Irānai atsākot naftas eksportu, varētu samazināties degvielas cenas • IR.lv

Irānai atsākot naftas eksportu, varētu samazināties degvielas cenas

21
Irānas iedzīvotāji priecājas pēc tam, kad valsts ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs vienojās ar pasaules lielvarām par Irānas kodolprogrammu un sankciju atcelšanu. Foto: EPA/LETA

Irānas naftas embargo atcelšana var būt ļoti sāpīga Krievijas ekonomikai

Degvielas tirgotāji prognozē, ka līdz ar Irānas naftas eksporta atsākšanu kritīsies naftas cenas, kas varētu samazināt arī degvielas cenas, piektdien vēstīja “LNT Ziņas”.

Irāna ir gatava pakļauties pasaules lielvalstu prasībai un apturēt savu kodolprogrammu, tādējādi tiks atceltas arī tirdzniecības sankcijas pret Irānu, kas ir viena no lielākajām naftas eksportētājvalstīm.

Sešu pasaules lielvalstu šonedēļ pieņemtais lēmums atcelt Irānai naftas tirdzniecības embargo ļaus tai atsākt melnā zelta eksportu. Vairāki avoti ziņo, ka Irāna šajos gados ir uzkrājusi milzīgas naftas rezerves un ir gatava tās eksportēt. Eksperti lēš, ka tas samazinās naftas cenas.

Tas savukārt var ietekmēt degvielas cenas. “Šī ziņa par Irānu, lai arī tas ir pirmais solis, ir pozitīva, un naftas industrija tieši par to diskutē, ka tas varētu būt iemesls, ka cenas samazinās. Parādīsies pasaules tirgū lieli resursi, kam pēc loģikas vajadzētu nospiest cenu uz leju,” komentēja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Patlaban naftas cena ir 60 ASV dolāri par barelu, un eksperti lēš, ka tā varētu noslīdēt uz 50 dolāriem. Tas ļauj cerēt, ka arī degviela benzīntankos var atgriezties pie patīkamā viena eiro par litru.

“Jā, iespējams, ka gada beigās mums cena atkal varētu būt līdzīga kā pagājušā gada beigās, ap eiro, bet prognozēt – tā ir zīlēšana kafijas biezumos,” sprieda Stirāns.

Taču Irānas naftas embargo atcelšana var būt ļoti sāpīga Krievijas ekonomikai, kuras nafta tiks izkonkurēta ar lētāku cenu.

Lai atceltu Irānas naftas embargo, vēl nepieciešams apstiprinājums ASV Kongresā, tāpat starptautiskā komisija vēl vērtēs, kā Teherāna ievēro vienošanos par kodolprogrammas apturēšanu. Tikai gada beigās naftas embargo var tikt reāli atcelts.

 

Komentāri (21)

v_rostins 19.07.2015. 12.29

v_rostins 19.07.2015. 12.28

Normunds 18.07.2015. 11.30

Saūda Arābijas galvenā reliģija ir vahabītisms un nevienam nav nekādu iebildumu.

+2
0
Atbildēt

1

    v_rostins > Normunds 19.07.2015. 08.26

    Normunds

    Kas ir vahabisms, salīdzinot ar krievu ortodoksu, kura vārdā ir sarīkoti neskaitāmi kari, nežēlīgi noslepkavoti miljonu miljoni, bez kura nebūtu bijuši iespējami WWI un WWII, arī al-Qaeda un IGIL. Tas ir absolūtā ļaunuma pamats.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu