Mārtiņš Mits ievēlēts ECT tiesneša amatā • IR.lv

Mārtiņš Mits ievēlēts ECT tiesneša amatā

22
Mārtiņš Mits. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par Mitu tika saņemtas 122 balsis no 191 EP Parlamentārās asamblejas locekļa

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša amatā ievēlēts Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits, liecina Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas mājaslapā pieejamā informācija.

Balsojumā, kurā piedalījās 191 asamblejas loceklis, par Mitu tika saņemtas 122 balsis, kamēr par pārējiem diviem Latvijas kandidātiem – Latvijas Universitātes (LU) profesoru un vārda brīvības un privātuma jautājumu speciālistu, kā arī Tiesībsarga biroja darbinieku Artūru Kuču tika saņemtas 13 balsis, bet par LU profesori Daigu Rezevsku – 26 balsis, vēsta LETA.

“Visa mana profesionālā darbība bijusi saistīta ar cilvēktiesībām, un Eiropas Cilvēktiesību konvencija ir mana specializācija. Līdz ar to šis ir loģisks solis manā karjerā,” sacīja Mits. “Zināšanas, ko esmu uzkrājis, ir amatam atbilstošas, un balsojuma rezultāti, acīmredzot, atspoguļo manu piemērotību šim augstajam amatam.”

Taujāts par iecerēm jaunajā amatā, Mits norādīja, ka ECT tiesneši, balstoties uz Cilvēktiesību konvenciju, darbojas kā neatkarīgi eksperti, nesaistoties ar vienu valsti. “Ikviena lieta tiks skatīta, balstoties uz konvenciju, un nevar likt nekādus stratēģiskus mērķus,” piebilda Mits.

Mitu ar šo panākumu savā “Twitter” kontā apsveicis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

ECT tiesnešus no trīs kandidātu saraksta, ko iesniedz katra valsts, kas ratificējusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ievēl Parlamentārās asamblejas locekļi.

No Latvijas ievēlētā ECT tiesneša amats kļuva vakants šā gada 1.janvārī, kad to atstāja iepriekšējā ECT tiesnese Ineta Ziemele, kas sāka pildīt Satversmes tiesas tiesneses amata pienākumus.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu