Mogerīni: Panākta vēsturiska vienošanās ar Irānu (papild.) • IR.lv

Mogerīni: Panākta vēsturiska vienošanās ar Irānu (papild.)

33
ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni starplaikā starp sešu lielvaru sarunām ar Irānu par tās kodolprogrammu iznākusi uz balkona Vīnē. Foto: EPA/LETA

Izraēla vienošanos savukārt nosauc par vēsturisku kļūdu

Sešu pasaules lielvaru – ASV, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas – panāktā vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammu ir vēsturiska, otrdien paziņojusi Eiropas Savienības augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Šī vienošanās, teica Mogerīni, visai pasaulei dod cerību un var atvērt jaunu lappusi starptautisko attiecību noregulēšanā.

Arī Irānas iekšlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs apstiprināja, ka šī vienošanās ir vēsturiska.

Informācijas aģentūras ziņo, ka saskaņā ar vienošanos Irāna atteiksies no jebkādu kodolieroču radīšanas un turēšanas. Apmaiņā pret šo solījumu Irānai tiek atceltas visas līdz šim noteiktās Rietumu sankcijas.

Vienošanās paredz izmeklēt arī Irānas iespējamos centienus attīstīt kodolieročus. Izmeklēšanas rezultātus plānots paziņot šogad 15.decembrī.

Vienošanās stāsies spēkā pēc trim mēnešiem, kad ar attiecīgu rezolūciju to būs apstiprinājusi ANO Drošības padome. Turklāt šajā dokumentā teikts, ka sankcijas var atjaunot jebkurā brīdī 65 dienu laikā, ja Teherāna pārkāps vienošanās noteikumus, ziņo Dw.de.

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka Vīnē panāktā vienošanās starp Irānu un sešām pasaules lielvarām esot “vēsturiska kļūda”, kas vairos Teherānas ietekmi un nostiprinās islāmistu grupējumus. “No pirmajām ziņām, kas mūs sasniedz, jau tagad var saprast, ka vienošanās ir vēsturiska kļūda,” tiekoties ar Nīderlandes ārlietu ministru Bērtu Kundersu, norādīja Netanjahu.

Izraēlas ārlietu ministra vietniece Cipi Hotoveli tviterī paziņojusi, ka vienošanās esot Rietumu lielvalstu kapitulācija Teherānai. “Šī vienošanās ir vēsturiska Rietumu kapitulācija Irānas vadītajai ļaunuma asij,” raksta Hotoveli. “Izraēla izmantos visus līdzekļus, lai apturētu šīs vienošanās ratifikāciju.”

Jau ziņots, ka Irāna otrdien panākusi vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanos.

Sarunas starp Irānu un sešām pasaules lielvarām – ASV, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Ķīnu un Krieviju – par Teherānas kodolprogrammu ilga vairāk nekā desmit gadus.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (33)

vvilums 14.07.2015. 15.17

Irāna sāk saprast,ka “sēdēt uz naftas mucas” kad pasaule virzās uz fosīlo energoresursu ēras norietu nav prātīgi, tāpēc kļūst pielaidīgāka. lzraelai gan būs vairāk klapatu, toties naftas cenām jākrīt un tā būs vēl vien nagla rašisma zārkā kā arī cita veida ekstrēmistiem, kas barojas no naftas.

+5
-2
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 14.07.2015. 19.03

Lūk kura intreses aizstāv dzeris.

http://m.delfi.lv/pasaule/article.php?id=46215099

+1
0
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 14.07.2015. 16.51

putinisti un zionisti lej gaužas asaras. Pārējie priecāsies par zemām naftas cenām un mieru reģionā – ja vien zionisti savā asinskārē neizdomās uzbrukt Irānai. Vai vismaz paslaktēs palestīniešu bērnus, kas tik labi tiem sanāk.

+2
-3
Atbildēt

3

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 14.07.2015. 18.06

    Un šie Tev arī ir kreiso plānprātiņi:

    Henry Siegman, Gideon Levy, Norman Finkelstein, Noam Chomsky, Miko Peled ? Zionistiem jau visi kas atklāj to noziegumus ir “plānprātiņi”.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Viedoklis_lv 14.07.2015. 17.25

    Aizmirsi vēl par tiem amerikāņiem, kas paši sevi uzspridzināji 11.09( vai, varbūt, to arī “zionisti” izdarīja?

    Tu mani uzjaurini arvien vairāk, palestīniešu draugs, un tava nozombētā kreiso plānprātiņu komanda.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Viedoklis_lv 14.07.2015. 18.12

    Vai vismaz paslaktēs palestīniešu bērnus, kas tik labi tiem sanāk.

    —————–

    precīzi!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu