Porošenko: Konstitūcijas grozījumi neparedz īpaša statusa piešķiršanu Donbasam • IR.lv

Porošenko: Konstitūcijas grozījumi neparedz īpaša statusa piešķiršanu Donbasam

28
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukrainas parlaments nodod izvērtēšanai Konstitucionālajai tiesai pamatlikuma grozījumus par valsts decentralizāciju

Ukrainas parlaments ceturtdien nolēmis prezidenta Petro Porošenko iesniegtos konstitūcijas grozījumus par valsts decentralizāciju nodot izvērtēšanai Konstitucionālajai tiesai. Šo lēmumu atbalstīja 288 deputāti, kamēr 57 balsoja pret, bet desmit atturējās, vēsta LETA/AFP.

Pret balsoja parlamenta vicespīkere Oksana Siroida, kā arī vairākums partijas „Samopomiči” un visa Radikālās partijas frakcija.

Iepazīstinot deputātus ar savu konstitūcijas grozījumu projektu, Porošenko uzsvēra, ka tas neparedz kāda īpaša statusa piešķiršanu Donbasam.

„Ukraina bija, ir un būs unitāra valsts. Un Konstitūcijas izmaiņu projekts neparedz un nevar paredzēt nekādu, kā šodien rakstīja daži mediji, īpašu statusu Donbasam,” teica Porošenko.

„Projekts tikai pieļauj specifiskas kārtības īstenošanu dažās Doņeckas un Luhanskas apgabalu administratīvi teritoriālajās vienībās, kas tiks noteiktas ar īpašu likumu,” teica prezidents.

Prezidents arī norādīja, ka varas decentralizācija neskars tādas sfēras kā aizsardzība, ārpolitika, nacionālā drošība, kā arī cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanas kontrole.

Konstitūcijas grozījumu mērķis ir izpildīt februārī noslēgto Minskas vienošanos par pamieru. Ja Konstitucionālā tiesa likumprojektu apstiprinās, tā pieņemšanai galīgajā lasījumā būs nepieciešamas vismaz 300 deputātu balsis.

Par konstitūcijas grozījumu pieņemšanu iestājas arī vairāki Ukrainas sabiedrotie Rietumos, un ceturtdien sēdē zālē atradās arī ASV valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas jautājumos Viktorija Nūlenda.

Savā runā Porošenko uzsvēra, ka Ukrainas “Eiropas partneri un Savienotās valstis ir ieinteresētas šī konstitucionālā procesa veiksmīgā noslēgumā”.

Tikmēr Krievijas atbalstīto teroristu bandu pašpasludinātā Doņeckas tautas republika jau paudusi neapmierinātību, ka likumprojekts neesot saskaņots ar viņiem. “Tas viss tiek darīts vienpusēji,” norādījis Andrejs Purgins, kas uzdodas par “tautas republikas” tā dēvētā parlamenta priekšsēdētāju.

Sagatavotais likumprojekts, kas publicēts Ukrainas parlamenta tīmekļa vietnē, attiecas uz visiem valsts reģioniem. Vienīgā īpašā norāde uz Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, ko daļēji kontrolē prokrieviskās teroristu bandas, paredz, ka to pārvaldi noteiks “atsevišķs likums”.

Likumprojektā arī norādīts, ka Krievijas anektētā Krimas pussala ir Ukrainas sastāvdaļa un ka centrālajai valdībai ir tiesības atlaist ikvienu vietējo padomi, ja tās darbība ir pretrunā ar konstitūciju.

 

Komentāri (28)

v_rostins 16.07.2015. 22.41

Tā ir kapitulācija, cerēsim, ka Ukrainas patrioti, Labējais sektors, neko tādu nepieļaus. Vai Kolomoiskim atkal jāizsludina vērtīgas nauda balvas šoreiz par nodevēju un prokremlisko miliču galvām?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu