ES vēl uz pusgadu pagarina Krievijai noteiktās sankcijas • IR.lv

ES vēl uz pusgadu pagarina Krievijai noteiktās sankcijas

60
Krievijas okupētajā Simferopolē atdzimts padomju laiku tradīcijas - mazās pionieres. Foto: AFP/LETA

ES pagarinājusi ekonomiskās sankcijas pret Krieviju līdz 2016.gada 31.janvārim

Eiropas Savienība (ES) vēl uz pusgadu pagarinājusi Krievijai noteiktās sankcijas, pirmdien tviterī paziņoja ES oficiālā pārstāve Sjūzana Kīfere.

“ES pagarinājusi ekonomiskās sankcijas pret Krieviju līdz 2016.gada 31.janvārim, ar mērķi pabeigt Minskas līgumu īstenošanu,” teikts amatpersonas tvītā.

Vēl pirms ES ārlietu ministru sanāksmes Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds apliecināja, ka Krievijai noteiktās sankcijas paliks spēkā, kamēr Maskava nebūs izpildījusi Minskas vienošanās prasības par Ausrumukrainas konflikta izbeigšanu, vēsta LETA.

“Šodien mēs oficiāli pagarināsim sankcijas pret Krieviju līdz brīdim, kad tā būs izpildījusi savas saistības Minskas līgumu ietvaros,” sacīja mistrs. “Vēl seši sankciju mēneši.”

Nevajadzētu pārvērtēt Eiropas Savienības (ES) Krievijai noteikto sankciju ekonomisko efektu, taču to pagarināšana ir kā signāls, ka nepieciešams panākt progresu Minskas otrās vienošanās nosacījumu izpildē, aģentūrai LETA sacīja politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš gan arī norādīja, ka sankcijas nav vērtējamas kā izšķirīgs instruments, lai panāktu Krievijas gatavību īstenot iepriekš panāktās apņemšanās, bet drīzāk kā ekonomiski diplomātisks pasākums ar mērķi dot Krievijai atbilstošu signālu par vajadzīgo rīcību. Skudra skaidroja, ka sankcijas ir ierobežotas, jo skar apmēram 150 personas un 37 institūcijas.

Politologs atzīmēja, ka oficiālais lēmums par sankciju pagarināšanu vēl jāgaida šonedēļ gaidāmajā ES apspriedē.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī Minskā parakstīja vienošanos par pamieru Austrumukrainā, tomēr sporādiskas sadursmes joprojām turpinās.

Minskas vienošanās ir spēkā līdz šī gada beigām. Tas nozīmē, ka, pagarinot sankcijas līdz 2016.gada janvārim, ES būs mēnesis laika, lai pēc Minskas vienošanās termiņa beigām izvērtētu situāciju Austrumukrainā.

 

Komentāri (60)

lno 22.06.2015. 20.58

Krievijas pilsoņiem, kuri pēc okupācijas apmeklējuši Krimu, tiek atteiktas Šengenas vīzas: http://echo.msk.ru/news/1571670-echo.html

+7
-1
Atbildēt

0

fretka 23.06.2015. 13.17

Šorīt Armēnijas galvaspilsētā Erevanā policija izdzenāja protestētājus pret elektrības cenu palielināšanu.

Šeit video

https://www.youtube.com/watch?v=tqIMijLrSx8

+2
-1
Atbildēt

1

    DikembeSakamoto > fretka 24.06.2015. 06.54

    Elektromaidan. Latvijas mediji ilgi slēpa Armēnijas nemierus. Nav mums brīva prese, tik valdošās plutokrātu kliķes atraugas.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu