Pēc notikumiem Mukačevē atstādina Aizkarpatu muitas vadību (papild.) • IR.lv

Pēc notikumiem Mukačevē atstādina Aizkarpatu muitas vadību (papild.)

25
Deg milicijas mašīna, ko sašāvuši "Labējā sektora" kaujinieki. Foto: EPA/LETA

Ukrainas rietumu pilsētā Mukačevē bruņotu sadursmi izraisa vēlme pārdalīt kontrabandas plūsmas

Pēc apšaudes ar “Labējā sektora” kaujiniekiem un traģiskajiem notikumiem Ukrainas Rietumu pilsētā Mukačevē Ukrainas no amata uz pārbaudes laiku atstādināta visa Aizkarpatu reģiona muitas vadība. Viņi tiek pārbaudīti lietā par korupciju muitā, vēsta “Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz Valsts kases preses centru.

“Lai nodrošinātu muitas darba nepārtrauktību, tiks izveidota darba grupa no citu valsts reģionu muitas darbiniekiem,” teikts paziņojumā.

Ar prasību no amata atstādināt visus Aizkarpatu reģiona muitas darbiniekus klajā nāca Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Kā iemesls “Labējā sektora” kaujinieku sadursmēm ar Ukrainas parlamenta deputāta Mihaila Lanjo pārstāvjiem visas puses minējušas vēlmi pārdalīt kontrabandas plūsmas Aizkarpatu reģionā.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko pēc apšaudes Ukrainas rietumu pilsētā Mukačevē pirmdien sasaucis ārkārtas Nacionālās drošības padomes sēdi, ziņo mediji. Ukrainas Iekšlietu ministrija un drošības dienests apņēmies atbruņot radikālo grupējumu „Labējais sektors”.

Kā „Facebook” paziņojis prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko, „Labējā sektora” kaujinieki, kuri Mukačevē pastrādājuši smagus noziegumus, ir jāatbruņo.

Pēc vietējo mediju ziņām, konflikts Aizkarpatu reģiona pilsētā Mukačevē izcēlies starp organizāciju “Labējais sektors” un cilvēkiem, kas saistīti ar Ukrainas Augstākās Radas deputātu Mihailu Lanjo. Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Šokins izveidojis īpašu operatīvo grupu, lai izmeklētu notikušo. Ierosināta kriminālizmeklēšana par noziedzīgas organizācijas izveidošanu un teroraktu.

Tikmēr „Labējais sektors” sociālajos tīkos paziņojis, ka deputāts Lanjo jau pametis Ukrainu, aizbēgot uz ārzemēm. „Deputāts Lanjo – krimināla autoritāte, kontrabandists, kurš ir vainojams mūsu brāļu nošaušanā Mukačevē, ir aizbraucis uz ārzemēm. Saprotams, ka viņu bez problēmām izlaida no valsts Aizkarpatos, kur viņš pārvaldīja grandiozas kontrabandas plūsmas, tai skaitā arī narkotikas,” teikts organizācijas paziņojumā.

„Labējais sektors” arī paziņojis par beztermiņa protesta akcijām pie prezidenta administrācijas ēkas un visā valstī.

Speciālās EDSO monitoringa grupas patruļa svētdien, 12.jūlijā, norada uz paaugstinātām drošības procedūrām Mukačevē un tās apkārtnē. EDSO novērotāji savā atskaitē atzīmējuši, ka notikumu vietā ieradušies 10 Ukrainas drošības dienesta bruņoti mikroautobusi, kā arī Ukrainas spēku militārās tehnikas kolona, kurā bijuši 11 bruņutransportieri, divas kravas mašīnas ar karavīriem un benzīnvedējs, ziņo Dw.de.

EDSO darbinieki arī ziņo, ka Mukačevē hospitalizēti vairāk nekā desmit cilvēki. Viens no viņiem ar ievainojumu galvā atrodas kritiskā stāvoklī.

Tai pašā laikā viens no „Labējā sektora” bataljoniem ir atstājis militāro operāciju zonu Austrumukrainā, lai atbalstītu savus protestējošos biedrus Kijevā. Kā teicis „Labējā sektora” preses sekretārs Artjoms Skoropadskis, piedalīties „Labējā sektora” protestos gatavi 19 organizācijas bataljoni.

Plaša apšaude Mukačevē, kurā piedalījās „Labējā sektora” kaujinieki un vietējās varas pārstāvji, notika 11.jūlijā. Pēc Ukrainas Iekšlietu ministrijas ziņām, viens cilvēks tika nogalināts, bet vairāk nekā desmit ievainoti. Ar granātmetējiem un ložmetējiem tika iznīcinātas trīs milicijas mašīnas.

Šī nakts Ukrainas rietumu pilsētā Mukačevē pagājusi mierīgi, tikai no rīta ap plkst.4 bijuši dzirdami atsevišķi šāvieni, pastāstījuši žurnāliste Gaļina Serņivka UNIAN. Viņa novērojusi, ka patlaban teritorijā, kurā, domājams, slēpjas 11.jūlija incidentā iesaistītie organizācijas “Labējais sektors” kaujinieki, atrodas armijas tehnika un karavīri. “Bija redzamas arī vēl dažas bruņumašīnas, kas devās vasarnīcu rajona virzienā,” stāstīja Serņivka.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

dzeris49 13.07.2015. 14.11

īstenībā, daudzi Ukrainā vairāk uzticas lab. sektoram, nekā korumpētai milicijai un varas struktūrām, un l.s. nopelnus Ukrainas revolūcijā arī noliegt nevar, nerunājot par karu Austrumu frontē pret Krieviju.

Ir arī vioedoklis, ka tā bija sarīkota provokācija, jo l.s. traucēja vietējiem un Kijevas politiķiem, bijušajiem Reģ. partijas biedriem, kas saauguši ar kriminālu, vest kontrabandu.

īstenībā, līdz galam tur nekas nav skaidrs.

+9
0
Atbildēt

3

    aivarsk > dzeris49 14.07.2015. 10.33

    Džeri , interesanti, ka tu visu pareizi apraksti un beigās uzskricelē, ka neko nesaproti! Kāpēc tā? Esi par sevi nepārliecināts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 13.07.2015. 14.38

    ” daudzi Ukrainā vairāk uzticas lab. sektoram”

    ===

    Var jau būt, kaut gan, ja LV “kārtību” sāktu ieviest bruņoti NA aktīvisti, es par to īpaši priecīgs nebūtu, cita lieta, ka iedomāties deputātus ar privāto armiju arī ir pagrūti…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 14.07.2015. 10.38

    Kristap, NA līdz Labējam Sektoram, kā no bērnudārza līdz universitātei! Taču cita ceļa nebūs, diemžēl, vai par laimi. Ienaidnieki mums kopēji. LS rīkojas līdzīgi mūsu Zemessardzei 90to sākumā, kad tā bija vienīgais pretspars kriminālajām reketieru, bandītu struktūrām. Teikt, ka tur visi ir bandīti ir dziļi ciniski un idiota cienīgi.

    Kad valsts netiek galā, pilsoņi ķeras pie ieročiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Raicha 13.07.2015. 15.02

Druscīt analīzes:

http://ukraineatwar.blogspot.com/2015/07/analysing-mukacheve-footage.html

Nu pavisam neizskatās, ka LS “uzbrūk” vai “izrēķinās” ar kādu. Vēl trakāk, LS karavīri vispār pat neieiet sporta klubā, kur it kā notika šaušana. Ārpusē LS šauj gaisā, kad milicija(?) vai vietējie bandīti(?) mēģina bloķēt viņu automašīnas.

HVZ, nekā tur nevar saprast.

+3
0
Atbildēt

2

Viedoklis_lv 13.07.2015. 11.01

youtube.com/watch?v=6x5CBQ7CynM

Двое из заблокированных под Мукачево бойцов “Правого сектора” добровольно сдались и сложили оружие.

Об этом в своем Facebook сообщил нардеп и советник главы МВД Антон Геращенко.

“Они сотрудничают с силами антитеррористического центра и помогают провести переговоры с остальными двенадцатью ребятами, остающимися заблокированными силами АТЦ с целью призвать их добровольно сложить оружие и дать возможность провести открытое и справедливое расследование вчерашней трагедии в Мукачево”, — написал он.

В то же время, заместитель главы СБУ Виталий Маликов сообщил, что “благодаря согласованным действиям Альфы” еще двое членов “Правого сектора” отправлены в больницу, передает pmg.ua.

Напомним, 11 июля в Мукачево произошла перестрелка с участием бойцов “Правого сектора” — были ранены 9 человек, среди них 3 случайных прохожих.

http://glavred.info/politika/pod-mukachevo-dva-boyca-pravogo-sektora-slozhili-oruzhie-nardep-326933.html

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu