Uz kādas informācijas pamata VARAM veidojusi koncepciju? • IR.lv

Uz kādas informācijas pamata VARAM veidojusi koncepciju?

33
Foto: Ieva Čīka, LETA
Marita Strādere

Baltijas ģeologu asociācija iebilst pret VARAM izstrādāto koncepciju par zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma maiņu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā Koncepcija par zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma maiņu ir izstrādāta bez pamatotiem faktiem un aprēķiniem, tajā nav ņemtas vērā zemju īpašnieku un privātuzņēmēju un sabiedrības intereses.

Baltijas ģeologu asociācijas ieskatā koncepcijā paustie risinājumi nesasniegs noteiktos mērķus – veidot investīcijām labvēlīgu vidi, pilnveidot normatīvo aktu ietvaru, veicināt zemes dzīļu racionālu un efektīvu izmantošanu, veicināt zemes īpašnieku ieinteresētību zemes dzīļu resursu izpētē un izmantošanā. Gluži pretēji – šīs koncepcijas izstrāde liecina par iespējamu nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu un vēl lielāku neskaidrību radīšanu nozarē.

Iepazīstoties ar VARAM virzīto plānošanas dokumentu, rodas nopietnas šaubas, vai koncepcijas ieviešanas gaitā netiks kropļota konkurence, potenciālajiem investoriem radot labvēlīgākus komercdarbības vides apstākļus, nekā tie ir paredzēti Latvijā jau strādājošiem uzņēmumiem. Turklāt, lai radītu investīcijām labvēlīgu vidi, vispirms būtu jāizstrādā koncepciju attiecībā valsts īpašumā esošajām zemes platībām, jo valsts un pašvaldību zemes aizņem aptuveni 33,3% valsts teritorijas (neskaitot šelfa un ekonomiskās zonas platības).

Koncepcija ir izstrādāta bez pamatotiem faktiem un aprēķiniem. Nav izstrādāts kompensāciju mehānisms zemes dzīļu īpašniekiem zemes atsavināšanas vai ierobežotas lietošanas dēļ. Nerodas pārliecība, ka iespējamais ekonomiskais labums pārsniegtu izdevumus, ko valstij būtu jāsamaksā zemes īpašniekiem. Ikviens zemes īpašnieks tiks pakļauts savu īpašumtiesību brīvas izmantošanas ierobežojumiem.

Koncepcijas izstrādē nav veikta pietiekama Latvijas zemes dzīļu apzināšana un apraksts. Vispār nav apskatīts jautājums par specifisku derīgo izrakteņu izmantošanas jautājumiem, piemēram, gāzveida vielu un ģeotermālās siltumenerģijas īpatnībām, to īpašumtiesībām, iegūšanu un uzglabāšanu. Tāpat koncepcijā nav apskatīts jautājums par zemes dzīļu izmantošanu saistībā ar zemes virsmu. Visas derīgo izrakteņu grupas ir nepamatoti vienādotas, neņemot vērā to, ka katrai ir savas specifiskās ģeofiziskās īpašības, ieguves tehnoloģijas un uzglabāšanas apstākļi.

Pieejamās ģeoloģiskās kartes ir sastādītas, izmantojot agrāk veikto ģeoloģiskās izpētes un kartēšanas darbu rezultātus, līdz ar to nav skaidrs, uz kādas informācijas pamata VARAM ir veidojusi koncepciju un uz kāda pamata piedāvā noteikt īpašumtiesību aprobežojumus un ievest atsevišķu īpašuma tiesību objektu.

Baltijas ģeologu asociācija nepiekrīt koncepcijas par zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma maiņu izstrādei, kas tika izstrādāta VARAM, atbalstot risinājumus B – īpašuma tiesību aprobežojumus un D – izdalot derīgos izrakteņus (metālu rūdas un dimanti) kā atsevišķu īpašuma tiesību objektu, kas pieder valstij.

Ar saviem iebildumiem un to pamatojumu Baltijas ģeologu asociācija vērsusies VARAM, aicinot pilnveidot koncepciju potenciālo investīciju piesaistei, un ir gatava aktīvi iesaistīties darba procesā, lai nodrošinātu maksimāli kompetentu analīzi un iespējami efektīvāku nozares regulējumu, kurš nākotnē nestu labumu visām iesaistītajām pusēm un valsts tautsaimniecībai kopumā.

Baltijas ģeologu asociācija ir izveidota ar mērķi apvienot nozares profesionāļus, veicinot kalnrūpniecības un enerģētikas nozaru attīstību Latvijā un Baltijā. Asociācijas darbības mērķi ir veicināt zemes dzīļu izpēti un derīgo izrakteņu ieguvi, veicināt dabas resursu racionālu izmantošanu un aizsardzību, apkopot, sistematizēt, analizēt un pētīt informāciju un datus par zemes dzīļu izmantošanu.

Autore ir Baltijas ģeologu asociācijas valdes locekle

 

Komentāri (33)

Marthas_father 16.07.2015. 07.34

interesanti, VARAM jāņem par pilnu privātmājā reģistrēts kantoris ar skaļu nosaukumu? bez mājas lapas, pat facebook nav profila.

+1
0
Atbildēt

0

mūsu alus 15.07.2015. 22.56

VARAM gatavo nacionalizāciju?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu