Parāda dēļ pārtrauc Ogres TV raidīšanu (papild.) • IR.lv

Parāda dēļ pārtrauc Ogres TV raidīšanu (papild.)

25
Foto: Evija Trifanova, LETA

LVRTC: šis ir pirmais gadījums, kad pārtrauc pakalpojuma sniegšanu bezmaksas apraidē esošai raidsabiedrībai

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) no šodienas pārtrauc nodrošināt bezmaksas televīzijas apraidē esošā SIA “Ogres televīzija” kanāla OTV programmas izplatīšanu, aģentūru LETA informēja LVRTC pārstāvji. OTV ir viens no televīzijas kanāliem, kam piešķirtas tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē, gadā saņemot līdz aptuveni 350 000 eiro.

Arī NEPLP 2.jūlija sēdē pieņēma lēmumu izslēgt SIA “Ogres Televīzija” no galalietotājiem bez maksas izplatāmo televīzijas programmu zemes apraidei ciparformātā saraksta. NEPLP to pamato ar no LVTRC saņemto informāciju par parādiem, kas uzkrājušies pēdējā gada laikā OTV.

NEPLP arī paziņo, ka no 2.jūlija virszemes apraidē bez maksas Latvijā būs skatāmi vairs tikai četri televīzijas kanāli.

Galvenais, lai bezmaksas televīzijas apraidē esošā SIA “Ogres televīzija” kanāla OTV programmas izplatīšanas pārtraukšanas dēļ nepieaugtu izmaksas pārējiem bezmaksas apraides platformas dalībniekiem, aģentūrai LETA teica Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītājs Ainārs Dimants.

“Esam šo Ogres televīzijas jautājumu skatījuši jau iepriekš. Jūnija otrajā nedēļā nācām klajā ar kompromisa priekšlikumu. Pie sarunu galda sēdās OTV, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) un NEPLP. NEPLP piedāvāja tādu risinājuma variantu, lai nepalielinātos OTV parādu apjoms, pārskaitīt pa tiešo LVRTC OTV maksājumu. Diemžēl OTV nespēja uzrādīt to, ka viņi spēs tikt galā ar tām saistībām, kas viņiem jau ir uzkrājušās. Tādā veidā nevaram rīkoties ar nodokļu maksātāju līdzekļiem. No savas puses esam darījuši pilnīgi visu,” situāciju skaidroja Dimants.

NEPLP vadītājs uzskata, ka “galvenais mērķis ir, lai nepieaugtu izmaksas pārējiem bezmaksas apraides platformas dalībniekiem”.

Viņš atklāja, ka “tiek strādāts pie dažādiem variantiem gan īsākā, gan vidējā termiņā. Runa ir par termiņu līdz šī vai nākamā gada beigām rast risinājumu šajā jautājumā”.

Dimants norādīja, ka “jāskatās arī uz šīs platformas attīstību kopumā. Svarīgi ir arī tas, ka konkursi varētu būt ne tikai komerciālajām televīzijām, bet arī, piemēram, Latvijas Televīzijai kā sabiedriskajam medijam, tās attīstības interešu un vajadzību īstenošanā. Par šo jautājumu NEPLP plāno lemt gan operatīvi, gan stratēģiski”.

Kā stāsta LVRTC pārstāvji, šādu lēmumu uzņēmuma valde pieņēmusi, jo pēdējā gada laikā raidsabiedrībai “Ogres televīzija” izveidojies ievērojams parāds par saņemtajiem apraides pakalpojumiem, un ar “Ogres televīziju” nav izdevies vienoties par tādu parāda atmaksas grafiku, kas apmierinātu abas puses.

“Lēmums pārtraukt “Ogres televīzijas” programmu izplatīšanu nebija viegls, esam daudzkārt tikušies ar visām ieinteresētajām pusēm, tajā skaitā Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), tomēr esošajā situācijā šis bija vienīgais risinājums, kā pārtraukt parāda vēl lielāku pieaugumu,” situāciju skaidro LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta. “Šis ir pirmais gadījums, kad pārtraucam pakalpojuma sniegšanu bezmaksas apraidē esošai raidsabiedrībai.”

Kopš 2014.gada 1.jūnija LVRTC tehniski nodrošina piecu bezmaksas zemes televīzijas apraidē esošo televīzijas programmu izplatīšanu. Līdz ar “Ogres televīzijas” nodrošinātās programmas OTV izplatīšanas pārtraukšanu, bezmaksas apraidē paliek vairs tikai četras programmas, kas sadārdzinās apraides pakalpojuma cenu pārējām raidsabiedrībām.

“Esam lūguši NEPLP sniegt informāciju par nākotnes iecerēm par to, kurš no telekanāliem varētu nodrošināt piekto bezmaksas apraides programmu, lai pārējām bezmaksas apraidē esošajām telekompānijām nepalielinātos izmaksas. Informēsim pārējās raidstacijas par iespējamajām izmaiņām,” norāda Bokta.

VAS LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī, tehniski nodrošinot apraides pakalpojumus visām Latvijā esošajā televīzijas kompānijām un radiostacijām. Uzņēmuma neto apgrozījums 2014.gadā sasniedza 14 miljonus eiro, no tiem 32% veidoja TV apraides pakalpojumu sniegšana.

OTV pieņemto lēmumu neuztver kā lielu pārsteigumu, taču uzskata, ka viņiem netika nākts pretī ar risinājumiem par parāda apmaksu. Kā apgalvoja OTV vadītāja Dace Gusarova kopējā parāda summa bijusi 158 000 eiro.

“Parāds pārsniedza 40 dienas, kas ir paredzētas līgumā un, ko mēs drīkstam kavēt. Pieņemto lēmumu vērtējam diezgan slikti, jo mums nenāca pretī mūsu īslaicīgajās finansiālajās grūtībās. Protams, ka lēmums nebija ārkārtīgi negaidīts, bet tas bija diezgan negodīgs, jo mēs LVRTC uztveram kā biznesa partneri, kādi viņi mums arī bija,” sacīja Gusarova.

OTV piedāvājusi dažādus variantus un aicinājusi arī LVRTC izteikt savus parāda apmaksas grafika piedāvājumus, kā ar LVRTC varētu norēķināties, taču šie aicinājumi esot ignorēti un uzstāts tikai uz vienu variantu, sacīja Gusarova.

“Lēmums tika pieņemts diezgan strikti. LVRTC parādu apmaksas piedāvājumu mēs nespējām izpildīt. Piedāvājums pēdējā tikšanās reizē 29.jūnijā bija samaksāt 100 000 eiro līdz 2.jūlijam. Mazāk nekā nedēļas laikā mums būtu jāsamaksā šī summa un atlikušo parāda summu būtu iespējams dzēst pa mēnešiem. OTV rīcībā šādas summas nebija, līdz ar to mēs piedāvājām dažādus grafikus, kā mēs līdz gada beigām varam ar LVRTC norēķināties pa mēnešiem, attiecīgi nekavējot tekošos maksājumus. Tam viņi nepiekrita,” sacīja Gusarova.

Pēc viņas domām, OTV gaidījusi lielāku pretimnākšanu parāda apmaksas grafika sakarā. “Daudzi politiķi uzsver to, ka ir jāstiprina nacionālo mediju telpa, taču tad, kad mēs to darām, neviens pēc tam nenāk pretī nedz ar finansiālo, nedz ar kāda cita veida atbalstu, lai šāds kanāls varētu turpināt rādīt,” sacīja Gusarova. Viņa patlaban neprognozē, kāda būs kanāla tālākā rīcība. “Mēs bijām cerējuši, ka kaut ko spēsim izdarīt lietas labā, tāpēc šobrīd vēl grūti spriest par OTV tālāko rīcību. Tuvākajās dienās sniegsim paziņojumu par tālāko rīcību, par to vai vispār kaut kas tiks turpināts. Ja tiks, tad kādā veidā,” sacīja Gusarova.

Pēc viņas teiktā, patlaban daži no žurnālistiem vēl strādā, “vairāk uz to, lai pabeigtu tās lietas, kas ir iesāktas, lai nepaliktu kaut kas nepadarīts attiecībā ar cilvēkiem, kam ir noslēgti līgumi vai dažādas citas lietas, lai nepaliktu nekas nepadarīts”.

Visi darbinieki par esošo situāciju ir brīdināti, arī to, ka, iespējams, tiks pārtrauktas darba attiecības. “Pagaidām nekādu konkrētu ziņu darbiniekiem neesam devuši, jo tas nav mans vienpersonisks lēmums, tālākā rīcība ir jāpārrunā,” sacīja Gusarova.

“No 2.jūlija OTV, kas ir viens no bezmaksas apraides obligāti retranslējamiem kanāliem “Lattelecom” televīzijā, nav pieejama visās “Lattelecom” televīzijas platformās,” aģentūrai LETA sacīja “Lattelecom” sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zanda Šadre. “Ņemot vērā situāciju, esam lūguši NEPLP, kas lemj par obligāti retranslējamo kanālu jautājumu, informēt mūs par tālāko rīcību. Pašreiz gaidām informāciju no NEPLP.”

OTV ir viens no kanāliem, ka no 2014.gada uz trīs gadiem piešķirtas tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē, gadā katram no kanāliem saņemot aptuveni 350 000 eiro. Finansējums paredzēts sabiedriskā pasūtījuma raidījumu veidošanai. OTV konkursā ieguva tiesības veidot bērnu un jauniešu programmu.

Vēl pirms mēneša Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) papildināja SIA “Ogres televīzija” kanāla OTV sabiedriskā pasūtījuma plānu ar raidījumiem par VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku norisi. Kanālā OTV bija plānots pārraidīt svētku dienasgrāmatas, kurās atspoguļotu gatavošanās procesu, svētku aizkulises, koncertu apskatus un intervijas ar dalībniekiem. Tāpat bija plānots pārraidīt arī raidījumus par XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi ar svētku dienasgrāmatām un raidījuma “Nāc TV” speciālizlaidumus.

(papildināta no 4.rindkopas)

Komentāri (25)

fretka 02.07.2015. 12.44

Starp citu interesanti būtu uzzināt, kurš preses izdevums publicēja OTV programmu. Es tādu nezinu, bet visus jau nevaru nopirkt :)

Paldies par atbildi.

+3
0
Atbildēt

12

    zanE > fretka 03.07.2015. 13.42

    …ticu, ticu!…tāpēc arī laikrakstiem ir tikai titullapa un pārējais – visu iespējamo TV kanālu programmas…

    …un saki vēl, ka reģionālās televīzijas neprot naudu pelnīt – droši vien OTV nespēja izvēlēties no laikrakstu un žurnālu naudas žūkšņu piedāvājumiem, publicēt viņu TV programmu…šitādu naudu aizlaida gar degunu un tāpēc iebrauca tik milzīgos parādos?…. :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > fretka 02.07.2015. 22.22

    Tas nav preses izdevums.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 03.07.2015. 13.10

    zanE: laikrakstu īpašnieki nodarbojas ar labdarību un TV programmu publicē bez maksas?

    ——–

    Nē, viņi pat maksā par tiesībām publicēt TV programmas.

    Ja neticat, painteresējieties.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > fretka 03.07.2015. 12.49

    zanE uztraucas par darba vietām,citi varbūt uztraucas par to,ka likvidē vietu,kur izteikties cilvēkiem ar savādākiem uzskatiem un liberastu propaganda varēs darboties bez nepieciešamā pretspara.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > fretka 03.07.2015. 11.35

    P.S. …interesanti, kāpēc NA atbalstītāji tik ļoti satraucas par vienas reģionālās TV nedienām?…vai tik nebūs taisnība baumām, ka OTV ir NA kabatas televīzija, kas nodrošina darba vietas partijas biedriem?…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > fretka 03.07.2015. 00.05

    Ja nav sarežģīti,kāpēc citu TV programmas tiek drukātas?Pārējo kanālu skatītāji ir tizli un internetu nepazīst?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > fretka 03.07.2015. 00.13

    OTV programmas presē nekad nav bijis. Tajā pašā laikā vairāki latviešu (?) laikraksti publicēja kaut kāda krievisku 5. kanāla programmu, kur bija pāris pārraides latviešu valodā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > fretka 02.07.2015. 22.45

    ….nu-ū, ja ir piekļuve i-netam, lai rakstītu komentārus, atvērt TV programmu nebūtu pārāk sarežģīti…. :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 03.07.2015. 13.53

    Tātad ne tikai nezināt, bet arī negribat zināt.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > fretka 03.07.2015. 11.32

    …kā Tev šķiet – laikrakstu īpašnieki nodarbojas ar labdarību un TV programmu publicē bez maksas?…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > fretka 03.07.2015. 11.41

    …kā Tev šķiet – laikrakstu īpašnieki nodarbojas ar labdarību un TV programmu publicē bez maksas?..

    ———————-

    vispār es domāju, ka jā, jo pirms kādiem 10 gadiem šī tēma jau tika risināta, kad RV gribēja sev pievākt monopoltiesības publicēt TV programmas.

    Cilvēki grib, lai viņu abonētajā avīzē vai žurnālā būtu maksimāli plaša programma.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ivars Ðmelds 04.07.2015. 14.22

Vai nebūtu iespēja pagaidām skatīties OTV internetā? To taču var noorganizēt bez sevišķām pūlēm?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu