Vācijas tiesa "Aušvicas grāmatvedim" piespriež četru gadu cietumsodu • IR.lv

Vācijas tiesa “Aušvicas grāmatvedim” piespriež četru gadu cietumsodu

29
Oskars Grēnings (no labās) tiesas sēdē kopā ar advokāti Zusanni Frangenbergu. Foto: EPA/LETA

Iespējams, Grēningam nenāksies izciest reālu cietumsodu, ņemot vērā viņa lielo vecumu un vājo veselību

Vācijas tiesa trešdien piespriedusi bijušajam SS apakšvirsniekam Oskaram Grēningam, kas pazīstams arī kā “Aušvicas grāmatvedis”, četru gadu cietumsodu, ziņo LETA/DPA.

21.aprīlī Vācijā sākās, domājams, viens no pēdējiem nacistisko kara noziegumu procesiem. Tiesa atzina patlaban 94 gadus vecā Grēninga vainu, norādot, ka viņš ir līdzatbildīgs par 300 000 cilvēku slepkavību. Par šādu nodarījumu maksimālais sods saskaņā ar Vācijas likumiem ir 15 gadu cietumsods, kamēr prokuratūra viņam bija pieprasījusi trīsarpus gadu ieslodzījumu, bet aizstāvība lūgusi apsūdzēto attaisnot.

Saskaņā ar apsūdzību Grēnings Aušvicas koncentrācijas nometnē esot šķirojis un uzskaitījis nacistu upuriem atņemtos naudas līdzekļus. Viņš pildījis arī tā dēvēto rampas dienestu, apsargājot uz nometni iznīcināšanai atvestajiem atņemto bagāžu.

Atšķirībā no citiem kara noziegumos apsūdzētajiem Grēnings sniedzis medijiem plašas intervijas, aprakstot to, ko darījis un redzējis Aušvicā, taču viņš uzstāj, ka nav nodarījis ieslodzītajiem neko sliktu un ir nevainīgs.

Prāvas sākumā Grēnings tomēr atzina savu “morālo vainu” par nacistu koncentrācijas nometnēs pastrādātajām slepkavībām un lūdza “piedošanu”. “Man nav jautājumu par to, ka esmu morāli līdzatbildīgs,” uzrunājot tiesu, sacīja Grēnings, atzīstot, ka zinājis par ebreju nogalināšanu gāzes kamerās. “Es lūdzu piedošanu,” sacīja apsūdzētais. “Jums jālemj par manu juridisko atbildību.”

Savukārt savā pēdējā vārdā Grēnings pauda dziļu nožēlu, ka viņam nācies dienēt Aušvicā. “Nevienam nevajadzēja piedalīties Aušvicā,” sacīja apsūdzētais. “Es to zinu. Es patiesi nožēloju, ka nenonācu pie šīs atziņas agrāk un pamatīgāk. Man ļoti žēl.”

Neskatoties uz spriedumu, vairums ekspertu uzskata, ka Grēningam nenāksies izciest reālu cietumsodu, ņemot vērā viņa lielo vecumu un vājo veselību, kuras dēļ prāvu nācās vairākkārt atlikt.

Vācijas varasiestādes vēl pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados pēc ilgstošas izmeklēšanas atzina, ka Grēnings ir nevainīgs. Taču situācija mainījusies kopš 2011.gada, kad tika notiesāts Džons Demjaņuks.

Kamēr iepriekš kādreizējie nacisti tika tiesāti par konkrētiem noziegumiem, kurus tie pastrādājuši, Demjaņuks tika atzīts par vainīgu, pamatojoties vienīgi uz apstākli, ka viņš dienējis kā apsargs Sobiboras nāves nometnē. Kā tolaik norādīja tiesnesis Ralfs Alts, pierādījumi viņu pārliecinājuši, ka Demjaņuks bijis koncentrācijas nometnes apsargs un “kā apsargs viņš piedalījies vismaz 28 000 cilvēku noslepkavošanā”.

 

Komentāri (29)

aivarsk 15.07.2015. 13.39

Tā jau var jebkuru vācieti notiesāt, kā “līdzdalīgu”.

Kad tiesāsim komunistisko fašistu noziegumu veicējus? Tai būtu jābūt galvanajai ziņai! cik ilgi mums jāgaida? kas neatkarīgajai Latvijai traucē rīkot kolaborantu tiesas?

+5
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > aivarsk 15.07.2015. 15.29

    aivarsk

    kas neatkarīgajai Latvijai traucē rīkot kolaborantu tiesas?

    ————–

    25 gadu laikā Latvijā izaugusi vesela kolaborantu paaudze, kas mūsu valsti pa gabaliņam vien atdod saviem čekas saimniekiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > aivarsk 15.07.2015. 14.24

    “Kad tiesāsim komunistisko fašistu noziegumu veicējus?”

    ===

    Tas jau laikam mūsu pašu rokās… Tā gan var zaudēt kādu bariņu “psihiatrijas spīdekļu”…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

latvijas_valsts 15.07.2015. 12.40

Latviešiem ļoti patīk aizstāvēt jebkuru, kurš bija līdzatbildīgs nacistu noziegumos.

0
-5
Atbildēt

3

    v_rostins > latvijas_valsts 15.07.2015. 15.40

    vatņikam

    Nav “nacistu noziegumu”, ikviens, kurš cīnījās pret absolūto ļaunumu, ir nevainīgs pēc definīcijas. Ir noziegums pret cilvēci, staļinisms rusisms un drīz starptautiskais tribunāls to notiesās ar vienu tiesas spriedumu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > latvijas_valsts 15.07.2015. 13.12

    Tavs ienaidnieks ir mūsu draugs!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > latvijas_valsts 15.07.2015. 15.26

    aivarsk

    Nav obligāti, drīzāk tas var būt sabiedrotais uz laiku.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu