Maskavā aizturēti "vateņu marša" dalībnieki • IR.lv

Maskavā aizturēti “vateņu marša” dalībnieki

19
"Vatņiku" akcijas dalībnieku prezidenta Putina veidolā aizved policija. Foto no "livejournal.com", Filips Kirejevs

Ukrainas krīzes laikā krievu valodā vārds “vatenis” kļuvis par aizvainojošu terminu Kremļa kursa atbalstītājiem

Maskavas policija svētdien aizturējusi “vateņu marša” – opozīcijas aktīvistu sarīkotās zibakcijas – sešus dalībniekus, arī kādu vīrieti Putina maskā, kurš bija apliets ar šokolādi, pavēstīja aktīvistu organizācija “OVD-Info”.

“Aizturētie rīkojuši “vateņu maršu”, attēlojot dedzīgus pastāvošās varas piekritējus,” vēsta organizācija. Akcija notikusi Maskavas Zvirbuļu kalnu apkaimē, zino LETA/Newsru.

Viens no dalībniekiem bija līdz jostas vietai kails, bet viņa seju sedza Krievijas prezidenta Vladimira Putina maska. Akcijas laikā viņš turējis pasaules karti. Kādam viņa domubiedram rokās bija plakāts ar uzrakstu “Putrioti par sastiprinājumu tiesībām”. “Garīgie sastiprinājumi” ir viens no Putina jaunās ideoloģijas jēdzieniem, kuru bieži pasākuši lietot kā varas, tā arī opozīcijas pārstāvji. Tiesa gan, pēdējie visbiežāk ironiskā nozīmē. Turklāt krievu valodā vārdi “sastiprinājumu tiesības” ir fonētiski līdzīgi vārdam “dzimtbūšana”.

Citam aktīvistam rokās bija plakāts “5.kolonna, tiekamies uz tilta”. Šajā frāzē, pēc visa spriežot, runa ir par lielo Maskavas upes tiltu, uz kura tika nogalināts opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs.

Ukrainas krīzes laikā krievu valodā vārds “vatenis” (krieviski – “vatņik”) ir kļuvis par aizvainojošu terminu, kādā tiek dēvēti Kremļa kursa atbalstītāji.

Kā vēl pērn laikrakstam “Novaja gazeta” skaidroja pazīstamais lingvists Krievijas Tautsaimniecības un valsts dienesta akadēmijas profesors Maksims Krongauzs, uz Ukrainas krīzes fona “mums ierastie [vārdi] “kacaps”, “moskaļs” un “hohols” nevienu vairs neaizvaino, tie ir vāji”, un “tā attiecībā uz prokrieviski noskaņotiem pilsoņiem radās nosaukums “vatenis” – šeit ir ne tikai nacionāla nokrāsa, bet arī sociāla. Vatenis ir ne jau pašu augstāko sabiedrības slāņu apģērbs, tāpēc tā ir noniecināšana pēc sociālajām pazīmēm”.

 

Komentāri (19)

west 20.07.2015. 12.27

Vatņiks – tā ir pufaika smadzeņu vietā. Tas ir Kiseļa TV zombija un gopņika krustojums.

Bet akcijas dalībniekiem – visu cieņu par drosmi un par spīti čekistu režīmam.

+9
0
Atbildēt

0

v_rostins 20.07.2015. 12.28

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu