.2015. 23.20

    Ērik, ārstēt vajag tevi!

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > 23.07.2015. 09.41

    ….Klusais….apsveicu ar pievienošanos alternatīvi apdāvināto pulciņam…beidzot esi atradis pareizos domubiedrus un no viņu puses tiec novērtēts…rostiņa atbalsta plecs vien ir ko vērts, nemaz nerunājot par pārējiem īstenajiem un vīrišķīgajiem vīriešiem…Tava vīrietība arī uzreiz pieņēmusi pavisam citus apmērus…lepojies, viņi Tevi noteikti atbalstīs!… :)

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > 23.07.2015. 12.25

    klusais …lno – nomale tagad meklē info par smalkumiem, lai nesanāk izgāzties :)…

    —————————-

    Ja jau es būtu gejs, tad man jau tas tā kā būtu jāzina.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    andreis > 23.07.2015. 00.28

    Krix: “lēmumiem, kas pasliktina LV normālu ģimeņu stāvokli”

    Nu tu dod draudziņ!

    Joprojām ar maisu gaidu satversmes 110. pantā nostiprināto valsts aizsardzību un atbalstu manai ģimenei un bērniem. Iesākumam vajadzētu vienu vietu bērnudārzā un divas pirmsskolas pagarinātajā grupiņā.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

lno 23.07.2015. 11.41

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu