Grieķija aizdevējiem atbild ar referenduma draudiem • IR.lv

Grieķija aizdevējiem atbild ar referenduma draudiem

31
Grieķijas un ES karogi uz Atēnu Akropoles fona. Foto: AFP/LETA

Cipra opozicionāri aicina valdības vadītāju atkāpties no amata

Ja Grieķija panāks vienošanos par reformām ar starptautiskajiem aizdevējiem, 5.jūlijā valstī notiks referendums, kurā Grieķijas valdības vadītājs Aleksis Ciprs ierosinājis valsts pilsoņiem pašiem noteikt, vai Grieķijai ir jāpieņem vai jānoraida vienošanās ar starptautiskajiem kreditoriem par izkļūšanu no parādu krīzes.

Sestdienas naktī Ciprs paziņoja: „Tautai pašai ir jāpieņem lēmums bez jebkādas šantāžas.” Cipra tuvākais līdzgaitnieks Grieķijas valsts ministrs Nikoss Papas izteicis cerību, ka grieķi noraidīs Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības un ECB prasības, vēsta Dw.de, atsaucoties uz aģentūru AFP.

Televīzijas uzrunā Grieķijas valdības vadītājs Ciprs paziņoja, ka vajadzība sarīkot referendumu radusies tāpēc, ka starptautiskie partneri mēģina Grieķijai izvirzīt neizpildāmus nosacījumus.

Atēnas piektdien noraidīja kreditoru pēdējos priekšlikumus uz pieciem mēnešiem pagarināt pašreizējo finansiālās palīdzības programmu un piešķirt 12 miljardus eiro, ja Grieķija piekristu virknei reformu. Kā uzskata Grieķijas valdība, pieprasītās reformas veicinātu recesiju, turklāt finansējums esot nepietiekams.

Grieķijas starptautiskie kreditori piedāvājuši par pieciem mēnešiem pagarināt pašreizējās valsts glābšanas programmas termiņu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu, liecina ziņu aģentūras AFP aplūkotie aizdevēju priekšlikumi.

Kā zināms, starptautiskie kreditori no Grieķijas valdības pieprasa samazināt pensijas un sociālās izmaksas, kā arī paaugstināt pievienotās vērtības nodokli. Atēnas tam nepiekrīt. 

Ja Grieķija nesaņems 7,2 miljardus eiro lielu aizdevumu no otrās finanšu palīdzības paketes, tai draud bankrots, kas var ievadīt valsts izstāšanos no eirozonas. Grieķija starptautiskajiem aizdevējiem ir parādā 240 miljardu eiro, bet līdz nākamai otrdienai valstij ir SVF jānomaksā 1,6 miljardi eiro.

Sestdien eirozonas valstu finanšu ministri atkal sanāks, lai apspriestu Grieķijas situāciju.

Šodien sanāks arī Grieķijas parlaments uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu Cipra ierosinājumu sarīkot referendumu. Ar Cipra ierosinājuma kritiku jau uzstājies opozīcijas līderis un bijušais premjerministrs Antonis Samars, kurš teicis, ka šāds referendums faktiski var beigties ar valsts izstāšanos no eirozonas, vēsta BBC. Sociālisti aicinājuši Cipru atkāpties no amata.

 

Komentāri (31)

Lauris Grâvelis 27.06.2015. 12.27

Paskatieties, kas notiktu, ja Lembergs būtu premjers! Defolta un devalvācijas atbalstītāji varēs arī redzēt, kas notiek ar valsti šādos gadījumos.

+18
-2
Atbildēt

4

    Viesturs > Lauris Grâvelis 27.06.2015. 13.26

    Nav starpība kādā uzvārdā vai partijas nosaukumā Tu sauc Latvijas politmafijas darboņus un banku lobistus, kas jau gadu desmitiem bendē savu tautu. Nav vērts stāstīt, ka viens noziedznieks ir labāks par otru.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Viesturs > Lauris Grâvelis 27.06.2015. 13.05

    Jā, diez, kas notika ar Īslandi, kura atteicās apmaksāt savu baņķieru rēķinus? Tā vietā ielika tos cietumā un tiesā. Lielbritānija laikam draudēja pat karu pieteikt un panākt izolāciju no visas pasaules?

    Vēlos es redzēt Grieķijas izolāciju, ņemot vērā tas flotes apjomu pasaules kuģniecībā un atrašanās vietu.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Lauris Grâvelis 27.06.2015. 17.35

    ———Bet:”(..)Vai te gadījumā nav korupcija vislielākā apmērā, un , kas ļauj tādam smagos noziegumos apsūdzētam sēdēt pie valdību veidošanas galda un braukāt ar ostas mašinu un noteikt Latvijs politiku?

    Nevar būt, ka atkal Dombrovskis vai viņa sieva vainīga!”

    ==============================================================================

    Var būt:”Dombrovskis: Mēs pārāk aizrāvāmies ar liberālisma virzienu ekonomikā”(Diena.lv,2012. gada 3. maijs)

    Voldiņš atzīstas….

    http://40.media.tumblr.com/tumblr_m497hbS6tL1qgklg6o1_r1_1280.png

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > Lauris Grâvelis 27.06.2015. 13.12

    Kas tad tavuprāt pieņem tādus likumus, ka tiesājas gadu desmitiem ilgi un tādus smagos noziegumos apsūdzētos ceļ godā par pilsētu mēriem un partiju īpašniekiem!

    Vai te gadījumā nav korupcija vislielākā apmērā, un , kas ļauj tādam smagos noziegumos apsūdzētam sēdēt pie valdību veidošanas galda un braukāt ar ostas mašinu un noteikt Latvijs politiku?

    Nevar būt, ka atkal Dombrovskis vai viņa sieva vainīga!

    tauta, mīļum , tauta ir tā, ka sļauj baroties tādiem lembēm, un neviens cits.

    Tauta taču tādu partiju tik augsti novērtējusi? ko tad tu ,Viestur, citu gaidi. tavējais smagos noziegumos apsūdzētais tak ir lielā cieņā un reitingu tabulā viņa iedvesmotā partija ir 2. vietā! negaidi uzlabojumus, ja draudzējies ar galvu, tā sakot! atvaino.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

ierados 27.06.2015. 10.50

Interesantie sociālisti. Pirms aizņemšanās nelēma ar tautu kopā, par atdošanu balsos visa tauta. It kā nebūtu zināms iepriekš: noēsto parādu atdot negrib neviens.

+12
-1
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > ierados 29.06.2015. 17.54

    Diez vai var teikt, ka sūdus savārīja sociālisti, cita lieta, ka šamējie risinājumu nekādi neveicina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 27.06.2015. 14.16

    edge_indran > 27.06.2015. 17.25

    ———tonijs Pilnīgi piekrītu Vilkam:…..

    ==============================================================================

    Vilku valstī vilkiem jāpiekrīt – mēs visi vēlamies turpināt “veiksmes stāstu”! A grieķi….vilkus pasūtīja, pasūta un pasūtīs – uz to pašu vietu, kurs pat ķeizars kājām iet.

    https://www.youtube.com/watch?v=zDLmuCQWj_k

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > 27.06.2015. 14.39

    Pilnīgi piekrītu Vilkam: “Tikai politiskie gļēvuļi var uzdot tautai jautājumu referendumā: vai jūs gribiet mazākas pensijas, algas un lielākus nodokļus?”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu