Dimants par atlaišanu no NEPLP vērsīsies tiesā un pie Valsts prezidenta (papild.) • IR.lv

Dimants par atlaišanu no NEPLP vērsīsies tiesā un pie Valsts prezidenta (papild.)

6
Ainārs Dimants. Foto: Nora Krevneva, F64

Gaidīs Valsts prezidenta atbildi

Saeimas no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja amata atbrīvotais Ainārs Dimants gatavojas vērsties tiesā un kopā ar Latvijas Žurnālistu asociāciju (LŽA) – pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

“Plāns ir absolūti skaidrs – vērsīšos tiesā administratīvā procesa ietvaros, attiecīgi sagatavojot prasību par Saeimas lēmumu kā par administratīvo aktu, jo no tā, ka to nosauc par politisku lēmumu, tas nemaina savu būtību no šī viedokļa. Paralēli arī notiek darbs pie tā, lai sagatavotu prasību Satversmes tiesai, bet šeit ir jāvēršas pie Valsts prezidenta Vējoņa un kopā ar LŽA arī tuvākajā laikā gatavojamies to darīt,” aģentūrai LETA sacīja Dimants, kurš ir arī LŽA biedrs.

“Vispirms sagaidīsim Vējoņa kunga atbildi, un tad ir iespējams gatavot Satversmes tiesai prasību, ja viņš būs gatavs tādu virzīt uz Satversmes tiesu. Citādi nav jēgas. Pretējā gadījumā es palikšu viens pats cīnītājs caur administratīvo procesu līdz Satversmes tiesai. Tā kā tad te būs Vējoņa kunga izšķiršanās,” bilda Dimants.

Valsts prezidents Vējonis, kurš iepriekš kritiski izteicies par Saeimas vēlmi atbrīvot no amata Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus, pagaidām piesardzīgi vērtē iespēju apstrīdēt Satversmes tiesā bijušā NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta atlaišanu, ziņo Lsm.lv.

Vējonis uzsvēra, ka neatbalsta lēmumus, kas ir vērsti uz preses brīvības vai izteikšanās tiesību ierobežošanu kā tādu. Tomēr prezidents norādīja, ka viņam būtu jāredz pamatojums, kāpēc Saeima Dimantu atlaidusi.

Vējonis arī piebilda, ka, viņaprāt, svarīgāk būtu likumos nodefinēt amatpersonu amatā iecelšanas un atcelšanas procedūras un kritērijus. “Vai tur jāiesaista Satversmes tiesa, to tad ir jāvērtē tai brīdī, kad būs šis iesniegums un Valsts prezidenta kancelejas Juridiskais dienests būs sniedzis savu vērtējumu,” sacīja prezidents.

Saeima 8.jūlijā nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu – Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra – atbrīvošanu no amata.

Iepriekš “Vienotības”, Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas “No sirds Latvijai” līderi rosināja minēto četru NEPLP locekļu atlaišanu.

Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz “Radio Skonto plus” programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

(papildināta ar Vējoņa viedokli)

Komentāri (6)

Ebenemezers-3 15.07.2015. 14.14

un pareizi ar buus!

+4
-1
Atbildēt

0

dzeris49 15.07.2015. 21.30

Dimantam absolūta taisnība, mūsu Saeimas “intelektuālais potenciāls” un tiesiskuma izpratne atbilst amēbas izpratnei.

Kaut, no otras puses, kāds vēlētājs, tāda Saeima, pirmajā vietā “jūtas”, prāts pēdējā, kas tas tāds tiesiskums – tumša bilde gan Saeimai, gan “elektorātam”, kaut, drīzāk, Saeimā daži to izprot, bet, izliekas, ka nē, jo tā viņiem izdevīgāk.

+2
0
Atbildēt

0

Absints 15.07.2015. 15.00

Par cik tiesāšanās Latvijā aizņem gadu desmitus, tad svarīgi būtu šinī laikā neparalizēt NEPLP, jeb novērst situāciju kā tas ir ar KNAB- kamēr Strečenoks ar Strīķi kasās, korupcija zeļ.

Savukārt par atlaišanas faktu Dimantam piekrītu- tas viss bija linča tiesa stilā, juridiskā pamatojuma tur bija pamaz. Pamuļķīši no Saeimas to nebija spējīgi likumīgi noformēt, jo tie, kas to spēja, bija opozīcijā.

Bet – esmu pret to “kā tas notika”, bet ne pret to “kas notika”. Jau vairākkārt esmu rakstījis, ka Dimanta izpildījumā NEPLP bija demokrātijas atavisms, kas reālu labumu nedeva- tieši otrādi- darbojās pret sabiedrības interesēm… Tāpēc es ceru, ka tagad varbūt būs PADOME.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu