Cēsīs divas dienas risinās sarunu festivāls "Lampa" • IR.lv

Cēsīs divas dienas risinās sarunu festivāls “Lampa”

31
Publicitātes attēls

Varēs runāties ar interesantiem cilvēkiem, arī politiķiem, bijušajiem premjerministriem, uzņēmējiem, māksliniekiem un domātājiem

Cēsu pils parkā piektdien, 3.jūlijā un rīt, 4.jūlijā, norisināsies sarunu festivāls “Lampa”, kur varēs runāties ar dažādiem interesantiem cilvēkiem, kā arī politiķiem, bijušajiem premjerministriem, uzņēmējiem, māksliniekiem un domātājiem, raksta aģentūra LETA. “Ir tādi cilvēki, kuri vasarā brauc uz festivāliem gūt emocionālu un estētisku baudījumu, bet ir tādi, kuri ir vairāk tendēti uz loģiski diskursīvu aktivitāti, cilvēki, kuriem patīk runāties. Šis festivāls domāts, lai savestu kopā interesentus un nodrošinātu iespējas izpausties sarunu formā,” par festivālu stāstījis fonda “Dots” valdes priekšsēdētājs politologs Ivars Ījabs. 

Festivāls domāts, lai cilvēki varētu satikties un parunāt, bet tā ir arī platforma cilvēkiem, kuriem ir, ko teikt. Politologs Ījabs vadīs diskusiju “Ko es būtu darījis citādāk?”, kurā piedalīsies bijušie premjerministri – Māris Gailis, Ivars Godmanis, Indulis Emsis, Andris Bērziņš un citi. Savukārt vieglumu un humoru festivāla diskusijās par politiku ienesīs “Comedy Latvia” komiķa Edgara Bāliņa un bloga “Texxxti” autores, publicistes Anetes Konstes jokošana par politiķiem jeb “Cepiens”. Šajā pasākumā piedalīsies politiķi Ingmārs Līdaka (ZZS), Lolita Čigāne (V), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) un Sergejs Dolgopolovs (“Saskaņa”). Komiķi par viņiem stāstīs iepriekš sagatavotus jokus, bet politiķi pēc tam varēs arī sevi aizstāvēt. Pēc Bāliņa teiktā, svarīgi ir mācēt pasmieties par savām pagātnes kļūdām. 

Festivāla notiks arī teātra izrādes. Tajās par demokrātiju tiks runāts no vienas puses izklaidējošā, no otras puses teorētiski nopietnā formā. Spēlē “Pielaiko varu” varēs pielaikot citu sabiedrības indivīdu identitātes un saprast, ar kādām grūtībām saskaras zemnieki, skolotāji, deputāti un citi sabiedrības locekļi. Spēles veidotāji, kuru vidū ir režisors Dmitrijs Petrenko un dramaturgs Jānis Balodis, vēlas parādīt, ka demokrātija ir izvēle uz katra soļa. Spēle notiks divas dienas, un to vadīs aktieris Mārtiņš Upenieks. 

Kopā ar “Iespējamo misiju” un dramaturģi Justīni Kļavu notiks performance-diskusija par izglītības tradīciju demokrātiskā valstī. Performancē tiks izspēlētas konflitksituācijas starp vecākiem, skolotājiem un skolēniem, un pēc tam notiks diskusija, kā šajās situācijās vajadzēja rīkoties. Cilvēki varēs likt aktieriem izspēlēt, ko vajadzēja darīt. 

Festivālā piedalīsies arī bijušās “Lenta.ru” galvenās redaktores Gaļinas Timčenko projekta “Meduza” žurnālisti, kuri, izvairoties no kaimiņvalstī valdošās cenzūras, savu mājvietu pēdējā pusgada laikā atraduši Latvijā. Diskutēt būs iespējams par dažādām tēmām, ne tikai par politiku, bet arī par medicīnu, biznesu, reklāmu, zīmoliem, ārpolitiku, izglītību, par Krievijas agresiju un citām tēmām. 

Pasākums notiks uz trim tematiskajām skatuvēm un vairākās festivāla teltīs. Fonda “Dots” izpilddirektore Ieva Morica norādījusi, ka fonds festivāla rīkošanā iespaidojies no dāņu kolēģiem, kuri arī rīko šādu sarunu festivālu. Šāds festivāls ilgus gadus notiek arī Zviedrijā. Festivālā būs aptuveni 60 pasākumi, kuru organizēšanā iesaistījušās 42 organizācijas. Festivāls ir vērsts uz visplašāko publiku, visi tajā notiekošie pasākumi norisināsies cilvēkiem saprotamā valodā, radot iespēju arī iesaistīties. “Cilvēki varēs gan klausīties un uzņemt dažādu informāciju, gan arī paši iesaistīties. Teltīs varēs aktīvi piedalīties dažādās aktivitātēs, arī notikumos pie skatuvēm varēs gan uzdot jautājumus, gan izteikt komentārus. Būs arī telts “Virtuve sarunām”, kurā ikviens varēs atpūsties, kā arī ierosināt pats savu diskusiju par jebkādu tēmu, kas ir Latvijai svarīgi,” sacīja Morica. 

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu