Miris Krievijas bijušais premjers un ārlietu ministrs Jevgēņijs Primakovs • IR.lv

Miris Krievijas bijušais premjers un ārlietu ministrs Jevgēņijs Primakovs

19
Jevgēņijs Primakovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

 

Piektdien Maskavā pēc ilgstošas slimības 85 gadu vecumā miris bijušais Krievijas premjerministrs un ārlietu ministrs Jevgēņijs Primakovs, ziņo Krievijas mediji.

Līdzjūtību Primakova ģimenei un tuviniekiem izteicis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, pavēstījis prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Pēc viņa teiktā, Putins zināja Primakovu. “Viņš bija valstsvīrs, zinātnieks, aiz sevis atstājis ļoti lielu mantojumu,” sacīja Peskovs.

Primakovs dzimis 1929.gadā Kijevā. Viņš bija diplomāts, pagājušā gadsimta 80.gados vadīja Krievijas Zinātņu akadēmijas Austrumu institūtu, kā arī Starptautisko attiecību un ekonomikas institūtu. Primakovs 1996.-1998.gadā bija Krievijas ārlietu ministrs, tad nepilnu gadu – no 1998.gada septembra līdz 1999.gada maijam – vadīja Krievijas valdību.

Ārlietu ministra amatā viņš īstenoja tā saucamo “daudzpolāro” ārpolitikas kursu, ko Rietumos vērtēja kā stingro kursu, tai skaitā arī Balkānu kara krīzes noregulējumā.

Savukārt viens no spilgtākajiem viņa kā valdības vadītāja īsā darbošanās laika notikumiem bija Primakova nenotikusī vizīte ASV. 1999.gada 24.martā viņš devās uz Vašingtonu. Kad valdības vadītāja lidmašīna jau lidoja pāri Atlantijas okeānam, Primakovs saņēma ziņu, ka NATO sākusi bombardēt Dienvidslāviju. Primakovs deva pavēli pagriezt lidmašīnu atpakaļ un atgriezās Maskavā.

 

Komentāri (19)

Kristīne Kozlova 26.06.2015. 13.37

Nenotikušais lidojums ir nebūtisks fakts. Daudz būtiskāks Primakova ‘nopelns’ – kas rakstā nav pateikts – Primakovs un Jeļcins 1996./1997.gadā augstākā līmeņa aizkulišu sarunās ar Klintonu un Olbraitu faktiski piekāpās amerikāņiem jautājumā par NATO paplašināšanos un beigās samierinājās arī ar Klintona nepiekāpīgo pozīciju jautājumā par bijušajām PSRS teritorijām (lasi BV), kas ļāva NATO Madridē pēc PL, CZ un HU uzņemšanas deklarēt ‘atvērto durvju principu’ attiecībā uz citām NATO kandidatvalstīm, kam vēlāk sekoja BV uzņemšana NATO.

+2
0
Atbildēt

0

v_rostins 26.06.2015. 23.46

Lai arī manis cienīti krievijas žurnālisti izteikušies atzinīgi par Primakovu, man tas ir fašistu mēsls, tāc pac kā Rogozins.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu