SIA „Aqua Riga” ir jālikvidē • IR.lv

SIA „Aqua Riga” ir jālikvidē

41
Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" ražotais dzeramais ūdens pudelēs, kas nesis tikai milzu zuadējumus Rīgai. Foto: Edijs Pālens, LETA
Sarmīte Ēlerte

Pašvaldībai nav jādarbojas un jāiegulda līdzekļi nozarē, kurā ir pilnīgi brīva konkurence

Aizvadīto gadu pašvaldības uzņēmums „Aqua Riga” beidzis ar 50 000 eiro zaudējumiem, bet kopš uzņēmuma dibināšanas zaudējumu segšanai pašvaldība iztērējusi 150 000 eiro rīdzinieku – nodokļu maksātāju naudas.

„Aqua Riga” ir pašvaldības kapitālsabiedrības „Rīgas ūdens” meitas uzņēmums, kas, kā to sludināja domes vadība, tika izveidots, lai efektīvāk izmantotu dzeramā ūdens krājumus Rīgā, jeb, precīzāk sakot, pelnītu naudu, tirgojot fasētā ūdens pudeles. Rožainu nākotni zīmēja Rīgas vicemērs, izvirzot mērķi – lai Rīgas ūdens („Aqua Riga”) kļūst par tikpat cienītu zīmolu kā Getliņu tomāti! Rozā biznesa plānā desmit gados tika prognozēta 4,6 miljonu peļņa. Fasēto ūdeni kapitālsabiedrība plānoja realizēt Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Krievijas ziemeļrietumu reģionā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā un Latvijā.

Tūlīt pēc šī megaplāna publiskošanas trauksmi cēla nozares uzņēmumi, Ekonomikas ministrija un Konkurences padome. Eksperti uzskatīja, ka pašvaldības iesaiste šādā brīvā un pārsātinātā tirgū nav pieļaujama, jo tā apdraud vienlīdzīgu konkurenci un var kaitēt patērētāju interesēm. Privāts uzņēmums īsteno biznesa plānus, riskējot ar saviem finanšu līdzekļiem, pašvaldības kapitālsabiedrības meitas uzņēmums „Aqua Riga” savā biznesā izmanto līdzekļus, kas nav pašu nopelnīti, bet nodokļu veidā iekasēti no rīdziniekiem. Pret nodomu dibināt nelietderīgu pašvaldības uzņēmumu vērsās arī RD „Vienotības” deputāti.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Rīgas pašvaldība uzņēmumā „Aqua Riga” pirms trim gadiem ieguldījusi 300 000 eiro – 150 000 pamatkapitālā, savukārt vēl 150 000 ieguldītie tūkstoši ir norakstāmi zaudējumos.

Katrs nozares uzņēmējs var tikai sapņot, ka neveiksmīga biznesa gadījumā naudu varētu pasmelties no pašvaldības katla.

Aizvadītā gada zaudējumus 50 000 eiro apmērā pašvaldības amatpersonas skaidro ar nepietiekamajiem dzeramā ūdens pudeļu pārdošanas apjomiem. Peļņas nav, jo produktu nepērk? Pašvaldībā skaidro, ka neesot bijušas pietiekamas mārketinga aktivitātes. Tam var piekrist, jo „Aqua Riga” ūdens popularitātes ziņā krietni atpaliek no citiem šīs nozares spēlētājiem. Mārketinga mērķu sasniegšanu, iespējams, nesekmēja arī PVD atklātās nepilnības. Par to atbildīga uzņēmuma vadība, kura mainījusies jau trīs reizes.

Pašvaldībai nav jādarbojas un jāiegulda līdzekļi nozarē, kurā ir pilnīgi brīva konkurence un piesātināts tirgus. „Aqua Riga” ir jālikvidē. Nodokļu maksātāju nauda nav jātērē konkurenci kropļojošos un neveiksmīgos biznesa projektos.

Autore ir Rīgas domes „Vienotības” deputātu frakcijas priekšsēdētāja

 

Komentāri (41)

Absints 02.07.2015. 14.21

Ušmeriks ir nesatricināms. RŪ varēt ražot nanoūdeni trolejbusu mazgāšanai, tad loks būtu noslēdzies.

+11
0
Atbildēt

0

traductrice 02.07.2015. 13.38

Šāds rezultāts tika prognozēts jau no idejas pasludināšanas brīža. Par to brīdināja ekonomisti, nozares uzņēmēji, Konkurences padome, ministrijas utt. Ja daži bīdītāji ir tik stūrgalvīgi, ka pretojas biznesa ābecei, tad no atbildīgajām amatpersonām ir jāpiedzen arī radušies zaudējumi. Reālā naudiņā, nevis mistiskā politiskās (bez)atbildības formā.

+7
-2
Atbildēt

0

nomale 02.07.2015. 21.02

Vispār šobrīd aktuālāka tēma varētu būt Āboltiņas diktāts Vienotībā un atklāta demokrātijas graušana, kā arī pārējo Vienotības biedru klusējoša noraudzīšanās šajā procesā!

+3
0
Atbildēt

13

    andrejs > 03.07.2015. 11.52

    to DD1

    starp citu, vēl pirms dažiem (kādiem 7) mēnešiem ( tas bija ap vēlēšanu laiku) zane par Solvitiņu Āboltiņu rakstīja apmēram tā “par spīti visiem skauģiem arī turpmāk ar lepnumu nesiet augsti pacelto rudo galviņu”! :)))

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > 03.07.2015. 11.20

    Vai tiešām pat Jūs atzīstat ka Āboltiņas (kaut neminot vārdā) kurss ir saskaņojies ar Lemberga kursu?

    ————————

    zane jau sen te pārstāv t.s. liberāļu pozīciju. Vai tad neatceries ar kādu nepatiku zanes, ozoliņi un pārējie tamlīdzīgie izteicās par Satversmes preambulas pieņemšanu? Skaidrs ir arī tas, ka ja V turpmāk ieņems skaidru kosmopolītisku (prettautisku) liberastisku, banku intereses aizstāvošu pozīciju, tad nākamajās vēlēšanās viņiem nekas nespīd. Nākas lavierēt.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Raicha > 02.07.2015. 23.47

    Laba anekdote, zanE:) Jūs pati ticat, ka tā varētu notikt???

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > 03.07.2015. 14.27

    Vai tie nebija tavi vārdi, vai vienkārši kāda garumzīme nevietā ielikta?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Baiba > 03.07.2015. 08.00

    to LaLaLā

    Šaubox vai tik sakararīgd cilvēks ka Jūs vēlētos, lai Vienotībā vatu sagrābtu Rinkevičs un Viņķele

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > 03.07.2015. 13.24

    ….andrej…esi saulītē pārkarsis?…cepurīti uzliec, ja nav – uzsien kabatlakatiņu…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 03.07.2015. 09.06

    Junkurs atgriezīsies no Malaizijas,tas uzliks Vienotību uz īstajām sliedēm.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > 02.07.2015. 21.34

    …jāpaciešas līdz rudenim…līdz kongresam…tad var leģitīmi un bez savstarpējiem “dunča dūrieniem” (pēc kā tik ļoti alkst “sabiedrība”) – mainīt personālijas un atgriezties pie tā partijas kursa, par kuru balsojis vēlētājs – nevis iztapt sārtzaļajiem zemniekiem vai censties pārspēt “tikumiskos tradicionāļus”….

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Raicha > 03.07.2015. 01.15

    Pēc mīnusiem pie mana iepriekšējā ieraksta izskatās, ka Vienotības vēlētājs ir tāds pats cietpaurains savu autoritāšu dievinātājs, kā NA, ZZS un SC elektorāts.

    zanE (u.c. mīnusotāji), mēs varam saderēt, rudenī Vienotībā nekāda apvērsuma NEBŪS.

    P.s. Es labprāt zaudētu, paties’

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    DD1 > 03.07.2015. 09.31

    > zanE

    “…jāpaciešas līdz rudenim…līdz kongresam…tad var leģitīmi … mainīt personālijas un atgriezties pie tā partijas kursa, par kuru balsojis vēlētājs – nevis iztapt sārtzaļajiem zemniekiem”

    Vai tiešām pat Jūs atzīstat ka Āboltiņas (kaut neminot vārdā) kurss ir saskaņojies ar Lemberga kursu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > 02.07.2015. 23.24

    Tur nav ko ķert. Vienīgā cerība, ka tur vēl palikuši kādi principi cilvēki, kas aizies un dibinās jaunu partiju, kura stingri iestāsies par tiesisku valsti. Tādu partiju, kas uz nākamajām vēlēšanām spēs savākt visu izkaisīto (JL, RP) vēlētāju balsis. Tas patreizējais rosols nav dzīvotspējīgs!

    Tikai, jo ilgāk tas viss tiek marinēts, jo mazāka cerība, ka tādi cilvēki Vienotībā vispār ir palikuši!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > 03.07.2015. 11.08

    …DD1…neatkarīgi no tā, kura būs/ir valdošā partija – koalīcijā nāksies iet uz kompromisiem un “saskaņoties”…tas ir neizbēgami, jo spēku samērs ir tāds, kāds tas ir – Vienotībai 23 vietas, ZZS – 21, NA – 17…ņemot vērā, ka koalīcijas vienošanās faktiski nepastāv, tas ir tikai sauklis un katrs dara/vienojas ar opozīciju kā tam labpatīk, neņemot vērā valstiskās intereses, jo partejiskās prevalē pār saprātu – haoss Saeimā turpināsies…taču, ir kaut kāda robeža, kuru nevar un nedrīkst pārkāpt…

    ….kāpēc es lieku cerības uz kongresu?…šaubos, vai vairāk kā 500 delegātu nesaprastu, ka partija ir nonākusi strupceļā, zaudējot savu identitāti…

    …problēma ir tajā, ka Solvita ievēlēta uz 2 gadiem, līdz 2016.gadam…vai partijas biedri pārmaiņām būs nobrieduši ātrāk – šis jautājums paliek atklāts…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 03.07.2015. 14.37

    Junkurs atgriezīsies no Malaizijas,tas uzliks Vienotību uz īstajām sliedēm

    ———————————-

    Un pie reizes viņš no honkongās nopelnītajiem tūkstošiem varētu bez problēmām atmaksāt Vienotības reklāmas kampaņā pārtērētos nieka 43 000.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu