Rakstnieks Voinovičs brīdina par Krievijas sabrukuma draudiem • IR.lv

Rakstnieks Voinovičs brīdina par Krievijas sabrukuma draudiem

20
Krievu rakstnieks Vladimirs Voinovičs. Foto: East News

Putins, pēc rakstnieka domām, ir viltīgs kāgēbešņiks, nevis gudrs valsts darbinieks

Krievijas patlaban īstenotā reakcionārā politika beigsies ar pilnīgu izgāšanos un radīsies nepieciešamība pēc jaunas pārbūves, intervijā izdevumam “The Daily Beast” atzinis krievu rakstnieks Vladimirs Voinovičs, kurš jau savā 1986.gadā antiutopijā “Maskava 2042” paredzēja, ka postpadomju Krievijā valdīs Vācijā strādājis VDK virsnieks.

“Būs juku laiki, kas, pilnīgi iespējams, beigsies ar Krievijas sabrukumu,” brīdināja rakstnieks.

“Līdz pēdējam laikam es būvēju ļoti pesimistiskas prognozes un situācija turklāt izskatījās ļoti drūma. Bet pēc visiem šiem nesenajiem notikumiem – “Krima ir mūsu!”, Donbass un tamlīdzīgi – es apzinājos, ka varu no jauna nodarboties ar prognozēm,” sacīja Voinovičs.

“Vispār vienā jautājumā es kļūdījos, pareģoju, ka Putins būs spiests aiziet, bet viņš joprojām ir savā vietā. Kopumā no jauna (un šoreiz nevis pēc 70 gadiem, bet ļoti īsā laikā) prezidents un dome ir aizgājuši līdz tāda idiotisma stāvoklim, ka pastāvīgi sper soļus, kas ir ne tikai bezjēdzīgi, bet arī kaitīgi, kaitīgi pašai Krievijai,” sacīja Čonkina triloģijas autors, ziņo LETA.

“Krimas aneksija zināmā mērā ir kaitējusi Ukrainai, bet mazāk nekā Krievija,” norādīja rakstnieks. Ukraina ir tikusi vaļā no reģiona, kuram ir vajadzīgas milzīgas subsīdijas, bet visa pasaule jūt tai līdzi. Savukārt Krievija ir “nokodusi vairāk, nekā spēj sagremot”. Austrumukraina ir “pārvērtusies par strutojošu vāti, kas atņem spēkus gan Ukrainai, gan Krievijai”.

“Turklāt vienmēr darbojas svārsta efekts, ne tikai Krievijā,” uzsvēra rakstnieks. Gorbačova un Jeļcina laikā svārsts atvirzījās uz vienu pusi. “Tagad Putins ir atgrūdis to ļoti tālu, un kustība pretējā virzienā ir neizbēgama.”

Krievijas atteikšanās no demokrātijas nebija neizbēgama, viņš norādīja. Pie augstām naftas cenām varēja darīt visu, ko vēlas, arī nostiprināt demokrātiju.

“Putinam gadījās veiksmes josla, bet viņš to izmantoja VDK stilā. Izrādījās, ka viņš ir viltīgs kāgēbešņiks, nevis gudrs valsts darbinieks,” norādīja Voinovičs.

Runājot par Putinu, rakstnieks sacīja: “Viņš pats sevi ir iedzinis stūrī, pastrādājis tik daudzus grēkus un noziegumus, ka viņam vairs nav citas izvēles, kā vien turēties pie varas. Nav svarīgi, kādā veidā viņš aizies no sava amata, bet viņa politiku pavisam noteikti nosodīs kā sliktu un nepareizu un visu novels uz viņu, tieši tāpat kā viņš tagad vaino Jeļcinu. Iespējams, to izdarīs kāds, kurš šobrīd Putinam zvēr bezgalīgu mīlestību.”

Voinoviču nepārliecina Putina 86% reitings. “Mēs zinām, ka masu mīlestība ir nepastāvīga. Tā pazudīs, uzsprāgs kā burbulis, turklāt ļoti drīz.”

Rakstnieks arī uzskata, ka Rietumos Krievijas ļauno dabu pārspīlē. “Rietumos vairums mūsdienu analītiķu pat nespēj iztēloties, ka Krievija varētu kļūt cita. Bet es uzskatu, ka var, ja notikumi uzņems citus apgriezienus.”

“Kad Japānā nomainījās režīms, japāņi izmainījās. Krievi arī var izmainīties, ja tam atkal radīsies apstākļi. Šodien mēs stāvam uz ārkārtīgi neskaidras situācijas robežas, kad vai nu viss var beigties ar katastrofu, vai arī pie varas nāks cilvēki.”

Voinovičs vēl 2014.gada septembrī, izsakoties par Krimas aneksiju un Krievijas agresiju Austrumukrainā, brīdināja, ka Krievija var izjukt “pat mazākos gabalos nekā Ukraina”. Notiekošo viņš raksturoja kā “novēlotu pilsoņkaru”. Tas, ka Padomju Savienība izjuka mierīgi, bija dīvaini un pat pretdabīgi, tāda impērija, bet izjūk bez īpašiem satricinājumiem.

Šobrīd Donbasā notiekošais ir padomju komunistiskais revanšs. Tie, kas grib Novorosiju, būtībā grib padomju varu, viņus atbalsta visi, kas skumst pēc PSRS. Bet Ukraina tieši grib aiziet no padomju dzīves uzskata. “Un tas, ka tiek gāzti Ļeņina pieminekļi, ir ļoti pareizi. Runā – vandalisms, bet es uzskatu, ka vandalisms bija visur uzstādīt šos elkus”.

Cerēt uz Putina veselo saprātu vairs nav iespējams, toreiz sacīja rakstnieks, tikai uz bailēm.

 

Komentāri (20)

Aldis-2 26.06.2015. 00.03

Citāts: “Rakstnieks arī uzskata, ka Rietumos Krievijas ļauno dabu pārspīlē. “Rietumos vairums mūsdienu analitiķu pat nespēj iztēloties, ka Krievija varētu kļūt cita. Bet es uzskatu, ka var, ja notikumi uzņems citus apgriezienus.””

Drīzāk Irānā tiks legālizētas geju laulības.

Ne jau Putins ir radījis Krieviju, bet gan Krievija ir radījusi Putinu.

Latvijas krievu uzskati ir līdzīgi Krievijas krievu uzskatiem, kaut gan dzīvo dēmokratiskā valstī pilnīgās vārda brīvības apstākļos.

Putins ir tikai “krievu pasaules” spogulis.

Citāts: “Kad Japānā nomainījās režīms, japāņi izmainījās.”

Tas noticis pēc Hirosimas. Ar režīmu tam nav nekāda sakara.

+14
0
Atbildēt

2

    DD1 > 26.06.2015. 09.11

    > Aldis

    “Ne jau Putins ir radījis Krieviju, bet gan Krievija ir radījusi Putinu”

    Patiesi,- krievi ir dabūjuši tieši to, ko gribējuši un ko pelnījuši, citādi es nevaru izskaidrot vienkāršo cilvēku urrāpatriotismu attiecībā uz savu prezidentu, kad tie tiek intervēti uz ielas un kad ne lūgti, ne aicināti bārsta komplimentus Putinam.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 26.06.2015. 05.54

    Japānai ar Hirosimu un Nagasaki vien nepietika, tāds zāles var atvērt ausis, bet ne ieliet tajās kaut kādu saturu. Pēc kara amerikāņu okupācijas pārvalde taisīja radikālas reformas visās dzīves jomās, dziļas un sistemātiskas. Maz rēķinoties ar vietējo tradīcijām un viedokļiem. Dienvidkorejā un Rietumvācijā bija līdzīgi, tikai bez lielajām bumbām.

    Krievijai uz kaut ko tādu – kādu ārēju labdari, kurš ar rungu pieved pie prāta – nav ne mazāko cerību. Atombumbas ir paši sameistarojuši lielu kaudzi, bet Amerikā Trumena un Maršala vietā ir Obama ar visādām klintonēm un krugmaniem.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 25.06.2015. 22.08

Iesaku izlasīt Maskava 2042, laba satīra uz Krieviju, un pat nedaudz ironijas par Solžiņicinu, par ko vēlāk Voinovics tikai milzīgi lamāts no Krievijas “demokrātiem”.

+5
-1
Atbildēt

7

andrejs 26.06.2015. 10.19

…brīdina par sabrukuma draudiem…

Atkal baidīs nezinošos amerikāņus un gļēvos eiropiešus ar “sabrukuma draudiem”. šiem uzreiz paveras ainas no k/f Trakais Makss tikai krievu versijā un ar atombumbām. Tagad būs jāpieliek pūles, lai krievi kārtējo reizi varētu “saglabāt pašcieņu”.

p.s. Lai kā mēs to negribētu, ne nu bruks, nekā…

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu