Valdība aptuveni 60 uzņēmumiem samazina elektrības rēķinus • IR.lv

Valdība aptuveni 60 uzņēmumiem samazina elektrības rēķinus

17
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Elektrības rēķinu samazinājums varētu attiekties arī uz a/s “Liepājas metalurgs”

Elektrības rēķinu samazinājums var skart ap 60 energoietilpīgus uzņēmumu, paredz otrdien valdībā atbalstītais Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais noteikumu projekts.

EM atzīst, ka obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un attiecīgi elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums atstāj ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju, arī pievienotās vērtības radīšanu. Lai to novērstu, nepieciešams ieviest tādu politiku, kas nodrošina ekonomikas attīstību un novērš iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos, ziņo LETA.

Noteikumu mērķis ir palielināt Latvijas energoietilpīgo apstrādes rūpniecības uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, radīt izmaksu signālus investīciju apjoma un labi apmaksātu darbvietu skaita palielinājumam un veicināt tautsaimniecības izaugsmi, pakāpeniski palielinot apstrādes rūpniecības daļu iekšzemes kopproduktā.

Iepriekš EM sagatavotais un sabiedriskai apspriešanai nodotais Ministru kabineta noteikumu projekts attiecās uz energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem ar vidējo gada elektroenerģijas patēriņu vismaz 30 gigavatstundu (GWh) apjomā, tādējādi sniedzot atbalstu līdz desmit uzņēmumiem. Taču valdība lēma noteikumus attiecināt uz energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem ar vidējo gada elektroenerģijas patēriņu vismaz desmit GWh, tādējādi sniedzot atbalstu aptuveni 60 uzņēmumiem.

Noteikumi paredz, ka uzņēmumiem OIK samazinājumu aprēķina par iepriekšējā kalendārā gadā katrā pieslēguma vietā patērēto elektroenerģijas apjomu, kas pārsniedz desmit GWh. Šādā gadījumā komersants saņem no publiskā tirgotāja OIK samazinājumu 85% apmērā. Kopējās uzņēmumu izmaksas OIK atlaides saņemšanas gadījumā var samazināties par 0,6-1,4%.

Mērķa īstenošanai no valsts budžeta 2016.gadā tiks novirzīti 12,51 miljons eiro, 2017.gadā – 17,28 miljoni eiro, 2018.gadā – 20,46 miljoni eiro, 2019.gadā – 22,8 miljoni eiro, bet 2020.gadā – 22,4 miljoni eiro.

EM norāda, ka tad, ja AS “KVV Liepājas metalurgs” savu darbību neveiks iepriekš plānotajā apjomā, tad atbalsta mehānisma nodrošināšanai būs nepieciešama līdzekļu pārdale no AS “Latvenergo” dividendēm, palielinot dividendēs izmaksājamās peļņas daļas iemaksu valsts budžetā.

Vidēja termiņa budžeta ietvarā patlaban ir paredzēts, ka AS “Latvenergo” valsts budžetā ieskaita 70% no peļņas, tad, lai segtu izdevumus par OIK samazināto līdzdalības maksājumu, būs nepieciešams palielināt “Latvenergo” dividenžu iemaksu no plānotajiem 70% līdz 90%.

EM informācija liecina, ka energointensīvie apstrādes rūpniecības uzņēmumi, kas patērē 10-30 GWh elektroenerģiju, 2013.gadā veidoja 0,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), 0,1% no visa nodarbināto skaita tautsaimniecībā un 1% no visa Latvijas preču un pakalpojumu eksporta. Savukārt energointensīvie apstrādes rūpniecības uzņēmumi, kas patērē 30 GWh un vairāk, 2013.gadā veidoja 0,4% no IKP, 0,1% no visa nodarbināto skaita tautsaimniecībā un 1,4% no visa Latvijas preču un pakalpojumu eksporta.

Ministrijā uzsver, ka aplūkotajām uzņēmumu grupām ir vērā ņemams devums galvenajā Latvijas eksporta nozarē – apstrādes rūpniecībā.

Elektrības atlaide varētu attiekties uz tādiem uzņēmumiem kā AS “KVV Liepājas metalurgs”, AS “Valmieras stikla šķiedra”, AS “Cemex” un AS “Latvijas Finieris”.

OIK maksājumu samazinājums energoietilpīgajiem uzņēmumiem tiks piemērots no 2016.gada 1.janvāra.

 

Komentāri (17)

J.Biotops 14.07.2015. 19.51

Vienu cūcību aizsmērē ar otru – ej nu atšķir, kura lielāka.

Neaizmirsīsim, kā tā OIK radās. Veselīgā sabiedrībā par tādiem jokiem Zaļā partija būtu likvidēta un atbrīvotais kantoris izdezinficēts, Latvijā LZP biedrs tiek par Valsts Prezidentu.

Dzīvosim zaļi!

+4
-3
Atbildēt

1

    v_rostins > J.Biotops 16.07.2015. 00.47

    J.Biotops

    Dzīvosim zaļi!

    ————–

    “Zaļi” dzīvos Latvijas zaļie(zilie), komparķijas funkcioņeri dzīvos komuņizmā. Ne ilgi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs 14.07.2015. 18.53

par to es jau sen rakstīju, ka valdība pēc kāda laika visu OIKu uzkraus uz Latvijas iedzīvotāju pleciem. Izrādās, ka nebija nemaz tik ilgi jāgaida.

Drīzumā visas mājsaimniecības varēs sagaidīt jauno “tirgus” cenu…

Tas ķipa saucās brīvais tirgus! :) Atliek ierēkt! :)))

+2
-1
Atbildēt

0

traductrice 14.07.2015. 17.46

Nu, lūk, viss nostājas savās vietās, Metalurga “investoram” tas jau sen (vēl pirms pirkšanas) tika apsolīts. Acu aizmālēšanai piemeta klāt vēl 60 uzņēmumus (interesanti, kurus tieši), lai neizskatītos, ka likums izstrādāts konkrēti metalurga interesēs.

+3
-2
Atbildēt

2

    v_rostins > traductrice 16.07.2015. 00.49

    traductrice

    Vai pamatīgi sevi nopērāt par balsošanu par ZRP(v) kremļjaģām, zagļiem un pederastiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 14.07.2015. 18.54

    Iepriekšējās vēlēšanās viņiem kopā bija 40 balsis, tagad tikai 23. Progress it kā ir.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu